|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Skrypt na liczenie sumy postów kilku u?ytkowników |
Autor |
Wiadomość |
Draco demonicus
|
Wysłany: 03-03-2014, 10:07 Skrypt na liczenie sumy postów kilku użytkowników
|
|
|
Witam. Kolejne pytanie, znowu ja
Chodzi tym razem o to, żeby dodać powiedzmy do siebie posty 5 użytkowników i pokazać zsumowaną ich wartość.
Czemu takie coś chcę? mam forum RPG, 1 osoba ma kilka postaci. Chcę aby zliczało posty jednej osoby czyli kilku postaci (użytkowników).
Jak to by miało wyglądać? Wystarczyłaby mi nowa strona (np. w katalogu głównym byłoby posty.php), w której po prostu jest napisane:
Taka osoba napisała xxxx postów.
Inna osoba napisała yyyy postów.
I te iksy oraz igreki byłyby właśnie tą zsumowaną wartością.
Z góry wielkie dzięki za pomoc. Nie wiem jeszcze jak się posługiwać SQLem, ale myślę, że dałoby radę wpisać aby z tabeli phpbb_users wybrało user_id='5' i user_id='10' i zsumowało im user_posts, podając konkretny wynik. Niestety ja jestem laikiem w tych sprawach, wiem tylko jak to mniej więcej wygląda, ale nie wiem jak tego używać.
Z góry dziękuję za pomoc. |
_________________ Avek jest mojego autorstwa. Zastrzegam sobie prawo do jego kopiowania, przerabiania i posiadania. Niestosowanie się do tego oznacza kradzież. |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Woytec
|
Wysłany: 05-03-2014, 20:02
|
|
|
Kod: | select sum(user_posts) as suma where user_id in(1,2,4) |
|
|
|
|
|
Draco demonicus
|
Wysłany: 07-03-2014, 13:00
|
|
|
A jak wykonać skrypt z użyciem zapytania sql, żeby na dodatkowej stronie forum (wrzuconej do katalogu /) pokazywało coś na styl:
Osoba 1 ma XXX postów.
Osoba 2 ma YYY postów.
XXX i YYY byłyby tymi wyszukanymi zsumowanymi wartościami.
Będzie trzeba kombinować z echo i tymi $ żeby coś dało, tyle mniej więcej wiem, ale niestety na php się w ogóle nie znam, a chciałbym żeby wynik mi wyświetlało na nowej stronie.
Z góry dzięki także za tę pomoc. |
_________________ Avek jest mojego autorstwa. Zastrzegam sobie prawo do jego kopiowania, przerabiania i posiadania. Niestosowanie się do tego oznacza kradzież. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!