|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: joli 14-09-2007, 08:23 |
Nietypowy problem z polskimi znakami zaraz po instalacji |
Autor |
Wiadomość |
ext
|
Wysłany: 13-09-2007, 23:30 Nietypowy problem z polskimi znakami zaraz po instalacji
|
|
|
Witam.
Zainstalowałem najnowszy skrypt i moim oczom po wejściu na stronę główną ukazały się ucięte nazwy zawierające polskie znaki. Np. pod nazwą forum (tam u góry) domyślnie jest fraza "Krótki opis" (czy jakoś tak) a u mnie jest "Kr" i taka sytuacja ma miejsce wszędzie, również w postach.
Podczas instalacji i w panelu administracyjnym (po instalacji) są polskie znaki.
Czy ktoś się z tym spotkał? Używam tego skryptu przema od dawna ale coś takiego widzę pierwszy raz.
Dodam, że w tej samej bazie mysql zainstalowana jest joomla i z polskimi znakami nie ma najmniejszych problemów.
Nie podaję adresu forum bo nie jest ono wystawione na świat.
W załączeniu screen.
W zawiązku z tym, że nie mogę udostępnić forum w Internecie umieszczam screen z check_files.php
Proszę o pomoc.
[ Dodano: 14-09-2007, 03:51 ]
Udało mi się rozwiązać mój problem.
Zostawiam info jak to zrobiłem (może ktoś będzie miał taki sam problem).
Bierzemy plik /db/mysql4.php
otwieramy plik i dostawiamy linijke
Kod: | mysql_query("set names 'latin2'",$this->db_connect_id); |
po modyfikacji wyglada to tak
Kod: | if( $this->db_connect_id )
{
if( $database != "" )
{
$this->dbname = $database;
$dbselect = mysql_select_db($this->dbname);
mysql_query("set names 'latin2'",$this->db_connect_id);
if( !$dbselect )
{
mysql_close($this->db_connect_id);
$this->db_connect_id = $dbselect;
}
}
return $this->db_connect_id;
} |
PS. Na koniec współczuję moderatorowi "joli" słabo rozwiniętego umysłu. Taki z niej schemat, że przez to, że nie wpisałem adresu forum (w treści postu napisałem, że nie mogę tego zrobić) zamknęła mój temat. Takie pustaki to tylko odstrzelić! |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler
|
Wysłany: 14-09-2007, 08:22
|
|
|
ext napisał/a: | Na koniec współczuję moderatorowi "joli" słabo rozwiniętego umysłu. Taki z niej schemat, że przez to, że nie wpisałem adresu forum |
Odstrzelic to może Ciebie. To co napisałeś było na forum setki razy, własnie dlatego pytałam o adres, bo podejrzewałam Cie o inteligencję. Pisałam o tym nawet chyba wczoraj, komuś w odpowiedzi. Skoro nie wiedziałes, co robić, to aby stwierdzić, co jets nie tak, należało obejrzeć forum, a nie używać schematów. Przeczysz sam sobie.
Ale ani inteligencji, ani kultury niestety nie spotkałam. Za to przepiękną pW z błedem. Naucz sie chociaz , jak sie pisze .A co do cioty, to mam także wujka, brata i parę kuzynek.
Za PW z obelgami i za lenistwo masz warna x2. Zapamietamy Twoje zachowanie na przyszłość. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!