Przesunięty przez: Majkelo 09-02-2013, 19:16 |
PhpBB by Przemo + PostNuke |
Autor |
Wiadomość |
HAPOL
|
Wysłany: 12-04-2005, 19:34 PhpBB by Przemo + PostNuke
|
|
|
Mam sobie portal www.balin.pl na PostNuke
oraz forum www.balin.ys.pl
chcialbym to polaczyc choc troche (bo calosc to raczej odpada bo musial bym zmienic wersje forum)
glownie chodzi mi o baze danych uzytkownikow
aby jezeli ktos sie zarejestruje w portalu odrazu zostal dodany do bazy danych i odwrotnie.
dobrze by bylo aby z logowaniem tez bylo polaczone.
prostsza metoda wydaje mi sie dopisanie odpowiednich funkcji
choc pewnie jest tez mozliwosc zrobienia wspolnej bazy danych dla userow.
Zaznaczam ze mi sie z tym nie spieszy (pewnie dopiero kolo wakacji sie za to wezme)
Czy ktos juz sie za takie cos zabieral?
A może ktos doradzi jakie rozwiazanie jest lepsze? |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Krzysio
|
Wysłany: 12-04-2005, 20:20
|
|
|
HAPOL napisał/a: | aby jezeli ktos sie zarejestruje w portalu odrazu zostal dodany do bazy danych i odwrotnie.
dobrze by bylo aby z logowaniem tez bylo polaczone. |
uzgodnij nazewnictwo tabeli (_users - bo nie pamietam czy jest jednakowe)
w pliku forumowym constants.php
oraz nazwy poszczegolnych pol
w/g mnie najwazniejsze: user_id, username, user_active, user_password, user_email
uzgodnij te zmiany w skryptach powodujace zapis, zmiene i kasowanie w tabeli _users
dodaj pozniej brakujace pola *user* z portalu
z logowaniem beda wieksze problemy (wiecej zmian trzeba zrobic - chyba (?)) , jesli chodzi o to by dany uzytkownik nie logowal sie dwa razy przechodac z portalu na forum, ale tylko raz
tutaj musialbys wziasc po lup? plik forumowy sessions.php
oraz tabele forumowa _sessions
[ Dodano: 12-04-2005, 21:28 ]
tutaj masz cos napisane na ten temat |
|
|
|
|
Pasja
|
Wysłany: 14-04-2005, 13:07
|
|
|
HAPOL, siedzialem przy tym ale teraz za malo mam czasu zeby to skonczyc. Porównaj pliki phpbb2 i PNphpbb2. Ten drugi skrypt jest do pn, dodaje on sobie wlasne taele userow i przy pierwszym wesjciu usera z portalu na forum tworzone sa odpowiednie wpisy w tabelach PNphpbb2, w sumie jak znasz php to sobie dos sprawnie z tym poradzisz |
|
|
|
|
HAPOL
|
Wysłany: 14-04-2005, 16:11
|
|
|
no wlasnie ja znam tak srednio php (metody lopatologiczne i malo zabezpieczen:P)
wole sie za wczasu zorietowac w temacie aby zebrac potrzebne informacje a mzoe nuz widelec juz ktos cos takiego robil |
_________________ Portal lokalny Balin.pl
anody magnezowe
chrzanów |
|
|
|
|
SouND
|
Wysłany: 14-04-2005, 18:20
|
|
|
Jest to do zrobienia. Widzialem to na jednym portalu lecz nie pamietam adresu... Mieli jakis portal na ktorym sie zarejestrowalem... Pozniej wchodze na forum i tam odrazu mam konto wiec napewno dziala to w obie strony jak juz dziala... Trzeba tylko powiazac tabele ale jakos ja juz sie na tym nie znam Napewno mod byl by chetnie wgrywany jak by ktos juz napisal |
_________________ Pamietaj że nie udzielam porad na GG!! |
|
|
|
|
Pasja
|
Wysłany: 14-04-2005, 18:23
|
|
|
SouND, to juz jest zrobione z phpbb wlasnie tak dziala PNphpbb2 wystarcz poszukac roznic w plikach orginalnego phpbb i PNphpbb, a potem to przeniesc do by Przemo. Tu trzeba miec wiecej czasu niz umiejetnosci php a tego pierwszego u mnie juz ostatnio nie ma wogole. |
|
|
|
|
HAPOL
|
Wysłany: 09-05-2005, 21:16
|
|
|
a ja wroce do mojego pierwszego posta.
co by bylo gdybym wrzucil wszystkie kolumny z tbeli post nuka _users do tabeli forum _users (oczywiscie zmneiajc w plkiach postnuka w odpowiednim miejscu prefix).
z id nie bylo by chyba wiekszego problemu bo w przemie jest user_id a w postnuku jest pn_uid
czy jakies wieksze trudnosci, problemy byly by? na co musial bym jeszcze zwrocic uwage?? |
anody magnezowe
chrzanów |
|
|
|
|
Pasja
|
Wysłany: 10-05-2005, 18:17
|
|
|
HAPOL napisał/a: | co by bylo gdybym wrzucil wszystkie kolumny z tbeli post nuka _users do tabeli forum _users (oczywiscie zmneiajc w plkiach postnuka w odpowiednim miejscu prefix). |
co ma Ci dać? da Ci to że połączysz tylko tabele i zrobisz bałagan bo pn będzie nadal brał dane z uid a phpbb z id
pnphpbb2 ma opisaną w kodzie każdą modyfikacje orginalnego phpbb więc jakbyś usiadł przejżał porównał pliki to byś doszedł do tego. |
|
|
|
|
HAPOL
|
Wysłany: 10-05-2005, 18:40
|
|
|
ale jak by sie rejestrowal uzytkownik to by sie i uid dodawlo i id dodawalo.
przynajmniej tak sobie to myslalem jak sie tabelom przygladalem. |
anody magnezowe
chrzanów |
|
|
|
|
Pasja
|
Wysłany: 10-05-2005, 18:41
|
|
|
HAPOL, lepiej się skryptowi przypatrz, przecież to w skrypcie jest zdeklarowane do jakich tabel mają być dodawane wpisy |
|
|
|
|
HAPOL
|
Wysłany: 10-05-2005, 21:27
|
|
|
to w post nuke zmienie tylko jedna linijke to juz wiem jak.
i w tedy post nuke bedzie sie odwolywal po userow do tabeli phpbb_users gdzie bedzie mial kolumny z ze swojej tabeli tak wiec wydaje mi sie ze nie powinno sie nic krzyzowac
w teori ladnie to wyglada, sprawdze ta opcje i sie zobaczy co z tego wyjdzie:P dam na pewno znac ale to pewnie po sesji |
anody magnezowe
chrzanów |
|
|
|
|
Pasja
|
Wysłany: 10-05-2005, 21:33
|
|
|
HAPOL, nawet jeżeli będzie działaćw co wątpie bo oprócz id są także inne tabele i chyba się różnią to po przejściu z portalu na forum nie będziemy zalogowani i będą ogólnie kwiatki. |
|
|
|
|
HAPOL
|
Wysłany: 11-05-2005, 06:44
|
|
|
o logowaniu to niestety wiem
z innymi tabelami to wlasnie myslaem tak ze ja kwszystkie kolumny przekopjuje to inne tabele sei beda do swooich komurek odwolywac i juz...
a pytam sie walsnie o to "ogolne kwiatki". na co musialbym zwrocic uwage? |
anody magnezowe
chrzanów |
|
|
|
|
Pasja
|
Wysłany: 11-05-2005, 07:23
|
|
|
HAPOL, na ostre zmiany w kodzie, zobacz chociaż jak to jest rozwiązane z phpbb!
www.pnphpbb.com
kilka rzeczy jest przerobionych bo inaczej to nie będzie działało jako moduł do pn |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
HAPOL
|
Wysłany: 11-05-2005, 17:25
|
|
|
a ja wcale nie chce aby dzialalo jako modol do post nuka:P
mnie by zadowolilo tylko aby nie trzeba bylo sie rejestrowac osobno na forum i portalu.
tylko jak sie zarejestruje na forum to zeby bylo juz wpis w portalu i odwrotnie.
ale teraz sobie mysle i dochodzi do tego jeszcze tabela z nickiem a te kolumny mja inne nazwy
czyli nie rozwiazalo by to tego tak jak sobie myslalem bez modyfikacji kodu php
to narazie sprawa odpada
bede myslal dalej
w ostatecznosci porpostu sie przezuce na pnphpbb |
anody magnezowe
chrzanów |
|
|
|
|
|