Zamknięty przez: joli 25-01-2008, 17:43 |
Mysql error |
Autor |
Wiadomość |
miyo
|
Wysłany: 18-01-2008, 16:27 Mysql error
|
|
|
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2) in /home/m/i/y/miyo88/www/forum/db/mysql4.php on line 48
phpBB by Przemo : Critical Error
Could not connect to the database.
Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)
Taki błąd mi wyskakuje moj server nie obsluguje lokalnej bazy dancyh i wiem ze mam cos zmienic na Sql1 ale niewiem dokladnie gdzie wszedlem w ten plik co pisze tam na gorze do lini 48 ale nic takiego tam nie ma. |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler

|
Wysłany: 18-01-2008, 16:33
|
|
|
jest. komunikat erroru
Baza sie sypie, zapytaj w hostingu, co kombinuja. |
|
|
|
 |
miyo
|
Wysłany: 18-01-2008, 16:56
|
|
|
Nie mogę się połączyć z lokalnym MySQL (#2002 - Can't connect to local MySQL server through socket /var/lib/mysql/mysql.sock (2))
* Jest to błąd połączenia z serwerem MySQL. Wiadomość wskazuje, że Twój skrypt nie może się połączyć lokalnie z MySQL.
* MySQL w OVH (na serwerze wirtualnym) nie funkcjonuje lokalnie, lecz w sieci. W konfiguracji skryptów, wstawiłeś lokalny host (localhost), co generuje błędy. Musisz wstawić parametry połączenia z serwerem sql (otrzymasz je pocztą elektroniczną po utworzeniu bazy sql w managerze lub w mailu informującym o aktywacji danego serwera wirtualnego: Start, Plan, itp).
Przewodnik dotyczący tworzeniaj bazy sql: TworzenieBazyMySQL
Uwaga: Host sql to na przykład sql1 lub sql2 lub sql3 lub ... sql9. Nie używaj sql1.ovh.net ani sql1.mojastrona.com, ale po prostu sql1.
Ale niewiem gdzie to zmieniac !! Pomozecie ? |
|
|
|
 |
joli
Yollien +Styler

|
Wysłany: 18-01-2008, 17:10
|
|
|
Zmieniac? A po co chcesz zmieniac? Dzialalo ci dotychczas? |
|
|
|
 |
miyo
|
Wysłany: 18-01-2008, 17:13
|
|
|
Działało! Ale jakis blad wyskoczyl co nie ? Aha i teraz juz po tym bledzie zmienialem haslo do Mysql to gdzie tam w plikach mam zmienic haslo ? |
|
|
|
 |
ORI

|
Wysłany: 18-01-2008, 17:53
|
|
|
miyo, config.php |
|
|
|
 |
miyo
|
Wysłany: 18-01-2008, 19:33
|
|
|
wszystko niby dobrze ale i tak nadal nie dziala ehhh.. |
|
|
|
 |
mario_b

|
Wysłany: 19-01-2008, 00:11
|
|
|
U mnie ten sam błąd - także ovh. Rok chodziło wręcz bajecznie i tu nagle krach Poprzedni zdarzył się gdy baza sięrozrosła ponad limit ale teraz nic takiego nie stwierdziłem...wydaje mi się, że ovhowcy coś pokombinowali... Strona www na ich serwie działa - problem tylko z forum. Nie jestem pewien (może mi się wydaje) ale zauważyłem jakieś zmiany w phpmyadminie, napis: mysql.60free.ovh.org wcześniej wyglądało to inaczej...chyba
"Serwer MySQL działa przez 0 dni, 9 godzin, 58 minut i 1 sekund. Początek pracy: 18 Sty 2008, 14:13. "
Zazwyczaj jak długo chodzą serwery? Co ile są resetowane? Bo tu coś stało się dzisiaj o 14:13 i może to mieć jakiś związek z naszym problemem... przed południem wszystko było sprawne. |
_________________ Gość zapraszam Cię na moje forum (link powyżej |
|
|
|
 |
joli
Yollien +Styler

|
Wysłany: 19-01-2008, 00:29
|
|
|
mario_b napisał/a: | Zazwyczaj jak długo chodzą serwery? Co ile są resetowane? |
zazwyczaj chodza non stop. Dniami, miesiacami, latami. Az cos padnie. Najwyrazniej byl reset serwera, pare osob mialo podobne efekty na ovh. Dlatego mowie , ze to ich wina. |
|
|
|
 |
mario_b

|
Wysłany: 19-01-2008, 00:42
|
|
|
Rozwiązannie dla OVH:
Jest mam! Jupi!!!
Pomogła mi zmiana 'localhost' na 'mysql.60free.ovh.org'. Wystarczy wyedytować plik config.php i tam to zmienić!
Po tej operacji często nie można wejść do PA i się zalogować - edytujemy config.php notatnikiem i usuwamy dziwne znaczki (prawdopodobnie małe prostokąciki - ma ich tam nie być!!)
Już wiem właśnie ten napis pojawił się w phpmyadminie zamiat localhost! Podobno na serwerach yoyo jest podobnie... |
Ostatnio zmieniony przez mario_b 22-01-2008, 14:19, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
joli
Yollien +Styler

|
Wysłany: 19-01-2008, 00:45
|
|
|
Czyli cos zmienili. Powinna byc informacja dla userow, moze jest? |
|
|
|
 |
mario_b

|
Wysłany: 19-01-2008, 01:07
|
|
|
Ostatni wpis w aktualnościach z 03.07.2007 Bo kto by się przejmował nami..darmozjadami Dobrze, że chociaż reklam nie mają
Ale lipa - znowu nie mogę wejść na panel admina - a zmieniałem tylko config.php Tym razem nie wyświetla się biała strona tylko błąd wczytywania strony: "Otwierana strona nie może zostać wyświetlona, ponieważ używa nieprawidłowych lub nieobsługiwanych metod kompresji." Muszę znów zerknąć do starego tematu
Edit: Już po problemach! |
Ostatnio zmieniony przez mario_b 20-01-2008, 14:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
hakowy
|
Wysłany: 19-01-2008, 04:40
|
|
|
mam ten sam problem, czy trzeba po prostu czekać czy samemu to trzeba naprawić? mario_b jak sobie poradziłeś z tym problemem?
///spoko teraz działa zmieniłem ten wpis// |
|
|
|
 |
miyo
|
Wysłany: 22-01-2008, 09:59
|
|
|
Ej zmieniłem ten wpis niby działa ale zalogowac sie nie moge jak klikam zaloguj pokazuje sie tlyko cala biala strona ;/ plz HELP |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
mario_b

|
|