|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: joli 22-01-2009, 19:06 |
Zasłona Kontroli Tłumu |
Autor |
Wiadomość |
Bedziu
|
Wysłany: 27-05-2007, 08:38 Zasłona Kontroli Tłumu
|
|
|
Witam! Przedstawiam mój skromny pomysł na nowego moda, który powinien wejść do standardu ze względu na swą praktyczność. Jest to Zasłona Kontroli Tłumu, której kod emituje półprzezroczytą nieklikalną czarną warstwę na całą szerokość i wysokość strony z napisem 'Zasłona Kontroli Tłumu' w miejscu gdzie został wstawiony. Wszystko jest zarządzane przez css, więc wyłączanie JS w przeglądarce odpada w celu ominięcia zasłony (wyłączałem JS u siebie i zasłona nadal była wyświetlana). A teraz wykonajmy test zasłony... Jeśli chcemy 'zamrozić' tylko stronę główną to dodajemy kod zasłony do ogłoszenia. Aby 'zamrozić' wszystkie strony forum prócz widoku tematów i pisania tematu, dodajemy kod zasłony do stopki forum. Natomiast jeśli chcemy 'zamrozić' wszystkie strony forum gruntownie to dodajemy kod zasłony do naszego pliku php header'a, np. pod logiem forum. Domyślnie logo forum jest widoczne na wszystkich stronach forum poza PA! Dlatego ważne jest, abyśmy NIE opuszczali PA po włączeniu zasłony!
Kod Pre-Alpha Zasłony...
Kod: | <style type="text/css">
.darkenBackground {
background-color: rgb(0, 0, 0);
opacity: 0.7; /* Safari, Opera */
-moz-opacity:0.70: /* FireFox */
filter: alpha(opacity=70); /* IE */
z-index: 20;
height: 100%;
width: 100%;
background-repeat:repeat;
position:fixed;
top: 0px;
left: 0px;
}
</style>
<div id='darkBackgroundLayer' class='darkenBackground'>
<script language='javascript' type='text/javascript'>
document.getElementsById('darkBackgroundLayer').style.display = 'none';
</script>
<center><h3><b>ZASŁONA KONTROLI TŁUMU</b></h3></center> |
Kod działa poprawnie z Safari, Opera, FF... Jednak kod ma wadę, która pozwala na obejście zasłony z IE...
Po prostu IE nie interpretuje poprawnie swojej części kodu i zasłona nie działa.
Mało się znam na tworzeniu modów do PhpBB Przemka, ale jeśli znalazłby się moder zdecydowany podjęcia realizacji tego projektu to mam kilka pomysłów jak to by mogło wyglądać.
Zacznijmy od tego, że po co nam taki gadżet potrzebny na forum?!
A więc wyobraźmy sobie sytuację w której wchodzimy na nasze forum i zastajemy kilku spammerów spamujących w najlepsze. Logujemy się, wchodzimy do PA, aktywujemy zasłonę tym samym 'odcinając' forum od spammerów, robimy porządek ze spammerami i sprzątamy forum, dezaktywujemy zasłonę i cieszymy się porządkiem naszego forum
Taka szybka reakcja na grupę spammerów/awanturników z zasłoną jest o wiele bardziej praktyczna!
Zrobimy porządek spokojnie bez stresów, bez ciągłego strumienia nowych postów spammerów/awanturników.
A teraz moje pomysły jak to by wyglądało...
Na początek należałoby poprawić kod zasłony, aby działał poprawnie pod IE.
Następnie zabrać się za przygotowywanie moda, w moich myślach to byłby to dodatkowy link w PA z ustawieniami zasłony w którym by można było ustawić takie detale jak kolor, poziom przezroczystości zasłony i oczywiście włącznik i wyłącznik Mod dodawałby kod zasłony do header'a forum pod logiem, ale można by było też zrobić jego dodawanie do ogłoszenia i stopki forum, a w ustawieniach zasłony dostawić opcje wyboru miejsca w których zasłona by była wyświetlana (ale to już by był taki dodatek).
Chciałbym jeszcze wspomnieć o klawiszu TAB! Przytrzymany pozwala na klikanie linków przez zasłonę!
Jeśli miałby powstać taki mod, to trzeba by było zablokować używanie TAB'a na forum...
Przygotowałem skrypt na blokadę klawisza TAB...
W Head...
Kod: | <script language="JavaScript">
function my(){
if(event.keyCode == 48){
return false;
}
alert("Klawisz TAB zablokowany!");
}
</script> |
W Body...
Kod: | <body ondragstart="return false" onKeyDown="my();"> |
To już wszystko co miałem do powiedzenia na ten temat. Będę pełen podziwu dla osoby, która to wypicuje.
#####
Temat jest też na Unmods... |
_________________ UWAGA! ZŁODZIEJ!!! Czytaj więcej... |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler
|
Wysłany: 27-05-2007, 12:39
|
|
|
Bedziu napisał/a: | A więc wyobraźmy sobie sytuację w której wchodzimy na nasze forum i zastajemy kilku spammerów spamujących w najlepsze. Logujemy się, wchodzimy do PA, aktywujemy zasłonę tym samym 'odcinając' forum od spammerów, robimy porządek ze spammerami i sprzątamy forum, dezaktywujemy zasłonę i cieszymy się porządkiem naszego forum |
No fajen. Ja wchodze do PA, wyłaczam na chwile forum i robie to samo.... |
|
|
|
|
Bedziu
|
Wysłany: 27-05-2007, 13:31
|
|
|
joli napisał/a: | No fajen. Ja wchodze do PA, wyłaczam na chwile forum i robie to samo.... |
No wiem, wiem... Ale półprzezroczystość znacznie lepiej się prezentuje niż standardowy komunikat blokady forum. Chodzi tu tylko o estetykę |
_________________ UWAGA! ZŁODZIEJ!!! Czytaj więcej... |
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler
|
Wysłany: 27-05-2007, 14:12
|
|
|
Przeciez wylaczam tylko mozliwosc pisania, nic wiecej. Czytac mozna ile wlezie. Komunikat sie pokazuje, ejsli ktos chce cos napisac, za to nie uniemozliwia czytania. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!