|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Język łaciński |
Autor |
Wiadomość |
Oculus
|
Wysłany: 12-05-2009, 08:23 Język łaciński
|
|
|
Przeszukałem forum i nie znalazłem takiego tematu. Mam nadzieję, że nic nie zdubluję.
Mam pytanie następującej treści. Jak zrobić nowy zestaw plików językowych do forum. Chodzi konkretnie o łacinę. Tłumaczenie trwa, nawet jakoś udało mi się częściowe tłumaczenie uruchomić jako trzeci język na moim forum, ale nie grzebałem specjalnie w kodzie plików, a chciałbym, żeby całość była w miarę profesjonalna.
Zostawiłem np. to:
Cytat: | setlocale(LC_ALL, 'pl');
@setlocale (LC_ALL, 'pl_PL.iso-8859-2', 'pl_PL.latin2', 'pl_PL', 'pl', 'polish');
$lang['ENCODING'] = 'iso-8859-2';
$lang['DIRECTION'] = 'ltr';
$lang['DATE_FORMAT'] = 'd M Y'; |
Pytanie jest co i gdzie, i jak mam pozmieniać, żeby utworzyć nowy pakiet językowy. Oczywiście mógłby być on potem powszechnie dostępny (chętnie się podzielę). |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Gilu
|
Wysłany: 12-05-2009, 09:34
|
|
|
Oculus napisał/a: | setlocale(LC_ALL, 'pl');
@setlocale (LC_ALL, 'pl_PL.iso-8859-2', 'pl_PL.latin2', 'pl_PL', 'pl', 'polish'); |
Z tego co widzę to ten fragment (ustawienia lokalne) nie są konieczne - nie ma ich np. w oficjalnym angielskim tłumaczeniu.
Cytat: | $lang['ENCODING'] = 'iso-8859-1'; - kodowanie znaków (takie jest w angielskim i pewnie takie będzie w łacinie)
$lang['DIRECTION'] = 'ltr'; - kierunek tekstu (od lewej do prawej - takie zostawisz)
$lang['DATE_FORMAT'] = 'd M Y'; - format daty |
Reszta tłumaczenia to jedna wielka tabela (z resztą jak te wpisy wyżej). np.
Cytat: | $lang['Replies'] = 'Odpowiedzi';
$lang['Views'] = 'Wy¶wietleń'; |
Zmieniasz tylko to pogrubione - to jest wynik tłumaczenia który zostanie wyświetlony na forum.
Potem (podejrzewam, bo nigdy tego nie robiłem) wystarczy zapisać to w nowym katalogu opatrzonym nową nazwą i wrzucić go do /language/ myślę że skrypt je wykryje.
To co napisałem powyżej to raczej przypuszczenia, nigdy nie miałem potrzeby tworzenia nowego języka na forum. |
|
|
|
|
Oculus
|
Wysłany: 12-05-2009, 09:41
|
|
|
Mam już katalog lang_latin w katalogu languages. Tam wrzuciłem wersję polską, którą po trochę tłumaczę na łacinę i co przetłumaczę (właśnie te pogrubine) to wrzucam. Na razie jakoś to działa. Chodzi mi o to, co mam jeszcze zrobić poza stricte tłumaczeniem, żeby ten "language pack" był do końca dopracowany. |
|
|
|
|
Gilu
|
Wysłany: 12-05-2009, 09:46
|
|
|
Według mnie to tyle. Nic więcej nie potrzeba tym bardziej że to działa
Jeżeli zrobisz naprawdę niezłe tłumaczenie (może uda Ci się przetłumaczyć wszystkie pliki tak jak to jest w angielskiej translacji?) to wrzuć je tutaj: http://www.przemo.org/php...ewforum.php?f=7
Jeżeli chcesz mieć pewność że ww. przeze mnie metoda powinna wystarczyć to spójrz na np. tłumaczenie niemieckie - 4 pliki na krzyż. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!