|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: joli 29-06-2009, 18:40 |
[Problem] Mysql 5 a przemo. |
Autor |
Wiadomość |
franek
|
Wysłany: 10-04-2007, 18:25 [Problem] Mysql 5 a przemo.
|
|
|
Witam.
Admin zainstalował nową wersję mysql 5, poprzednio było 4 i wszystko śmigało ładnie aż to zamiast polskich liter mam '?'. Czytałem sporo o kodowaniu i zmianach od 4.1 ale nie potrafię sobie poradzić. W config.php jak zmienię mysql4 na mysql5 to nic się nie dzieje. Podrzuciłby ktoś linkiem co i jak? |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
chelloPL

|
Wysłany: 10-04-2007, 19:02
|
|
|
Udaj się do admina - jeśli były polskie znaki i zniknęły po zainstalowaniu nowej wersji mysql, to admin serwera coś popsuł (dokładniej popsuł kodowanie, bo ustawił UTF).
PS: proponowałbym Ci nie dodawać nowych postów z polskimi literami, dopóki admin tego nie naprawi.
Aha - oczywiście w config.php zostaje mysql4, bo konfiguracja dla mysql4 i mysql5 niczym się nie różni. |
_________________ Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia? |
|
|
|
 |
franek
|
Wysłany: 10-04-2007, 19:16
|
|
|
Heh, podnosiłem debiana na serwerze to 4.0 i Mysql 5.0 jest tam w standardzie więc moge mieć pretensje sam do siebie. Czy convert.php przema mi pomoże? |
|
|
|
 |
chelloPL

|
Wysłany: 10-04-2007, 19:20
|
|
|
franek, nie wiem czy convert.php pomoże (czytaj dalej).
Jeśli cofniesz aktualizację (downgrade) do 4.0 i wykonasz kopię bazy (lub masz kopię sprzed aktualizacji), to wówczas kombinuj z konwersjami. Ale przez phpmyadmina powinno dać się wgrać wcześniej wykonaną kopię.
Jeśli teraz wykonasz kopię, to będzie ona już uszkodzona. Z taką nic już nie zrobisz. |
_________________ Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia? |
|
|
|
 |
potter125

|
Wysłany: 10-04-2007, 19:25
|
|
|
A masz same zapytajniki Czy masz jakie polskie litery oprócz zapytajników |
_________________ Sponsoring stron/for (klik) |
|
|
|
 |
franek
|
Wysłany: 10-04-2007, 19:31
|
|
|
Niby w bazie mam polskie litery ale na forum już ich nie widzę. Mam archiwum ale jeszcze pokombinuje z tą wersją, konwert leci z ISO do UTF, może to coś da. Alem się wkopał..
[ Dodano: 10-04-2007, 20:50 ]
Convert mi zmienia wszystko na ? W bazie widzę ładnie litery, co to może być?
[ Dodano: 10-04-2007, 22:54 ]
Juz znalazłem winnego.
do my.cnf
Kod: |
default-character-set=latin2
default-collation=latin2_general_ci
init_connect='SET NAMES latin2'
|
a miałem tylko:
Kod: |
character-sets-dir = /usr/share/mysql/charsets/
default-character-set = latin2
|
Dzięki za pomoc! |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
marecek
|
Wysłany: 11-04-2007, 13:28
|
|
|
franek napisał/a: | Niby w bazie mam polskie litery ale na forum już ich nie widzę. Mam archiwum ale jeszcze pokombinuje z tą wersją, konwert leci z ISO do UTF, może to coś da. Alem się wkopał.. |
connection string w mysql4.php !
HALO! na prawdę tego nikt nie widzi??
mysql_query('SET NAMES "latin2"'); a później convert.php i po problemie. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!