|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
MySQL - zmiany wpisów w tabelach |
Autor |
Wiadomość |
wielkolud
|
Wysłany: 02-06-2004, 17:31 MySQL - zmiany wpisów w tabelach
|
|
|
Witam jestem tu nowy a mam taki temat ze nie wiedzialem gdzie by on pasowal wiec dalem to tu do Hyde Park
Temat jest dla znawców obslugi mysql - może ktos mi pomoże w tym temacie a mianowicie:
Zostalo wykasowane konto jednego z moderatorow ale bez problemu sie je przywrocilo - niestety wszystkie jego dotychczasowe posty figuruja z jego nickiem ale pod nickiem pisze GOŚĆ i teraz przejscie do meritum sprawy
W bazie danych szukaj w tabeli post wpisalem nicka i wyszly wszystkie posty tego moda jednak w kolumnie czy jak to sie zowie o nazwie poster_id trzeba wszystkie -1 zmienic na ID tego moda np. na cyfre 100 i teraz jak to zrobic hurtem bo gosc ma ponad 200 postow i trzeba edytowac kazdy recznie i zmieniac a to schodzi - czy jest jakies polecenie (wiem ze jest update - zakupilem ksiazke PHP i MySQL Wydanie 2 ktore studiuje ale narazie jestem za cienki) ktore wpisujac zmieni mi wszystkie te wpisy we wszystkich jego postach z -1 na jego ID i gdzie takie cos wpisac
Mysle ze w miare z sensem obiasnilem problem i ze jest w stanie ktos w tym temacie mi pomoc za co z gory serdecznie dziekuje i pozdrawiam |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Andrzej.K

|
Wysłany: 02-06-2004, 18:06
|
|
|
UPDATE phpbb_posts SET topic_poster = numer WHERE post_username = nazwa;
chyba dobrze będzie... |
_________________ Andrzej.K |
|
|
|
 |
Przemo

|
Wysłany: 02-06-2004, 18:16
|
|
|
WHERE post_username = 'nazwa'
Wszystkie wartosci nieregularne trzeba pisac w : ' '
wielkolud, na przyszło?? zerknij do panelu admina w sekcji SQL>MySQL masz narządzie do masowej zamiany różnych wartosci w SQL. |
|
|
|
 |
Andrzej.K

|
Wysłany: 02-06-2004, 18:56
|
|
|
Cytat: | Wszystkie wartosci nieregularne trzeba pisac w : ' ' |
Wiedziałem, że czegoś zabraknie... no i na końcu jest troche mało widoczny ?rednik. |
|
|
|
 |
wielkolud
|
Wysłany: 02-06-2004, 19:13
|
|
|
Dzieki ale probowalem i tez pojedynczo idzie bez problemu (jak wskaze jeden post naprzyklad) ale jak masowo wskaze wedlug usera to wyskakuje blad
Kod: | Nie mogę wykonać: UPDATE phpbb_posts SET poster_id = 196 WHERE post_username = nazwa usera
Kliknij Tutaj żeby powrócić.
DEBUG MODE
SQL Error : 1054 Unknown column 'el' in 'where clause'
UPDATE phpbb_posts SET poster_id = 196 WHERE post_username = nazwa usera
Line : 188
File : /home/klienci-www/wom/www/admin/admin_mysql.php |
Albo wedlug innej opcji:
Kod: | Nie mogę wykonać: UPDATE phpbb_posts SET poster_id = 196 WHERE poster_ip = d4f4650c
Kliknij Tutaj żeby powrócić.
DEBUG MODE
SQL Error : 1054 Unknown column 'd4f4650c' in 'where clause'
UPDATE phpbb_posts SET poster_id = 196 WHERE poster_ip = d4f4650c
Line : 188
File : /home/klienci-www/wom/www/admin/admin_mysql.php |
Bede probowal dalej - może cos wykombinuje albo sprobuje bezposrednio w bazie komendami czy jak to sie zowie zapytaniami |
Ostatnio zmieniony przez wielkolud 02-06-2004, 19:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Andrzej.K

|
Wysłany: 02-06-2004, 19:18
|
|
|
Cytat: | Unknown column 'el' in 'where clause' |
Heh... a gdzie tam w zapytaniu jest 'el' ???
To jakby błąd w skrypcie... trzeba to przemyźle?...
Spróbuj podane powyzej polecenie bezpośrednio w phpMyAdminie... |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
wielkolud
|
Wysłany: 02-06-2004, 19:32
|
|
|
El to poczatek chyba nicka usera hehe ale innymi opciami tez wyskakuje blad a wszystko w pojedynke jak wskazuje na okreslony jeden post jest ok i sie zmienia
Tak jak mowisz sprobuje jeszcze bezposrednio zobacze co wyjdzie
PS. UDAŁO SIE - DZIEKI !!!
Kod: | SELECT * FROM `phpbb_posts` WHERE 1
UPDATE phpbb_posts SET poster_id = 196 WHERE post_username = 'NAZWA_USERA'; |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!