|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
tylko rok podczas rejestracji |
Autor |
Wiadomość |
Agnessj
|
Wysłany: 07-02-2015, 11:31 tylko rok podczas rejestracji
|
|
|
Czy mógłby mi ktoś napisać co zrobić aby tylko podczas rejestracji był rok bez miesiąca i dnia ?
W jakich plikach mam sobie pogrzebać i co wywalić aby to działało
dziękuję |
_________________ " Kobieta jest zaproszeniem do szczęscia "
Pozdrawiam Agness |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Majkelo
|
Wysłany: 08-02-2015, 14:56
|
|
|
Do takiego zadania lepiej zrobić osobne pole w profilu, które będzie wartością liczbową w bazie i będzie trzymane na zasadzie pełnego roku, np.: "1994". Obecna data urodzenia jest trochę inaczej przetwarzana w bazie, dla przykładu moja data urodzenia: 23.02.1996 i w bazie wygląda to tak: 9549.
Do tego dochodzi kwestia urodzin - modyfikacja wyświetlająca kto ma dziś urodziny jest zintegrowana z tym sposobem przechowywania daty urodzenia, a jeśli Ty chcesz tylko rok to to będzie się ze sobą nieco gryzło. Jednym słowem przerost formy nad treścią, lepiej dodaj sobie po prostu do bazy danych osobne pole:
Kod: | ALTER TABLE `phpbb_users` user_year_birth` int(11) NOT NULL DEFAULT 0; |
I do tego podpiąć nowe pole. Nie będę tego tutaj pisał bo trochę kodu jest do napisania, jednak możesz się wzorować na jakiejś modyfikacji, np.: http://www.przemo.org/php...ic.php?t=130855
Ciebie interesuje głównie plik usercp_register.php od strony kodu PHP oraz plik profile_add_body.tpl od strony kodu HTML.
Pozostałe pliki dotyczą wyświetlania tej wartości w widoku tematu itp.
[ Dodano: 08-02-2015, 15:00 ]
Ahh, zapomniałem że jeszcze łatwiej to można zrobić - PA > Użytkownicy > Pola w profilu:
Nazwa: Data urodzenia,
Generowanie jumpboxa: 2000, 1999, 1998, 1997(...)
I gotowe. |
|
|
|
|
Agnessj
|
Wysłany: 08-02-2015, 18:43
|
|
|
A co z obecną datą która jest przy rejestracji nie widze żeby można ją było wyłączyć
To wtedy nie ma problemu wyłaczam a dodaje pole w profilu |
_________________ " Kobieta jest zaproszeniem do szczęscia "
Pozdrawiam Agness |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!