|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Oprogramowanie sklepu by Przemo - SKY-SHOP, wersja demo |
Autor |
Wiadomość |
Przemo
|
Wysłany: 02-10-2012, 05:35 Oprogramowanie sklepu by Przemo - SKY-SHOP, wersja demo
|
|
|
Zawodowo, wspólnie z firmą SIEF-IT zajmuje się tworzeniem oprogramowania sklepów internetowych (program do prowadzenia sklepu). Od długiego czasu powstaje SKY-SHOP.pl jest tam dostępna m.in wersja demo.
Niebawem wprowadzamy to na rynek. Prosiłbym osoby, które miały styczność ze sklepami lub prowadzą swój sklep o testy pod kątem użyteczności, intuicyjności - głównie panel administracyjny bo front sklepu to skórka, których będzie wiele.
Ja jestem głównym menadżerem technicznym tego projektu, wykonałem większość rzeczy i jeżeli ktoś potrzebuje uruchomić sklep to jak najbardziej polecam - jest wypas Użyta technologia (framework) EXTJS w panelu admina bije całą konkurencję na głowę, szybkość działania i możliwości są bardzo duże. Bardzo duży nacisk kładłem też na relacyjność baz danych bo w sklepach to częsty problem oraz o uniwersalność przy współpracy z zewnętrznymi serwisami jak np. pełna integracja z allegro (spróbujcie sobie coś tam wystawić na testowe allegro, za free, nawet promocja na stronie głównej )
Czadowa jest też opcja przekolorowania skórki (grafika) na dowolny kolor, przydała by się taka opcja u nas, a jest to proste
Ciekawe czy w jakimkolwiek miejscu jest to podobne do by Przemo ? |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Tommekk80
|
Wysłany: 02-10-2012, 06:43
|
|
|
W podglądzie zamówień druki przewozowe to krzaczki lub strona główna w tym wyskakującym oknie. Przynajmniej u mnie. PDF-y na innych stronkach otwiera mi normalnie jakby co.
Pierwsze linie :
Cytat: | %PDF-1.4 %���� 3 0 obj <> /Contents 4 0 R>> endobj 4 0 obj <> stream x��\[o��� �W죍Bgx�C��]_b��ܴ��Z��:�_ ���w��ʫ�Ӧ��V�!��p� |
W podglądzie fakturki czegoś chyba w lewym górnym rogu brakuje, bo jest ikonka z krzyżykiem.
Jak np w ustawieniach zmienię coś (ja dla testu zmieniłem pokazywanie zerowych groszy) to trzeba odświeżyć całą stronę. Wyjście na główną i z powrotem do zamówień nic nie dało.Przydałby się taki przycisk do odświeżenia.
Dla wszystkich ikonek w tabelkach (te ołóweczki, oczy, ikonki allegro i pozostałe) powinien być jakiś efekt hover inny niż tylko kursor pointer.
Fajny efekt jak dodajesz coś do koszyka - tylko jak się zmienia na samym końcu wysokość to szerokość też powinna, lepiej by to wyglądało. |
|
|
|
|
kamil800@
|
Wysłany: 02-10-2012, 06:55
|
|
|
Przemo, bardzo dobry pomysł !
Myślę że będzie używało jak najwięcej osób z owego sklepu!
Nie mam żadnych zastrzeżeń i nie zauważyłem żadnych błędów w sklepie.
Pozdrawiam. |
_________________ zapraszam serdecznie na http://www.ls-forum.eu/forum.php |
|
|
|
|
mek1942
|
Wysłany: 03-10-2012, 00:24
|
|
|
Panel admina prezentuje się wybornie... mnóstwo opcji, wszystko w ładnej otoczce
Pytanie moje... bo z tego co się orientuje to takich serwisów oferujących oprogramowań sklepów jest mnóstwo. W czym jesteście/będziecie lepsi?
W czym przebijecie np. takie iStore ?
Dział HydePark więc pytam. |
|
|
|
|
Przemo
|
Wysłany: 03-10-2012, 02:10
|
|
|
Mamy zamiar przebijac we wszystkim Akurat iStore to zly przyklad bo to jest sklep grupy allegro i nastawiony wlasnie na to, pobieraja spory haracz 3% i zbyt ciekawych opcji nie mają.
Generalnie jesli chodzi o ilosc opcji to mamy zamiar przegonic wszystkich. Jednak wazniejsze na razie jest aby te opcje, ktore sa byly bardziej dopracowane niz u innych i tak aby one nie przeszkadzaly Klientom, ktorzy nie beda z nich korzystac.
Staramy sie tez aby praca przy tym oprogramowaniu byla latwa dla webmasterow i przecietnych programistow, kiedy beda mieli robic cos przy wersji BOX. Na przyklad znalazlem rozwiazanie jak zwykly html'owiec nie musi sie prosic programisty aby przestawil oprogramowanie zeby robilo inna wielkosc zdjec produktow, tylko jak doklei do urla szerokosc to sklep mu sam zrobi taki obrazek, np: http://demo.sky-shop.pl/i...5V_[54]_600.jpg to 600 na koncu to szerokosc, mozna sobie zmieniac urlem, zgadnijcie jak to jest zrobione Przy zalozeniu, ze moga byc setki zadan na sekunde o obrazki male i duze, php nie przetworzy wszystkiego. |
|
|
|
|
mek1942
|
Wysłany: 03-10-2012, 10:45
|
|
|
A nie myslałeś teraz o programie desktopowym teraz ? Aby to wyglądało jednolicie |
|
|
|
|
kraszul
|
Wysłany: 03-10-2012, 13:42
|
|
|
Teraz mi to piszesz jak już uruchomiłem sklpe na OpenCart mimo ze forum mam na przemo to i sklep pewnie tez będzie haha |
|
|
|
|
lkj
|
|
|
|
|
Przemo
|
Wysłany: 05-10-2012, 05:42
|
|
|
Bledy walidatora beda poprawione, jak skonczymy bo juz raz poprawialem i potem przy wykanczaniu powstaly nowe.
Co do SEO i linkow kanoniczych sa opcjonalnie do ustawienia, jesli ktos chce moze sobie wlaczyc dla zmiany sortowania, dla stronicowania itp itd. Ale na wlasne ryzyko bo z tym jest roznie, zalezy jaka kto ma strategie.
Co do SEO mamy tam pare dodatkow, np mapa, prosta integracja z narzedziami dla webmasterow.
Ogolnie na kazdym etapie jak to robilem myslalem o SEO, mysle, ze pod tym katem jest bardzo dobrze zrobione, wszystkie metatagi sie generuja automatycznie z opisu produktu czy kategorii, wstawiany jest do metatagow glowny obrazek. Jesli tylko cos moge usprawnic odnosnie SEO to chetnie to zrobie.
Dodawania wlasnych meta tagow do produktu i kategorii nie robilem bo wydawalo mi sie ze nikt z tego nie korzysta a jesli juz to w minimalnym stopniu. Moge to zrobic ale nie chcialbym tak jak w innych sklepach, ze jest to przy edycji produktu bo bedzie to zaciemniac, zrobimy najwyzej w osobnej zakladce pod menu SEO.
Jednak czy to naprawde konieczne? Trzeba robic dobre opisy kategorii i produktu bo to jest najwazniejsze a nie meta tagi, to jest ignorowane przez google
Chyba, ze chodzi tylko o wyglad opisu w wynikach wysziiwania? Ale to i tak google przewaznie ignoruje i wstawia swoj opis.
Beda tez na dniach do ustawienia snippetsy dla google. |
|
|
|
|
paweo
|
Wysłany: 25-10-2012, 22:07
|
|
|
a to?
Cytat: | This message was created automatically by mail delivery software.
A message that you sent could not be delivered to one or more of its
recipients. This is a permanent error. The following address(es) failed:
paw396@wp.pl
SMTP error from remote mail server after MAIL FROM:<paw396@wp.pl> SIZE=278713:
host mx.wp.pl [212.77.101.4]: 550 BLAD SPF - zobacz strone / SPF Error:
Please see http://spf.pobox.com/why....iver=smtp.wp.pl Jesli jestes uzytkownikiem poczta.wp.pl sprawdz poprawnosc autoryzacji SMTP / If you are a poczta.wp.pl user check SMTP configuration:
http://poczta.wp.pl/autoryzacja/
------ This is a copy of the message, including all the headers. ------
------ The body of the message is 273396 characters long; only the first
------ 106496 or so are included here.
Return-path: <paw396@wp.pl>
Received: from 94-23-89-194.kimsufi.com ([94.23.89.194] helo=mpm.sky-shop.pl)
by CENTRUM.sief-it.com with esmtpa (Exim 4.69)
(envelope-from <paw396@wp.pl>)
id 1TRUUI-0006KH-4o
for paw396@wp.pl; Thu, 25 Oct 2012 22:57:10 +0200
Date: Thu, 25 Oct 2012 22:57:10 +0200
To: paw396@wp.pl
From: =?UTF-8?Q?zA=C5=81O=C5=BBYCIELE?= <paw396@wp.pl>
Reply-to: =?UTF-8?Q?zA=C5=81O=C5=BBYCIELE?= <paw396@wp.pl>
Subject: =?UTF-8?Q?Przyj=C4=99cie_zam=C3=B3wienia_nr_1200__w_sklepie_Klub_MPM,_ul.?=
=?UTF-8?Q?_Literacka?=
Message-ID: <b2193c86cd99bc2f82f490117f9010b2@mpm.sky-shop.pl>
X-Priority: 3
X-Mailer: SKY-SHOP.PL e-commerce software
MIME-Version: 1.0
Content-Type: multipart/mixed;
boundary="b1_b2193c86cd99bc2f82f490117f9010b2"
This is a multi-part message in MIME format. To view the message, please use an HTML compatible email viewer!
--b1_b2193c86cd99bc2f82f490117f9010b2
Content-Type: multipart/related;
type="multipart/alternative";
boundary="b2_b2193c86cd99bc2f82f490117f9010b2"
--b2_b2193c86cd99bc2f82f490117f9010b2
Content-Type: multipart/alternative;
boundary="b3_b2193c86cd99bc2f82f490117f9010b2"
--b3_b2193c86cd99bc2f82f490117f9010b2
Content-Type: text/plain; charset = "UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
--b3_b2193c86cd99bc2f82f490117f9010b2
Content-Type: text/html; charset = "UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"><html><head><meta
PdDKgSGKkPffmAeb9hqXKFMuMhi89wQxJsxPQcs0WpRtghAcWkikGoHC1DYa7JOJV1+oCZiTCtt7
2raLZShIZSWSga+NHG0FIliyfRRpEsFR1yW9bZLDL9pyRTEa1bf/v81S2S0CrqQZolTRbtmOgPWW |
Z testowego sklepu
A poza tym w PA przy dodawaniu produktu w podglądzie jest podwójny pasek |
|
|
|
|
Przemo
|
Wysłany: 25-10-2012, 22:25
|
|
|
Nie bardzo sie da wyslac maila jako ktostam@wp.pl do wp.pl z innego serwera
Sklep powinien wysylac maile przedstawiajac sie domena z ktorej wysyla, dlatego do kazdego sklepu jest skrzynka pocztowa dodatkowo.
Sprobujemy przestawic tak aby testowe sklepy wysylaly maila z wlasnej skrzynki a nie z maila administratora. Ale takie dwa rozne maile to sredni pomysl na dluzsza mete.
Paski podwojne tez poprawimy, dzieki za info |
|
|
|
|
kevin_
|
Wysłany: 28-10-2012, 09:45
|
|
|
http://demo.sky-shop.pl/asus,tag - są wyniki, tag nie posiada żadnych niepotrzebnych znaków - OK
http://demo.sky-shop.pl/asus%5C,tag - tag posiada "\" slash na końcu przez co nie wyświetlają się żadne wyniki - a mimo wszystko wyświetla się w spisie chmury tagów na stronie głównej.
Opcja usuń w koszyku nie działa dla niezalogowanego (?) - dodałem produkt do koszyka i teraz chce go usunąć. W liście zamawianych produktów rekord się usuwa, w prawym górnym rogu odświeża mi liczbę na 0 zł, ale po odświeżeniu strony wyświetla ponownie się produkt.
Na podstronie brakuje Wam grafiki z adresu url: http://demo.sky-shop.pl/c.../Skype_icon.png
W opcji szukaj wyświetla błąd przy animacji - ponieważ zmienna window.location.hash
nie istnieje i Firebug wyrzuca mi błąd przez co animacja z kodu;
Kod: |
$('html,body').animate({ scrollTop: $(window.location.hash).offset().top}, 2);
|
W panelu użytkownika podstrona zgłoszeń (ticket) nie działa. W sensie po kliknięciu nie przenosi do konkretnego zgłoszenia. Poza tym statusy zgłoszenia dałbym bardziej jasne dla użytkownika - "Otwarte" / "Zamknięte" zamiast "todo" & "closed"
Na podstronie http://demo.sky-shop.pl/orders/ nie usuwa slashów z wpisów.
Dla testów dodałeś znacznik ' i automatycznie dodało \ - OK, ale podczas wyświetlania w sekcji "Adres" można ten slash usunąć.
W sekcji "Promocje" te strzałki są strasznie niewidoczne, brzydkie.
Proponuje zrobić porządniejsze, które będą nachodzić na box z produktem.
Więcej miejsca będzie.
Moduł newslettera ze stopki działa? Wpisuje błędny e-mail nic nie wyświetla; wpisuje prawidłowy również zero informacji, że dodało moją osobę.
W przypadku braku podstrony (rekord nie znaleziony w bazie) np. http://demo.sky-shop.pl/news/n/*/O_sklepie może niech wyrzuca stronę 404? Zamiast krótki alert i pustą tabele w środku sklepu.
Pod IE7 menu górne kompletnie się rozsypało. Ogólnie nagłówek poleciał (opcja szukaj spadła niżej). Ogólnie jest parę niedociągnięć pod tą przeglądarką - zresztą wiem, wiem; to IE. Pamiętam swoją sytuacje jak próbowałem uświadomić klientce, że ta przeglądarka służy do pobierania innych przeglądarek, ale nie dała się ugadać :-D
Podoba mi się panel administratora - rozciągnięty na całą rozdzielczość - w ogóle prezentuje się jakbym odpalił program do obsługi sklepu a nie stronę internetową.
PS. Nie wiem czy to ze względu na wersje DEMO, ale nawet jak jestem niezalogowany to widzę link do panelu administratora. |
_________________ Prezes |
|
|
|
|
Przemo
|
Wysłany: 28-10-2012, 23:41
|
|
|
kevin_, Dzięki za uwagi, wiekszosc z nich sobie zapisalem do poprawienia.
Slashe i cudzyslowy w zamowieniu do sklepu sa dobrze obslugiwane to co tam widzisz to albo tak ma byc albo jakies stare dane z bazy. Ale co bys teraz nie wpisal w swoich danych to pokazuja sie dobrze.
W IE 7 dziala tylko na wersji demo jest jeszcze stara wersja oprogramowania sklepu, ktora pozwala na wlaczanie w IE trybu zgodnosci, teraz to zablokowalem, sprawdz na naszym poligonie: http://dev.sky-shop.pl tylko czy sie nie rozsypuje, na wiecej tam nie patrz bo tam jest porozwalane wszystko
Slash w tagu to tez wynik eksperymentow, normalnie sie nie da czegos takiego zrobic.
W wersji demo celowo link do panelu jest zawsze zeby jak ktos wejdzie to mogl wejsc do panelu admina ma tam wtedy wypelnione pola z loginem i haslem., normalnie jest pokazywany tylko jak sie zaloguje admin.
kevin_ napisał/a: | Podoba mi się panel administratora - rozciągnięty na całą rozdzielczość - w ogóle prezentuje się jakbym odpalił program do obsługi sklepu a nie stronę internetową.
| I nie chwaląc się działa szybciej niż większość programów magazynowo-księgowych, które działają na lokalnym komputerze
Nawet jak jest 250.000 produktów. Bardzo mnie to cieszy bo nawet nasza konkurencja nam napisała, że panel admina wymiata pod kątem prędkości a to ważne bo na tym się pracuje i obsługuje codziennie wiele zamówień od klientów i innych spraw. Mam nadzieję, że nasi Klienci to zauważą i docenią. W dodatku można w trakcie jednej pracy np. edycji zamówienia przesunąć sobie okno edycji i otworzyć jakieś inne okna, coś skopiować czy zobaczyć i wrócić, zupełnie jak w windowsie
Front sklepu natomiast to już jest kwestia skórki, która może być lekka lub ciężka, my na razie mamy ciężką, niebawem pojawi się i lekka ale i tak prawie każdy sklep robi własny szablon frontu w sklepie. |
|
|
|
|
paweo
|
Wysłany: 12-11-2012, 15:26
|
|
|
tutaj: http://sky-shop.pl/demo_sklepu/
Cytat: | Newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać najnowsze informacje o SKY-SHOP, zmianach, funkacjach,
zapisz się do naszego Newsletter'a! |
a może jednak funkacjach?
może odstraszyć trochę klientów!
[ Dodano: 12-11-2012, 15:30 ]
a tutaj też: http://sky-shop.pl/onas/
wychodzi z ramki
oj oj
[ Dodano: 12-11-2012, 15:35 ]
tutaj: http://demo.sky-shop.pl
za bardzo rozciągnięte przyciski w promocjach! wszystko takie ładne, a to brzydkie
[ Dodano: 12-11-2012, 15:39 ]
tutaj: http://demo.sky-shop.pl/admin/
w zakładce klienci online jest błąd językowy: wartość zamówien
[ Dodano: 12-11-2012, 15:41 ]
w zakładce faktury gdy chcę podejrzeć fakturę to wyświetla się normanie ramka, ale też mi się otwiera okno pobierania
[ Dodano: 12-11-2012, 15:50 ]
lista newsletterów>> dodaj newsletter
przycisk anuluj się nie mieści w oknie przeglądarki (mam małą roździelczość)
albo ja jestem ślepy, albo w wystawianiu faktury przy zamawianiu faktury nie ma POLSKI !!!
[ Dodano: 12-11-2012, 15:56 ]
jeszcze znalazłem kilka błędów, ale nie chcę Wam robić pseudo reklamy napisz na PW jeśli chcesz je poznać |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Przemo
|
Wysłany: 12-11-2012, 18:00
|
|
|
Dzieki za literówki Co do nie mieszczenia sie przycisku anuluj to taki blad moze byc ponizej rozdzielczosci ekranu 1000 px. Niestety ale chcac uzyskac lepszy efekt nie mozna wspierac tak niskich rozdzielczosci. Jaka Ty masz 800x600 ??
Takie szerokie okno jest ze wzgledu na sporo elementow, w tym pasek narzedzi tinymce.
Panel admina ma dosc duze wymagania co do przegladarki i standardow. Standardy z przed 5 lat nie sa raczej wspierane, pomimo tego ze na IE7 dziala dobrze to jednak wymaga rozdzielczosci minimum 1280x768, 1Gb ramu i flasha >10. Oraz zalecane jest uzywanie przegladarki obslugujacej html5 ze wzgledu na local storage, ktory jest dosc mocno wykorzystywany i na html4 jest to ladowane do ciastek co jest raczej niezalecane. Z czasem dopiszemy tam ostrzezenia jak ktos nei bedzie spelnial tych warunkow w panelu admina.
Jednak to chyba nie jest problemem bo warto zainstalowac lepsza przegladarke po to aby praca w panelu byla latwiejsza.
W wyborze panstwa nie ma polski? A jechales od gory alfabetycznie? Tam jest lista najpierw krajow z unii a potem z poza unii europejskiej. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!