phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: chelloPL
27-08-2007, 20:40
Forum - treści postów a prawo
Autor Wiadomość
Yacek

Wysłany: 28-07-2005, 13:48   Forum - treści postów a prawo

Jeżeli na forum zdarzą się obraźliwe treści pod kątem innych osób lub inne niezgodne z prawem to kto za nie odpowiada ? Administrator forum czy autor tekstu ?

Gadatliwa Kasia 

Hlopcyk

Wysłany: 28-07-2005, 13:49   

Jak dla mnie odpowiada administrator...

Mój 200 post

DjDuDi

Wysłany: 28-07-2005, 13:52   

wg. mnie jednak autor postu a administrator odpowiada za to aby ten obraźliwy text itp usunąć w jak naszybszym czasie... gdy jednak tego nie zrobi to wtedy odpowiedzialnosc powiina przejsc na niego

irekk

Wysłany: 28-07-2005, 13:53   

niektorzy uwazaja ze jak napiszesz ze "za tresci na forum nie odpowiada administrator/zy ani moderator/zy" to pomaga, ale jaka jest prawda? niewiadomo. :mrgreen:

Sylwia

Wysłany: 28-07-2005, 20:35   

Całkiem niedawno była taka rozprawa sądowa gdzie ktoś tam pozywał administratorów forum za to że nie usunoł obelżywych treści z tego forum... Administrator został uniewnniony.

A ja osobiscie uważam że jaki admin takie forum 8)

mafioza17

Wysłany: 28-07-2005, 20:45   

Za wszystkie wulgarne, obraźliwe treści na forum odpowiedzialny jest w 70 % Administator...

Wiem coś o tym, o mało przez podobną głupotę nie wyleciałem ze szkoły. :|

Rif_Raf

Wysłany: 28-07-2005, 20:51   

Roznie to bywa. Nie wiem jak to wyglada w sadzie.

mafioza17 napisał/a:
Wiem coś o tym, o mało przez podobną głupotę nie wyleciałem ze szkoły.

Mi polecieli przez to po zachowaniu :D
Choć do winy sie nie poczuwam, bo jako administrator wywalilalem/modyfikowalem wszelkie obrazliwe tresci. Zostala sama prawda :)

Z kolei na innym forum, takim oficjalnym ja jako zwykly uzytkownik odpowiadalem za to co napisalem (a to wcale nie bylo obrazliwe). Modom sie tylko lekki opieprz dostalo.

Najlepiej napisz w stopce, ze za tresci zamieszone na stronie nie odpowiadasz, albo ze odpowiadaja ich autorzy. Ze ty sie zajmujesz tylko utrzymywaniem skryptu przy zyciu :)

[ Dodano: 05-07-28 ]
Ps. Oczywiscie w kazdym z powyzszych przypadkow bylem w 100% niewinny :D

Sylwia

Wysłany: 28-07-2005, 20:55   

Yacek, tutaj troszke wspomnieli o sprawie o której ja pisałam oraz polecają cos co odpowie na Twoje pytanie: http://www.idg.pl/news/81013.html

Pozdrawiam

Paszczak000

Wysłany: 28-07-2005, 21:38   

http://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=98378
http://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=74696

arturc1

Wysłany: 29-07-2005, 02:07   

Cytat:
ajlepiej napisz w stopce, ze za tresci zamieszone na stronie nie odpowiadasz, albo ze odpowiadaja ich autorzy

Nie sadze, ze to cos da. Tak samo, jak masz strone z mp3 i napiszesz ze po 24 h trzeba usunac pliki to to nie uchroni cie przed sadem.

Pasja

Wysłany: 29-07-2005, 09:50   

Za treści zamieszczone na forum odpowiada user (chyba że forum jest moderowane i aby pokazać post mod musi go zaakceptować tak jak to miało miejsce na forum kse kiedyś), jednak jeżeli ktoś udokumentuje że zgłaszał sprawe administratorowi a on tego nie usunie to wtedy w 100% on jest winny. Prawnik kiedyś się wypowiadał na ten temat w Magazynie Internet.

strus

Wysłany: 29-07-2005, 10:43   

arturc1 napisał/a:
Cytat:
ajlepiej napisz w stopce, ze za tresci zamieszone na stronie nie odpowiadasz, albo ze odpowiadaja ich autorzy

Nie sadze, ze to cos da. Tak samo, jak masz strone z mp3 i napiszesz ze po 24 h trzeba usunac pliki to to nie uchroni cie przed sadem.

Ty chyba nie odrozniasz strony mp3 od forum.
Na strone z muzyka, to TY uploadujesz mp3, to Ty jestes "piratem". I nie wmowisz sadowi ze to ktos inny uploaduje.

Na forum.. nie Ty piszesz wypowiedzi, tylko uzytkownicy, ktorzy z wlasnej nie przymuszonej woli znalezli sie na forum, i w zaden sposob nie mozna odpowiadac za to co oni napisza ;) Oczywiscie w tym przypadku stopka z odpowiednimi informacjami jest niezbedna.

Gadatliwa Kasia 

angel554

Wysłany: 02-08-2005, 15:55   

Czyli jak na forum ktoś da linka do strony z nielegalnymi mp3 to admin będzie winny czy user który to wstawił?

Przecież admin mógł na wakacje wyjechac i postów nie zauważyć :P

Jak pisze na forum np. tak:
Kod:
Dział MP3 - miejsce w którym możecie sie wymieniać legalnymi plikami mp3 - lub promocyjnymi (darmowymi) albumami.
A ktoś wstawi tam linka do nielegalnych stron mp3 - to co admin za to może? :/

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi