phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
[pytanie] która tabela odpowiada za rekord odwiedzalno?ci?
Autor Wiadomość
IzOd

Wysłany: 10-12-2007, 15:36   [pytanie] która tabela odpowiada za rekord odwiedzalności?

Witam

mam następujący problem:

mianowicie dziś wchodzę na forum i widzę (na ogół cieszącą wiadomość):
Cytat:
Najwięcej użytkowników 175 było obecnych Wczoraj 4:08

i wszystko byłoby ok gdyby nie to że taka wartość nie jest możliwa, o 4 rano na moim forum jest maximum 10 osób co potwierdziły mi 4 różne systemy statystyk na serwerze (3 systemowe, od usługodawcy i 1 przeze mnie zainstalowany).
Nie wiem jak mogła powstać taka wartość gdyż chyba nie jest możliwym żeby 165 robotów odwiedziło moje forum w jednej chwili... stąd moje pytanie: która tabela w bazie danych odpowiada za tę wartość? bo chciałbym ją wyzerować i jeszcze jakby ktoś mógł dopisać jak tego dokonać. Prosiłbym jeszcze o ewentualny powód takowej wartości...

z góry dziękuję

Gadatliwa Kasia 

Gilu

Wysłany: 10-12-2007, 16:07   

Te dane są w tabeli phpbb_config:
record_online_users - 'Najwięcej użytkowników..' - ich ilość
record_online_date - 'było obecnych...' - data
Możesz edytować te rekordy ręcznie przez phpMyAdmina zmienić ilość na 0 a date na dzisiejszą.
Jak chcesz gotowe zapytanie to masz:
Kod:
UPDATE `nazwa_bazy`.`phpbb_config` SET `config_value` = '0' WHERE CONVERT( `phpbb_config`.`config_name` USING utf8 ) = 'record_online_users' LIMIT 1 ;

To zmieni liczbe userów na zero. A to:
Kod:
UPDATE `nazwa_bazy`.`phpbb_config` SET `config_value` = '1197298800 ' WHERE CONVERT( `phpbb_config`.`config_name` USING utf8 ) = 'record_online_date' LIMIT 1 ;

Zmieni datę na Dzisiaj 16:00
Tego drugiego zapytania możesz użyć jak chcesz zostawić ilość użytkowników, a zmienić samą datę.
Jak dasz ich ilość na zero, to data też się automatycznie wyczyści.

IzOd

Wysłany: 10-12-2007, 16:32   

a jak mogę edytować to ręcznie? nie chciałbym czegoś nieodpowiedniego nacisnąć...

Gilu

Wysłany: 10-12-2007, 16:35   

Wklej to zapytanie pierwsze które podałem do zakładki SQL w PA albo phpMyAdminie. Ono wyzeruje licznik do zera.
Ręcznie musiałbyś wejść do phpMyAdmina, wybrać po lewo baze, potem z listy kliknąć na tabele phpbb_config, potem zakładkę 'Przeglądaj' to wyświetli ci 30 wyników jeśli nic nie zmienisz. Klikasz na strzałkę w prawo żeby pokazało następną stronę rekordów. Odnajdujesz te które podałem i klikasz na taki ołówek przy nich. Wypełniasz rubryczkę.

Jak widzisz łatwiej zrobić kopiuj - wklej.

IzOd

Wysłany: 10-12-2007, 16:37   

dziękuję, działa :)

temat do zamkniecia

Odpowiedz do tematu