Przesunięty przez: arcy 12-09-2007, 23:40 |
Przenosiny forum - brak polskich znakow. |
Autor |
Wiadomość |
Weron77

|
Wysłany: 28-07-2005, 13:59 Przenosiny forum - brak polskich znakow.
|
|
|
Przenioslem forum z lycosa na serwer xon.pl i teraz nie mam polskich znakow na forum. Wczesniej na lycosie bylo wszystko dobrze.
Przejrzalem pare postwow ale w iekszosci nie zauwazylem podobnego problemu do mojego. W jednym co prawda natrafilem na jakas rade aby zmienic w config mysql na mysql4x (dokladnie to phpbb2mysql na phpbb2mysql4x bo tylko cos takiego widzialem) ale to nie przynioslo zadnych rezultatow
Kto wie gdzie tkwi blad?
Moje forum to Kod: | www.naszezycie.xon.pl/forum |
|
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
daroo
|
Wysłany: 28-07-2005, 14:10
|
|
|
zmień w pliku config.php mysql na mysql4 |
|
|
|
 |
Weron77

|
Wysłany: 28-07-2005, 14:21
|
|
|
Nie dziala. Zreszta zauwazylem, ze na serwerze jak wejde w menadzer plikow to tez nie wyswietla poprawnie polskich znkaow. Moze to wina xon.pl ? Albo trzeba gdzies na serwerze to ustawic. Tylko gdzie?
Tak to wyglada w tym ich menedzerze:
Manager plików
Kliknij na kosz by go opróznic.
Kliknij na objekt ponizej by go przywrócic. |
|
|
|
 |
daroo
|
Wysłany: 28-07-2005, 14:24
|
|
|
Spytaj się admina tego serwera o polskie kodowanie |
|
|
|
 |
Weron77

|
Wysłany: 30-07-2005, 09:49
|
|
|
Zauwazylem, ze zamiast polskich znakow wystepuja znaki zapytania. Nie ma jakis krzaczkow jak to czasami bywalo. Tylko sa same znaki zapytania..
[ Dodano: 30-07-2005, 09:47 ]
To moze postawie inaczej pytanie a nie bede zakladal nowego watku wiec dopisze sie w tym.
Jak skopiowac baze danych z lycosa aby nie zmienily sie polskie znaki na znaki zapytania?
Bo zauwazylem, ze to podczas jej tworzenia one powstaja. Otwozrylem plik bazy danych i tam byly juz bledy czyli musialo to powstac po skopiowaniu jej z lycosa. A kopiowalem ja narzedziami jakie znajduja sie na |
|
|
|
 |
Till19

|
Wysłany: 31-07-2005, 01:21
|
|
|
ja miałem taki problem, jak robiłem kopie bazy z phpmyadmin to nie było polskich czcionek i to byla najprawdopodobniej wina zlego wyboru czcionki czy kodowania w pma ... tam jest taka lista czcionek podczas robienia kopii i sie wybiera odpowiednie. Moze to oto chodzi ?
Ja kopie robie z poziomu PA to wszsytko jest ok. |
_________________ Pozdrawiam Gość i zapraszam na http://coolforum.pl - Wyraź swoje zdanie ! |
|
|
|
 |
daroo
|
Wysłany: 31-07-2005, 09:55
|
|
|
W phpmyadmin na głównej stronie zmień na kodowanie |
|
|
|
 |
Weron77

|
Wysłany: 31-07-2005, 11:20
|
|
|
@daroo a przy tworzeniu kopii bazy w phpmyadmin co wybrac w SQL export compatibility?
Nie udalo mi sie zrobic tych polskich znakow i po skopiowaniu bazy z lycosa mialem te znaki zapytania. No ale trudno poprawiam recznie w miare wolnego czasu.Tteraz jestem na nowym serwerze i kopiujac baze nadal nie mam polskich znakow. Przejrzalem tutaj na forum chyba nawet w faq to bylo jakie opcje nalezy zaznaczac aby ja zrobic ale mam troche bardziej rozbudowanego phmypadmina (wersja 4.1.10a) niz w tej instrukcji gdzie miedzy innymi jest SQL export compatibility. A gdy robie kopie to znowu nie mam polskich liter (podpatrzalem w notatniku jak sie skopiowalo).
Ale tym razem sa krzaczki tzn. kazdy polski znak ma inny krzak. Nie ma juz tych znakow zapytania. Jak to kopiowac aby byly polskie znaki. Dodam, ze na forum jak najbardziej mozna je wpisywac i nie ma zadnych problemow. |
|
|
|
 |
Till19

|
Wysłany: 31-07-2005, 17:44
|
|
|
a ja cholerka nie mam kodowania Polish i oto chodzi właśnie. |
_________________ Pozdrawiam Gość i zapraszam na http://coolforum.pl - Wyraź swoje zdanie ! |
|
|
|
 |
szpak

|
Wysłany: 01-08-2005, 00:51
|
|
|
jeśli robisz z lycosa kopie sql na ustawionej obsłudze Angielskiej to na nowy serwer wrzucaj też na ustawionym jezyku w phpMyadmin na angielskim, miałem ten problem u siebie, nie wiem dlaczego tak się dzieje |
_________________ Nie pisz do mnie na GyGy ani na PW bo normalnie nie wytrzymam, no chyba ze chcesz dać mi na chleb zarobić
Lubię poważne wyzwania http://www.szpak.eu/phpbb.php |
|
|
|
 |
Weron77

|
Wysłany: 07-08-2005, 15:00
|
|
|
No wiec tak mialem problem z lycosem. Ale zmienilem serwer i w chwili obecnej lycos juz mnie nie interesuje.
A problem z polskimi znakami nadal pozostal. Tylko, ze tym razem nie mam juz znakow zapytania zamiast polskich znakow ale sa krzaczki. To znaczy za kazda literke odpowiada inny krzaczek. Wczesniej wszystkie polskie znaki byly zamienione na znaki zapytania.
Problem powstaje po zrobieniu kopii bazy. Przeczytalem faq i inne posty ale nie znalazlem nic co pomogloby mi rozwiazac ten problem.
Podaje moze dane, ktore wydaja sie odpowiednie do rozwiazania tego problemu.
phpmyadmin 2.6.1 - pl2
MySQL 4.1.10a
jezyk polish (pl-utf-8)
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
Otwieram ta baze notatnikiem albo wordem wybierajac w nim system kodowania unicode utf-8
I nie ma polski liter. Jak zrobic ta kopie aby te znaki byly? Administrator serwera twierdzi, ze na nim jest wszystko ok. |
|
|
|
 |
Tech

|
Wysłany: 07-08-2005, 16:11
|
|
|
Jest jeszcze coś takiego jak system porownan, tam tez wybiera sie kodowanie, musi byc takie jak na lycos. A najlepiej wgrac kopie do bazy z tym samym kodowaniem, nawet angielski, czy chinskim |
_________________ @ home.pl |
|
|
|
 |
Weron77

|
Wysłany: 07-08-2005, 16:44
|
|
|
Ale teraz juz nie interesuje mnie lycos. Lycos byl wczesniej. W miedzy czasie zmienilem serwer.
A problem przy robieniu kopii pozostal Mam krzaki jak zrobie kopie bazy.
Dlaczego tak sie dzieje
Jestem na serwerze xon.pl Administrator twierdzi, ze wszystko jest dobrze ustawione. Wyze jpodalem wszystkie dane.
Przeciez chyba tez robicie ta kopie.Jak ja robicie, ze nie ma problemu z polskimi znakami |
|
|
|
 |
Tech

|
Wysłany: 07-08-2005, 21:43
|
|
|
Chodzi o to że baza na lycos była kodowana np w jezyku "angielskim", a na nowym serwerze masz kodowanie np "polskie". Więc zrobiłeś kopie kodowana w języku angielskim i wgrałeś ją do bazy z kodowaniem polskim. A co za tym idzie masz krzaki.
Robiąc kopie na lycos, trzeba było wybrać kodowanie "polskie", i wgrać z wybranym kodowaniem polskim do bazy na nowym serwerze. |
_________________ @ home.pl |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: 24-09-2005, 20:10
|
|
|
Mam taki sam problem tylko po przenosinach z gaa.pl na webd.pl
Baza na gaa.pl byla kodowana na latin1_swedish_ci , ajak zmieniam na webd.pl kodowanie na latin1_swedish_ci to nic to nie daje...zalezy mi na wyeliminowaniu tego bledu. Wie kots jak ot zrobic? |
|
|
|
 |
|