|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Polskie litery w tytule postu = tytuł niewidoczny |
Autor |
Wiadomość |
maranta
|
Wysłany: 07-01-2021, 20:03 Polskie litery w tytule postu = tytuł niewidoczny
|
|
|
Witam w nowym roku i zgłaszam się z problemem, który od jakiegoś czasu mamy na forum http://maranciaki.pl/forum/ (wersja 1.12.8 plus różne modyfikacje).
Gdy w tytule nowego tematu pojawia się polski znak diakrytyczny, to post po opublikowaniu nie ma żadnego tytułu poza takim uroczym fiźdrygałem ¤.
Trwa to od jesieni, od czasów zmian w serwerowni, wtedy forum się mocno posypało (nie było możliwości publikacji nowych postów i tutaj, na tym forum uzyskałam pomoc).
Nadal nie działa podgląd postu przed wysłaniem, ale dodawać nowe posty i tematy możemy.
Jednak brak możliwości wpisywania w tytułach polskich liter mocno wkurza.
Nigdzie na forum nie pojawiają się krzaczki, wszędzie polskie ogonki i kreseczki są widoczne, jedynie gdy są w tytułach, to tytuł cały znika.
Pewnie problem z kodowaniem jakiś.
Baza danych ma latin 1.
Widziałam tu na forum konwerter kodowania bazy, ale temat ma kilka lat, a ja nie jestem pewna co dokładnie forum dolega i boję się sama eksperymentować
Proszę o pomoc. |
_________________ Pozdrawiam, Anna |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
irekk
|
Wysłany: 08-01-2021, 10:10
|
|
|
Problemem jest kodowanie znaków w bazie i funkcji używanych w kodzie które nie radzą sobie z latinem. |
_________________ Cygantura |
|
|
|
|
maranta
|
Wysłany: 08-01-2021, 11:21
|
|
|
irekk napisał/a: | Problemem jest kodowanie znaków w bazie i funkcji używanych w kodzie które nie radzą sobie z latinem. |
Podejrzewam, że wciskanie na chama znaczników meta z kodowaniem na latin 2 w plikach forumowych (tpl, php) nic tu nie pomoże?
Czy mogę coś zrobić sama, żeby opisany problem naprawić i niczego nie zepsuć? Czy ten konwerter Przema może mi jakoś pomóc?
Jakieś zaklęcie zapodać bazie danych? |
_________________ Pozdrawiam, Anna |
|
|
|
|
adam1024
|
Wysłany: 14-01-2021, 11:16
|
|
|
Możesz spróbować na kopii lokalnie przelecieć bazę konwerterem |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!