|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Kodowanie znaków, krzaki |
Autor |
Wiadomość |
uSER88
|
Wysłany: 26-12-2015, 00:36 Kodowanie znaków, krzaki
|
|
|
Witam, mam problem z krzakami na forum po przenosinach na nowy serwer. Przenosiłem forum kilkukrotnie i nigdy nie miałem tego problemu. Co gorsze, nie wiem jak wybrnąć z tego problemu. W bazie danych mam polskie znaki, ale na forum wszystkie polskie litery mają krzaki. Kodowanie w źródle strony jest właściwe: content="text/html; charset=iso-8859-2, w bazie metoda porównywania napisów: utf8_general_ci. Co spieprzyłem? Jak to naprawić? |
Ostatnio zmieniony przez uSER88 06-01-2016, 02:27, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
luk19952
|
|
|
|
|
uSER88
|
Wysłany: 27-12-2015, 02:17
|
|
|
Witaj, przejrzałem - nie pomogło.
Siedzę od 8h wgrywając na różne sposoby.... jeśli importuje baze z kodowaniem ISO-2, to mam krzaki w SQL, ale na forum posty krzaków nie mają - mimo, że posty krzaków nie mają, to krzaki występują wszędzie tam gdzie są nazwy stałe pobierane z language/lang_polish/* ... dziwne
Obecnie w bazie SQL mam polskie znaki, na forum mam krzaki. Jak i gdzie mogę to szybko zmienić?
W zamian za skuteczną pomoc oferuję baner 728x60 w stopce forum na miesiąc.
Dzienne statystyki powyżej 15k
Pomóżcie, bo mnie już szlak trafia...
Z pozdrowieniami,
Bartosz
forum.png
|
|
Plik ściągnięto 79 raz(y) 79,02 KB |
|
|
|
|
|
luk19952
|
|
|
|
|
uSER88
|
Wysłany: 27-12-2015, 22:15
|
|
|
No właśnie nie. Mam polskie znaki w SQL. Kodowanie też mam dobre. Nigdy dotychczas nie miałem problemu z przenosinami forum, a robiłem to nie jednokrotnie. Próbowałem nawet wyeksportować baze na nowo w UTF8, ISO2, ISO1 i później wgrać według podanych schematów co również było bez skutku. Pliki mysql i mysql4 też przerobiłem według schematu. Brak pomysłów... ciągle krzaki... Jeśli w gram baze w ISO2, to będą krzaki w bazie, ale na forum będą polskie znaki - taki dziwny paradoks....
A tak swoją drgoą, dlaczego w dbloaderze, też są krzaki?? przecież cały tekst jest pobierany z language/lang_polish - a nie z bazy
wtf-wtf.png
|
|
Plik ściągnięto 55 raz(y) 42,61 KB |
|
|
|
|
|
luk19952
|
Wysłany: 28-12-2015, 02:28
|
|
|
Co to jest za hosting? Może warto by było zgłosić się do supportu? |
|
|
|
|
Goore11
|
Wysłany: 28-12-2015, 04:06
|
|
|
Podeślij mi plik index.php na PW a Ci zrobie tak że będzie działac |
_________________ Uśmiechnij się |
|
|
|
|
ResidenT [Usunięty]
|
Wysłany: 28-12-2015, 12:50
|
|
|
Z jakiego hostingu przenosiłeś i na jaki?
Przed wykonaniem zapytania SQL spróbuj jeszcze w pliku mysqli.php zmienić z:
Kod: | mysqli_set_charset($this->db_connect_id, 'latin2'); | na latin1
Usuń bazę danych.
Wykonaj to: Kod: | ALTER DATABASE `nazwa_bazy` DEFAULT CHARACTER SET latin2 COLLATE latin2_general_ci; |
Wgraj bazę danych.
Ponownie wykonaj to: Kod: | ALTER DATABASE `nazwa_bazy` DEFAULT CHARACTER SET latin2 COLLATE latin2_general_ci; |
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jak nie pomoże to napisz na PW |
|
|
|
|
uSER88
|
Wysłany: 06-01-2016, 02:26
|
|
|
Otóż NIE
Wszystko co radziliście próbowałem wcześniej. Forum siedzi w Home.pl i fachowcy z home stwierdzili, że to wina wersji PHP i dyrektywy default_charset, która z zalecenia została ustawiona na "" w ini_set.
Problem po takiej modyfikacji natychmiast znikł. Dziwne... pozdrawiam! |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Anna01
|
Wysłany: 20-07-2016, 22:08
|
|
|
Mam problem z polskimi znakami - zamiast nich pojawia się znak zapytania ?
Nie zawsze i nie u wszystkich userów.
Widzę, że tu na forum jest ten sam problem
phpBB2 by Przemo Strona Główna >> Pomoc >>Konwersje, przenoszenie, ??czenie forów, integracje >>
Na serwerze wszystkie ustawienia mam prawidłowe.
Wiecie co może być przyczyną tych nieprawidłowości ? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!