Przesunięty przez: arcy 18-09-2007, 10:40 |
[Problem] "?" zamiast Polskich znaków. |
Autor |
Wiadomość |
pomzrn
|
Wysłany: 27-08-2007, 16:41 [Problem] "?" zamiast Polskich znaków.
|
|
|
Witam dziś zrobiłem zwyczajnie backup bazy ze starego hostu.Host ten byl zagraniczny z rezygnowalem z niego,a raczej usuneli mi go i nie mam nawet jak sie z nimi skontaktowac.Ale teraz mniejsza o to.
Znalzlem drugi host zagraniczny za darmo bytehost.com (czy jakos tak) I przenioslem baze ze starego hostu na nowy.
Wszystko bez problemy,wgralem przez phpmyadmin baze no i forum jest...lecz zamiast "ż,ć,ąó" itd jest "?".
Backup robilem przez phpmyadmin nic w nim nie zmienialem poprostu wybralem baze i dalem WYKONAJ.
Tak samo wgralem baze nic nie zmienialem tylko wybralem baze i dalem WYKONAJ i wszystko bez error,lecz tylko ten problem z kodowanie znakow mi sie pojawil.
I jeszcze cos juz nie moge zrobic kolejnego backupa ze starego hostu bo poprostu nie mam do niego juz dostepu O_o musze cos z tym co mam wykombinowac by tych znakow zayptania nie bylo.
Wiem ze jest temat o tym,ale tam kazdy pisze o jakis krzaczkach ja mam znaki zapytania.
W sumie nawet nie kjtore z tych pomyslow na rozwiazanie tego problemu wzialem z tegop forum z obszernego tematu.ale to mi nic nie pomoglo.
Czy ktos mi jest w stanie pomoc?
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
pecador
|
Wysłany: 27-08-2007, 16:43
|
|
|
pomzrn napisał/a: | Wiem ze jest temat o tym,ale tam kazdy pisze o jakis krzaczkach ja mam znaki zapytania. |
znaki zapytania też są uznawane za krzaczki.
wgraj bazę jeszcze raz, zmieniając wcześniej kodowanie (i sprawdź, czy w samej kopii nie masz linii, które wymuszają jakieś kodowanie). |
|
|
|
|
pomzrn
|
Wysłany: 27-08-2007, 16:56
|
|
|
Ok wgram,ale wczesniej na jakie kodowanie zmienic?
I gdzie sprwadzic czy nie ma linni ktore wymuszaja kodowanie te?
Jestem lajkiem,jak bys mogl bardziej preceyzjnie pomoc.
pzdr |
|
|
|
|
pecador
|
Wysłany: 27-08-2007, 16:58
|
|
|
przeczytaj uważnie temat o krzaczkach w FAQ. tam masz wszelkie potrzebne odpowiedzi. |
|
|
|
|
pomzrn
|
Wysłany: 27-08-2007, 17:07
|
|
|
Ok dzieki,sprobuje tym convertorem mzoe cos da.
A codo zmiany kodowanie odczas wgrywania bazy to ja widze rozne opcje jedn pisze ze latin2 drugi ze general_ci czy jakos tak,ktore wrescie bedzie najlepsze? |
|
|
|
|
pecador
|
Wysłany: 27-08-2007, 18:36
|
|
|
najlepsze będzie to, które miałeś wcześniej. |
|
|
|
|
pomzrn
|
Wysłany: 27-08-2007, 20:44
|
|
|
Ustawilem na latin2 i nic...dalej to samo.
Convertorem tez nic nie zdzialalem bo am nie ma do wyboru "?" tylko same krzaczki. |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
pecador
|
Wysłany: 28-08-2007, 02:25
|
|
|
to sprawdź bazę, spróbuj innych ustawień. dodaj na początku bazy odpowiednie linijki.
Wszystko to masz w tym temacie w FAQ, zainteresuj się nim na poważnie (a jak nie chce Ci się, to idź do działu zleceń). |
|
|
|
|
|