phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymagania hostingowe do poprawnego działania phpbb by Przemo
Autor Wiadomość
Notek

Wysłany: 20-11-2006, 17:53   Wymagania hostingowe do poprawnego działania phpbb by Przemo

Witam serdecznie...

Szukałem ostatnio odpowiedniego rozwiązania dla serwisu gier multiplayer i tak jak za pewne większość rodaków zdecydowałem się na instalacje phpBB by Przemo ze względu na bogatą funkcjonalność.
Niemniej jednak czytam w dokumentacji zawartej na stronie głównej, że :

Kod:

Jak widać forum posiada bardzo dużo nowych funkcji, co się z tym wiąże ma również większe wymagania co do serwera. Oryginalne phpBB2 generuje stronę w około 0,2s. moja modyfikacja w 0,4s lecz można to znacznie zredukować, wyłączając niektóre dodatki. Ma też większe wymagania co do obsługi php, na niektórych "gorszych" serwerach, lub tych z większymi ograniczeniami, niektóre dodatki mogą nie działać i powodować błędy, wówczas należy je wyłączyć w panelu admina.

Tak więc zapytanie do autora forum oraz ewentualnie do jego developerów o jakich funkcjach i wymaganiach php mówimy?

W chwili obecnej mam do dyspozycji czystą maszynkę z zainstalowanym gentoo i jeśli chodzi o instalacje niezbędnych pakietów oraz ich funkcjonalność "nie czuje ograniczeń"...

Poprosiłbym o jakieś konkretne podpowiedzi oraz ewentualnie rozwiązania innych osób, które same posiadają serwery dedykowane.

Pozdrawiam,

Gadatliwa Kasia 

Saturn

Wysłany: 20-11-2006, 17:56   

Kod:
Szukałem
?
Kod:
?

:mrgreen:

Polecam mój sponsoring http://www.przemo.org/php...pic.php?t=33979

Notek

Wysłany: 20-11-2006, 18:07   

Nie potrzebuje hostingu, bo takowy posiadam całkiem niezły...Potrzebuje jedynie podpowiedzi co do "wymagań"/instalacji php (żeby nie wpychać zbędnych rzeczy na serwer).

Pozdrawiam,

moron

Wysłany: 20-11-2006, 20:19   

zainstaluj forum i zobacz czy dziala :P
w 99% dziala
wymagania to php, mysql i kilka wiader ramu... :/

Paszczak000

Wysłany: 20-11-2006, 20:59   

moron napisał/a:
kilka wiader ramu

że co?

Notek

Wysłany: 20-11-2006, 21:45   

Jesteś pewien, że php mogę zostawić w takiej formie do kompilacji :

Kod:

[ebuild  N    ] dev-lang/php-4.4.4-r6  USE="berkdb crypt nls pic readline ssl zlib -adabas -apache -apache2 -bcmath -birdstep -bzip2 -calendar -cdb -cgi -cjk -cli -concurrentmodphp -ctype -curl -db2 -dbase -dbmaker -dbx -debug -discard-path -doc -empress -empress-bcs -esoob -exif -expat -fastbuild -fdftk -filepro -firebird -flatfile -force-cgi-redirect -frontbase -ftp -gd -gd-external -gdbm -gmp -hardenedphp -hyperwave-api -iconv -imap -informix -inifile -interbase -iodbc -ipv6 -java-external -java-internal -kerberos -ldap -libedit -mcal -mcve -memlimit -mhash -ming -mnogosearch -msql -mssql -mysql -ncurses -oci8 (-oci8-instant-client) -odbc -oracle7 -overload -ovrimos -pcntl -pcre -pfpro -posix -postgres -recode -sapdb -session -sharedext -sharedmem -snmp -sockets -solid -spell -sqlite -sybase -sybase-ct -sysvipc -threads -tokenizer -truetype -unicode -wddx -xml -xmlrpc -xpm -xsl -yaz -zip"

Osobiście...Nie wydaje mi się, aczkolwiek nie jestem jakimś specem/guru od php dlatego przyszedłem po poradę...
Może ma ktoś konkretniejsze pomysły, albo po prostu wie jak to skompilować właściwie? Na pewno trzeba włączyć obsługe mysql, ale czy coś jeszcze?

chelloPL

Wysłany: 20-11-2006, 22:59   

Notek, na pewno nie.
PHP musisz skompilować dodatkowo z opcją:
bzip2 - jeśli chcesz mieć dostęp do kompresji bazy SQL, np: korzystając z phpmyadmina (zalecane)
ftp - jeśli pliki (załączniki) chcesz trzymać na zewnętrznym serwerze ftp (opcjonalne)
gd - jeśli chcesz używać opcji m.in. tworzenia miniaturek załączanych obrazków na forum (obowiązkowe)
iconv - potrzebne przy wgrywaniu bazy SQL przez phpmyadmina (zalecane)
mysql - obsługa mysql - forum jest oparte na mysql (obowiązkowe)
session - obsługa sesji PHP (opcjonalne - forum nie używa tego)
sockets - samo (czyste) forum tego zdaje mi się nie używa, ale niektóre modyfikacje tego wymagają - stąd uważam, iż powinieneś to wkompilować (zalecane)
zip - jeśli chcesz móc wykonywać zrzut bazy SQL przez phpmyadmina bezpośrednio do pliku .ZIP (opcjonalne)

PS: mam nadzieję, że takie wyliczenie będzie ułatwieniem ustawienia flag USE do kompilacji.

moron

Wysłany: 20-11-2006, 23:01   

daj linka do phpinfo
Paszczak000 napisał/a:
moron napisał/a:
kilka wiader ramu

że co?
no kilka wiader ramu :lol:
forum zjada sporo niestety :/

chelloPL

Wysłany: 20-11-2006, 23:08   

moron napisał/a:
forum zjada sporo niestety :/

Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem.
U mnie:
mysql - 112MB
apache - 20MB

Dodam tylko, że u mnie pod mysql podpięte jest nie tylko forum (forum nie stanowi nawet 50% wszystkich usług korzystających z sql'a).
Serwer ma 768MB ramu.

Paszczak000

Wysłany: 21-11-2006, 09:12   

chelloPL napisał/a:
Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem.

Potwierdzam :) U mnie mysql - 68 a apache 12 :P

Termo

Wysłany: 29-11-2006, 10:26   

Tylko, ze wy macie malenkie fora :P A jaka jest zjadalnosc ramu w przypadku np 100-150 osob online?

moron

Wysłany: 29-11-2006, 11:24   

Najwięcej użytkowników 50 było obecnych 11-11-2006, 18:33
Najwięcej użytkowników 85 było obecnych 09-09-2006, 21:28
obydwa na jednym serwie :/
mam 1gb RAM'u i 1gb SWAP'a

jak mialem 0.5gb to brakowalo i byly pady :/

ale forum sie i tak super prezentuje
ostatnio cos mi obciazalo serwer strasznie
zrobilem testy AB i symulacja 1000 wejsc / 100userow
na forum by przemo - 17s
na pewnym portalu (Powered by slack.org.pl © 2005-2006) - 4 minuty
mialem zonka wtedy - LOAD [34.65 - status critical - 1 events] :evil:

sraken1

Wysłany: 29-11-2006, 15:09   

Termo napisał/a:
Tylko, ze wy macie malenkie fora :P A jaka jest zjadalnosc ramu w przypadku np 100-150 osob online?

zbyt duza... przy 170 potrafi mi zwisnac mysqld z 1 GB RAM + 1 GB swap.... takze dla Przema tylko pod Przemo trzeba ladowac jakies 2 GB RAM'u dla 200 online i bedzie pewnosc ze niepadnie.

Sprawa wyglada tak, takich duzych for jak moje na skrypcie 'phpbb by przemo' jest 0... jestem jedyny z 170 osobami online praktycznie codziennie wiec nikt niechce tego naprawic a sam Przemo mowil ze nieumial wczesniej tego bledu wykryc.

Parodia... Przemo wez to napraw wkoncu :/ ... zoptymalizuj... cokolwiek zrob

muchakk

Wysłany: 29-11-2006, 16:33   

sraken1 napisał/a:
zbyt duza... przy 170 potrafi mi zwisnac mysqld z 1 GB RAM + 1 GB swap.... takze dla Przema tylko pod Przemo trzeba ladowac jakies 2 GB RAM'u dla 200 online i bedzie pewnosc ze niepadnie.

A to śmieszne, mam serwer z 3GB ramu, obecnie 900 róznych serwisów, bardzo dużo for by przemo i jakoś wszystko dobrze działa. Na tylko jednym forum czasami potrafiło byc nawet 300 osób on-line ;) i nic nie padło, oczywiście wydajnośc trochę spadła. To teraz dodajcie do tego forum (300 osób on-line) inne miejsce fora(dajmy ze jest tam zazwyczaj 700 osób on-line). Czyli jest 1k osób on-line na samych forach nie licząc onnych serwisów internetowych! Nie ukrywam że fora by przemo nie są mi na ręke ale biore jak są jakieś dobre :) jak zabraknie ramu to sie dołoży :P

Moim zdaniem forum przema nie jest tak straszne jak je piszą :)

Gadatliwa Kasia 

sraken1

Wysłany: 29-11-2006, 17:06   

no bardzo smieszne ... niewzioles pod uwage jednej rzeczy

Przemo napisał/a:
O wiele większe fora z większą odwiedzalnością działają dobrze. Jednak znam przypadki, ze nieduzym forum (20 osob online) serwer mysql wlasnie tak sie zatykal :/ Probowalem znalezc przyczyne ale niestety. Prawdopodobnie cos sie gryzie, byc moze, ze jes tjakies jedno zapytanie sql, z ktorym jest problem.

Odpowiedz do tematu