phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: NineX
25-01-2016, 02:04
Publikacja wersji 1.12.9
Autor Wiadomość
#kasztanek9994


Pomógł: 127 razy
Posty: 690
Wysłany: 17-09-2015, 18:39   

Kolejny chyba największy błąd, który trzeba jak najszybciej naprawić:

Podczas rejestracji tworzy się user i dostaje ID równe 0
a kolejnego usera nie można dodać bo też skrypt chce dać mu ID 0
_________________
- Naprawa polskich znaków w bazach MySQL
- Przenoszenie forum z serwera na serwer
- Tworzenie, kodowanie szablonów i wiele innych
kasztanek9994@gmail.com // gg:3440027
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
#kasztanek9994


Pomógł: 127 razy
Posty: 690
Wysłany: 17-09-2015, 19:01   

Jednak fałszywy alarm. To jakaś wgrana modyfikacja. Została usunięta i wszystko działa.

edit. Proszę kogoś o pousuwanie tych moich wypocin, albo zgrania wszystkiego do kupy. Nie wiem sam czemu tak chaotycznie to wszystko napisałem :P

Wszystkie błędy (oprócz odbudowywania wyszukiwarki), które napisałem wyżej sypały mi się dlatego, że nie miałem ustawionej auto inkrementacji dla pola USER_ID. Nie mam pojęcia dlaczego.
_________________
- Naprawa polskich znaków w bazach MySQL
- Przenoszenie forum z serwera na serwer
- Tworzenie, kodowanie szablonów i wiele innych
kasztanek9994@gmail.com // gg:3440027
 
     
Majkelo



Pomógł: 1283 razy
Posty: 3081
Wysłany: 19-09-2015, 10:55   

W instrukcji manualnej macie błąd. Jest tak:

Kod:
#
#-----[ FIND ]----------------------------------
#
// Format Timezone. We are unable to use array_pop here, because of PHP3 compatibility
$l_timezone = explode('.', $board_config['board_timezone']);
$l_timezone = (count($l_timezone) > 1 && $l_timezone[count($l_timezone)-1] != 0) ? $lang[sprintf('%.1f', $board_config['board_timezone'])] : $lang[number_format($board_config['board_timezone'])];

#
#-----[ REPLACE WITH ]----------------------------------
#
    $userlang = isset($userdata['user_lang']) ? $userdata['user_lang'] : $board_config['default_lang'];
    require($phpbb_root_path . 'language/lang_' . $userlang . '/lang_profile.' . $phpEx);
}
 
$l_timezone = $lang['tz'][(string) round($board_config['board_timezone'], 1)];

#


powinno być tak:

Kod:
#
#-----[ FIND ]----------------------------------
#
// Format Timezone. We are unable to use array_pop here, because of PHP3 compatibility
$l_timezone = explode('.', $board_config['board_timezone']);
$l_timezone = (count($l_timezone) > 1 && $l_timezone[count($l_timezone)-1] != 0) ? $lang[sprintf('%.1f', $board_config['board_timezone'])] : $lang[number_format($board_config['board_timezone'])];

#
#-----[ REPLACE WITH ]----------------------------------
#
if(empty($lang['tz'])) {
    $userlang = isset($userdata['user_lang']) ? $userdata['user_lang'] : $board_config['default_lang'];
    require($phpbb_root_path . 'language/lang_' . $userlang . '/lang_profile.' . $phpEx);
}
 
$l_timezone = $lang['tz'][(string) round($board_config['board_timezone'], 1)];

#


dotyczy page_header.php
 
     
mix


Pomógł: 6 razy
Posty: 134
Wysłany: 21-09-2015, 10:42   

Sama "szukajka" nie działa chyba zbyt poprawnie. Gdy kliknę w profilu użytkownika "znajdź wszystkie posty (nazwa użytkownika)", to pojawiają się także posty z kont w których znajduje się takie samo słowo jak na tym koncie. Wyjaśniając prosto, gdy użytkownik miałby nick Puchatek to widniały by tam także posty użytkownika małypuchatek, puchatek120 itp.
 
     
Lord Darth

Pomógł: 2 razy
Posty: 26
Wysłany: 21-09-2015, 17:58   

Może niech lepiej zajmą się od razu nowym skryptem i bezproblemowym przeniesieniem bazy danych. Bo o ile wygaszanie aktualnego skryptu rozumiem, o tyle upodlenia go, już nie.
 
     
mix


Pomógł: 6 razy
Posty: 134
Wysłany: 21-09-2015, 22:34   

Lord Darth, nowy silnik? Dobre sobie. Ten pomysł jak na razie upadł z powodu braku osób chcących go tworzyć. Zresztą nie liczyłbym na nową wersję lub nowy silnik (przynajmniej nie szybko). Cudem będzie jak doczekamy się poprawek do tej wersji. Nowe aktualizacje miały właśnie przygotować bezproblemowe przeniesienie za starocia na nowy silnik.
Ostatnio zmieniony przez mix 22-09-2015, 09:00, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
irekk


Pomógł: 283 razy
Posty: 2925
Wysłany: 22-09-2015, 06:14   

To miała zrobić wersja 1.12.10. Jest ona na etapie planowania :)
_________________
Cygantura
 
     
mix


Pomógł: 6 razy
Posty: 134
Wysłany: 22-09-2015, 08:39   

Dobrze by było jakby osoby z ekipy znalazły chociaż czas i chęci do testowania. Wtedy na pewno by powstała poprawka i kolejna wersja.
 
     
DiKeyTV


Pomógł: 11 razy
Posty: 117
Wysłany: 23-09-2015, 19:52   

Podobno miał być nowy szablon? i co ?
Nic specjalnego nie widzę w tej wersji...
 
     
mix


Pomógł: 6 razy
Posty: 134
Wysłany: 23-09-2015, 20:46   

DiKeyTV, nie w tej wersji.
 
     
Lord Darth

Pomógł: 2 razy
Posty: 26
Wysłany: 23-09-2015, 21:49   

Cytat:
Skrypt o numerze 1.12.9 będzie zawierał m.in.:
- poprawiony link dodawania do ulubionych,
- zmieniony sposób keszowania - użycie var_export zamiast serialize,
- usunięty portal,
- usunięty download,
- usunięty album,
- usunięty chat,
- usunięte sprawdzanie stopki,
- dodana ikona Windows 8.1,
- poprawione przycinanie tytułu tematu,
- poprawione wyświetlanie nieprzeczytanych wiadomości - dot. wyświetlania 65531 nieprzeczytanych wiadomości,
- poprawione zapisywanie konfiguracji załączników,
- sprawdzanie aktualizacji na żądanie wraz z informacją kiedy miało miejsce ostatnie sprawdzanie,
- usunięcie SQL injection podczas sprawdzania aktualizacji,
- ponowne wyświetlanie timezone'a użytkownika,
- usuniecie zlosliwego kodu z functions_gg,
- pozbycie sie czesci htmla z plikow php,
- usunięcie birthday moda,
- dodanie insert ignore podczas przebudowywania searcha.




Cytat:
Skrypt o numerze 1.12.10 - przede wszystkim praca polegać będzie na przepisaniu domyślnego stylu na coś lżejszego. Łatwiejszego w obróbce przez web designerów. W planach jest również przepięcie na utf8. Full text search obowiązkowo i tym samym pożegnanie tabel search*.



Myślę, że czytanie ze zrozumieniem jest przydatną rzeczą. Człowiek sobie coś wyimaginuje, a potem jest rozczarowany.
 
     
Majkelo



Pomógł: 1283 razy
Posty: 3081
Wysłany: 30-09-2015, 09:47   

Po aktualizacji padła też rejestracja. Jakimś cudem atrybut auto_increment z kolumny "user_id" został zdjęty. Zdefiniowana była natomiast wartość stała - 0. Jako że to jest pole PRIMARY_KEY, wartości nie mogą się powtarzać i tym sposobem nikt nie mógł się zarejestrować na forum.

Problem rozwiązuje wykonanie zapytania do bazy danych:

Kod:
ALTER TABLE `phpbb_users` CHANGE `user_id` `user_id` MEDIUMINT( 8 ) NOT NULL DEFAULT NULL AUTO_INCREMENT
 
     
BRC

Pomógł: 18 razy
Posty: 235
Wysłany: 30-09-2015, 11:05   

Zdejmijcie tę aktualizację. Ja osobiście cenię sobie ten skrypt i nie chciałbym, żeby kończył w ten sposób.
 
     
mix


Pomógł: 6 razy
Posty: 134
Wysłany: 30-09-2015, 14:30   

BRC napisał/a:
Zdejmijcie tę aktualizację. Ja osobiście cenię sobie ten skrypt i nie chciałbym, żeby kończył w ten sposób.


Ta aktualizacja jak i kolejne były by dobre gdyby były porządnie przetestowane. Niestety była wydana "byle by była".
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Lord Darth

Pomógł: 2 razy
Posty: 26
Wysłany: 30-09-2015, 16:49   

Można by stworzyć osobny temat i zebrać w nim rozwiązane problemy, bo np. problem z ID=0 powtarza się już trzeci raz.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a

phpbb

serwis laptopów

agencja SEO Strategiczni.pl

Sklep z gadżetami



pozycjonowanie

mediaclick.pl

Agencja SEO lepszymarketing.pl

• Zamów reklamę