phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
[OffTopic] Laptop do 2500zł
Autor Wiadomość
Whinter

Wysłany: 27-07-2011, 17:49   [OffTopic] Laptop do 2500zł

Witam. Szukam laptopa do 2500zł. Aktualnie rozmyślam nad Samsung RF510 S06 (klik). Nie potrzebuje laptopa do konkretnego celu, ale za to określone wymagania:
-> Procesor 2,3gHz (Intel, athlon mniej chętnie)
-> Karta graficzna 1GB
-> 2GB ram
-> Dysk 300gb (może być mniej, ew. dokupię pamięć zewnętrzną)
-> Windows 7 (podaje to, bo znajomy kupił laptopa z wgranym już win7).

Gadatliwa Kasia 

szymon1051

Wysłany: 28-07-2011, 07:43   

Tu masz chyba podobny (parametrami) laptop za 1200 zł http://www.ceneo.pl/9367421. Poszukaj przez ceneo tu masz ustawione do 2500 zł i 2 GB RAM http://www.ceneo.pl/Lapto...B_P4-249719.htm.

Misiek [PL]

Wysłany: 28-07-2011, 08:31   

Tego Samsunga RF510 nie warto już kupować ze względu na starą generacje procesora i ilość pamięci RAM.

Polecam Ci zakup tych niżej wymienionych:
- Samsung RF511 - laptop ma dwie karty graficzne (zintegrowaną i dedykowaną). Dedykowana to wydajny GeForce który pozwoli Ci grać w najnowsze gry
- Samsung QX511 - bardzo smukły i lekki laptop lecz z także z wydajnym zintegrowanym układem graficznym ze względu na platformę Sandy Bridge.

Najlepiej proponuję się udać na forum http://www.notebookcheck.pl/ i założyć swój temat w odpowiednim dziale. Napisz czy będziesz grał czy też nie.

Whinter

Wysłany: 28-07-2011, 10:39   

Grać będę akurat w takie gry, w które gram aktualnie (Geez... 64mb graficzna, 768ram, 1.0ghz).

Moim największym problemem jest fundusz. Każde 50zł to dla mnie utrudnienie. I myślę że kupię Win7 osobno (widziałem laptopa który bez kosztował 800zł mniej niż z, a sam Win7 kosztuje zaledwie 400zł).

Nie potrzebuję sprzętu do najnowszych gier - tylko takie, który nie będzie odmawiał mi posłuszeństwa gdy przypadkowo gdzieś indziej kliknę.

Misiek [PL], widzę ze się na tym znasz. Co myślisz o tym laptopie którego podał szymon1051? Ta cena mi odpowiada.

Misiek [PL]

Wysłany: 28-07-2011, 12:20   

Whinter, laptopy które zaproponował szymon1051 mają po 2 GB pamięci RAM no i w dodatku słabiutkie procesory. W dzisiejszych 2 GB RAM to mało. Aktualnie standardem jest 4 GB RAM i tego radzę się trzymać.

Procesory najlepiej Intel Sandy Bridge czyli: Intel Core i5 2410M lub Intel Core i3 2310M.

2500 zł to optymalna kwota gdzie znajdziesz coś sensownego. Warto rozglądać się za laptopami z układem graficznym NVIDIA GeForce GT540M. Chyba że wystarczy Ci zintegrowany układ Intela wbudowany w procesor. Przeczytaj sobie ten artykuł: http://www.notebookcheck....00.43727.0.html

Ale moim zdaniem ten Samsung RF511 jest wart swojej ceny tak samo jak QX511. Jeśli uważasz że potrzebny Ci wydajniejszy układ - bierz RF511, jeśli uważasz (tylko przeczytaj ten artykuł który Ci podesłałem!) że zintegrowany układ Intela Ci wystarczy bierz QX511.

Posiadając też zintegrowany układ graficzny Intela zyskasz bardzo dużo dodatkowego czasu pracy na baterii i niższe temperatury podzespołów.

Tutaj recenzja mniejszego brata QX511 - QX311: http://www.notebookcheck....10.42591.0.html

Tutaj recenzja RF511 jednego z użytkowników notebookcheck.pl: http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=43120

Pozdrawiam :) !

Whinter

Wysłany: 28-07-2011, 13:58   

Hm. Przeczytałem ten artykuł. Nie będę grał w gry (ogólnie rzadko gram) które wymagają dobrego sprzętu (starcza im aktualny). Chyba wezmę QX511, gdyż waga oraz zużycie baterii ma dla mnie znaczenie.
Martwi mnie tylko fakt baterii wbudowanej na stałe.

Misiek [PL]

Wysłany: 28-07-2011, 20:30   

Whinter, tak jak mówiłem - przed zakupem odwiedź forum http://www.nhl.pl/ i załóż swój temat w odpowiednim dziale. Na pewno dostaniesz grom innych propozycji także nie opieraj się tylko na moich postach ;) .

Whinter

Wysłany: 29-07-2011, 05:51   

Na nhl.pl znalazłem Acer eMachines E732ZG. Jednakże jest to seria którą podał szymon1051, więc, jak mówiłeś, przestarzała technologia (do tego przeczytałem to w recenzji). Potrzebowałbym czegoś w tej cenie (1229zł). Zależy mi na wytrzymałości baterii, grafice, procesorze (conajmniej 2,3ghz) i (jeśli się tak da) coś z grzaniem, gdyż po dłuższym czasie bateria jest bardzo gorąca.

Misiek [PL]

Wysłany: 29-07-2011, 09:41   

Whinter, na twoim miejscu kupiłbym porządny sprzęt i w przyszłości nie rwał sobie włosów z głowy.

Whinter

Wysłany: 29-07-2011, 10:24   

Misiek [PL], mój aktualny jest taki, że 10x lepsze są już nieprodukowane. Za to problemem jest fundusz, dlatego każda złotówka się liczy.

Gadatliwa Kasia 

Misiek [PL]

Wysłany: 29-07-2011, 22:14   

Więc jeszcze zobacz te:
- Samsung RC520 i3-2310M/4GB/500/7HP64 +myszka Logitech+Norton
lub 50 zł drożej z 6 GB RAM
- Samsung RC520 i3-2310M/6GB/500/7HP64 +myszka Logitech+Norton

Odpowiedz do tematu