|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Po aktualizacji do 1.12.8 nie dzia?a rejestracja |
Autor |
Wiadomość |
Dusqmad

|
Wysłany: 10-06-2015, 23:26 Po aktualizacji do 1.12.8 nie działa rejestracja
|
|
|
Kod: | Błąd Ogólny
Could not insert data into users table
DEBUG MODE
INSERT INTO phpbb_users (username, user_regdate, user_password, user_email, user_icq, user_website, user_occ, user_interests, user_from, user_sig, user_sig_bbcode_uid, user_sig_image, user_avatar, user_avatar_type, user_viewemail, user_viewaim, user_aim, user_yim, user_msnm, user_attachsig, user_allowsmile, user_allowhtml, user_allowbbcode, user_allow_viewonline, user_notify, user_notify_gg, user_notify_pm, user_popup_pm, user_timezone, user_lang, user_custom_color, user_custom_rank, user_style, user_gender, allowpm, user_level, user_allow_pm, user_birthday, user_next_birthday_greeting, user_ip, user_ip_login_check, user_active, user_actkey) VALUES ('efwefefefewfwef', 1433971416, '$H$9gUbtxvKk6yiLJGx0IXmtBnWAjZlxN1', 'fwefwef@gmail.com', '', '', '', '', '', '', '', '', '', 0, 1, 1, '', '', '', 1, 1, 0, 1, 1, 0, 0, 1, 1, 1, 'polish', '', '', 14, '2', 1, 0, 1, '999999', '0', '53161f36', 1, 0, 'a0553933abd8b037af')
Line : 908
File : usercp_register.php
Jeśli nie potrafisz znaleźć rozwiązania tego problemu,
możesz spróbować poszukać, lub zadać pytanie na forum: http://www.przemo.org/phpBB2/ |
W tym temacie:
http://www.przemo.org/php...ic.php?t=151239
Woytec radził wykonać zapytanie:
Kod: | ALTER TABLE `phpbb_users` CHANGE `user_id` `user_id` MEDIUMINT( 8 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT; |
Próbowałem kilkukrotnie je wykonać za każdym razem wywala błąd.
Przy wykonaniu przez Panel Administracyjny:
Nie mogę wykonać: ALTER TABLE `phpbb_users` CHANGE `user_id` `user_id` MEDIUMINT( 8 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT
ALTER TABLE causes auto_increment resequencing, resulting in duplicate entry '32552' for key 'PRIMARY' |
Przy wykonaniu przez phpmyadmin
Kod: | #1062 - ALTER TABLE causes auto_increment resequencing, resulting in duplicate entry '32552' for key 'PRIMARY' |
Jak mogę rozwiązać ten problem? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Przeszukiwałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi. |
_________________ FILMOWO |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
kooza

|
Wysłany: 11-06-2015, 12:15
|
|
|
Aktualizowałeś szablon do 1.12.8? |
|
|
|
 |
Dusqmad

|
Wysłany: 11-06-2015, 12:30
|
|
|
Mam najnowszą wersję stylu WF pobraną z:
http://style.przemo.org/g...m=2&kategoria=1
aktualizowałem fora z 1.12.6 do 1.12.8
na forum.filmowo.net pojawia się wyżej wymieniony problem.
prison-break.filmowo.net też miało ten problem (również ma styl WF), ale po wykonaniu zapytania
Kod: | ALTER TABLE `phpbb_users` CHANGE `user_id` `user_id` MEDIUMINT( 8 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT; |
ustąpił.
W odpowiedzi zamiast błędu było:
Kod: | Ilość rekordów: 35309
ALTER TABLE `phpbb_users` CHANGE `user_id` `user_id` MEDIUMINT( 8 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT
Kliknij Tutaj żeby powrócić. |
|
|
|
|
 |
Woytec

|
Wysłany: 11-06-2015, 12:58
|
|
|
Sprawdź ilu użytkowników masz z identyfikatorem 32552
Kod: | SELECT user_id, username FROM phpbb_users WHERE user_id = 32552 |
|
|
|
|
 |
Dusqmad

|
Wysłany: 11-06-2015, 13:03
|
|
|
Bardzo Ci dziękuję za odzew. Wykonałem zapytanie.
Odpowiedź:
Kod: | Wynik
Ilość rekordów: 1
SELECT user_id, username FROM phpbb_users WHERE user_id = 32552
Kliknij Tutaj żeby powrócić.
user_id username
32552 filmowebo |
Dodam, że do tego forum scalane było kiedyś inne (może to istotna informacja). |
|
|
|
 |
Woytec

|
Wysłany: 11-06-2015, 13:25
|
|
|
Sprawdź jeszcze co zwróci
Kod: | SELECT user_id, username, COUNT(*) AS ile FROM phpbb_users WHERE ile > 1 GROUP BY username ORDER BY test DESC;
SELECT user_id, username, COUNT(*) AS ile FROM phpbb_users WHERE ile > 1 GROUP BY user_id ORDER BY test DESC;
|
Dusqmad napisał/a: | Dodam, że do tego forum scalane było kiedyś inne (może to istotna informacja). | Bardzo, gdyż coś się zduplikowało. |
|
|
|
 |
Dusqmad

|
Wysłany: 11-06-2015, 13:29
|
|
|
Fora były scalane w 2010 roku, wymieniony wyżej użytkownik jest z tego roku. Z 12.05 - czyli wtedy nic nie robiłem przy forum.
Odpowiedź na zapytanie
Kod: | Nie mogę wykonać: SELECT user_id, username, COUNT(*) AS ile FROM phpbb_users WHERE ile > 1 GROUP BY username ORDER BY test DESC
Unknown column 'ile' in 'where clause'
|
|
|
|
 |
Woytec

|
Wysłany: 11-06-2015, 15:13
|
|
|
Poprawka
Kod: | SELECT user_id, username, COUNT(*) AS ile FROM phpbb_users GROUP BY username ORDER BY test DESC;
SELECT user_id, username, COUNT(*) AS ile FROM phpbb_users GROUP BY user_id ORDER BY test DESC;
|
|
|
|
|
 |
Dusqmad

|
Wysłany: 11-06-2015, 21:30
|
|
|
Odpowiedź:
Nie mogę wykonać: SELECT user_id, username, COUNT(*) AS ile FROM phpbb_users GROUP BY username ORDER BY test DESC
Unknown column 'test' in 'order clause'
|
|
|
|
 |
Woytec

|
Wysłany: 11-06-2015, 23:01
|
|
|
Kod: | SELECT user_id, username, COUNT(*) AS ile FROM phpbb_users GROUP BY username ORDER BY ile DESC;
SELECT user_id, username, COUNT(*) AS ile FROM phpbb_users GROUP BY user_id ORDER BY ile DESC; |
|
|
|
|
 |
Dusqmad

|
Wysłany: 11-06-2015, 23:38
|
|
|
Zapytanie wykonane. Odpowiedź
Ilość rekordów: 19603
SELECT user_id, username, COUNT(*) AS ile FROM phpbb_users GROUP BY username ORDER BY ile DESC
Kliknij Tutaj żeby powrócić.
Wynik 2
Ilość rekordów: 19604
SELECT user_id, username, COUNT(*) AS ile FROM phpbb_users GROUP BY user_id ORDER BY ile DESC
[ Dodano: 13-06-2015, 01:17 ]
Udało mi się rozwiązać ten problem. Usunąłem użytkownika (0 postów)
user_id username
32552 filmowebo
który pojawił się w odpowiedzi na jedno zapytanie SQL, które sugerował Woytec i wykonałem zapytanie:
odpowiedzią na nie było
Ilość rekordów: 19603
ALTER TABLE `phpbb_users` CHANGE `user_id` `user_id` MEDIUMINT( 8 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT
i rejestracja działa, problem zniknął.
Dziwna sytuacja. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić o co w tym chodziło? Dziwny błąd. Czy może on zwiastować jeszcze jakieś inne problemy z forum w przyszłości? Co mogło być przyczyną błędu?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Bardzo mnie to interesuje
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję Woytec'owi za pomoc! Pomógł + |
|
|
|
 |
Woytec

|
Wysłany: 13-06-2015, 09:19
|
|
|
Tylko użytkowników scalałeś? Przyczyną było że coś musiało się podwoić podczas tej operacji, np. ID. |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Dusqmad

|
Wysłany: 13-06-2015, 21:31
|
|
|
Woytec napisał/a: | Tylko użytkowników scalałeś? |
Tylko użytkowników. Niektóre konta powtarzały się na obu forach. Scaliłem też kilka tematów.
Cytat: | Przyczyną było że coś musiało się podwoić podczas tej operacji, np. ID. |
Możliwe, że wyszło to dopiero po 5 latach? Forum scalał mi użytkownik tego forum - Centurion 5 lat temu, a użytkownik, którego usunięcie rozwiązało problem rejestrował się w maju tego roku... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!