|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Szerokość w trybie osobliwości nie działa w IE |
Autor |
Wiadomość |
BRC
|
Wysłany: 24-05-2014, 00:31 Szerokość w trybie osobliwości nie działa w IE
|
|
|
Forum mam szerokie na 75%, ale ponieważ głupotą jest marnowanie miejsca na marginesy, kiedy ktoś korzysta np. z tabletu o niewielkim ekranie, to sobie ustawiłem min-width. Pojawia się problem, bo IE < 9 ma w nosie min-width i max-width w trybie Transitional. IE <= 6 ma w nosie całkiem, co mnie nie dziwi. Nie wiem, jak się do tego zabrać. Czy starać się zrobić kod zgodny z wymogami strict (co jest pewnie bardzo trudne i wiąże się z edycją pierdyliarda plików), czy jakieś inne, prostsze rozwiązanie? Przeszperajcie proszę moją główną stronę firebugiem czy czymś (mam wszystko zminifikowane), może na coś wpadniecie.
W sumie to na dole byłoby OK, gdyby nie przesunięte logo. Nie wiem... chcę znaleźć jakiś kompromis, pomiędzy telefonem komórkowym a tabletem, żeby to sensownie wyglądało. Radźcie.
jak.PNG
|
|
Plik ściągnięto 19 raz(y) 97,49 KB |
|
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Oneitatsu
|
Wysłany: 25-05-2014, 11:53
|
|
|
Jeśli ktoś korzysta ze staroci typu MSIE6, to skazuje się na nieaktualne rozwiązania i brak kompatybilności. Technologia sieciowa wymaga dopasowywania się w minimalnym stopniu do danych czasów.
Oczywiście istnieją różne sztuczki - często bardzo rozbudowane - które wymuszają poprawne renderowanie elementów strony www dla poszczególnych przeglądarek, ale warto inwestować czas wyłącznie w stosunku do tych najpopularniejszych i objętych aktualizacjami.
MSIE jest reprezentowane obecnie przez wersję ~11 i tego należy się trzymać, a jak ktoś sądzi inaczej, to i musi się liczyć z problemami wynikającymi z tegoż wyboru.
Tym niemniej pracę warto rozpocząć od własnego podwórka. Twoje źródło zaczyna się od bardzo nieaktualnej deklaracji, co zresztą jest normą dla skórek tego skryptu. Masz rację sądząc, że zmiana tego stanu rzeczy nie będzie rzeczą banalną. Szablon jest uzależniony od plików php, czy językowych i stąd przepisywanie wychodzi poza jeden katalog. O tym, że nie są to puste słowa, świadczy choćby brak oficjalnej publikacji alternatywnego "subSilvera". Niby pracuje nad nim już któraś ekipa z rzędu, ale najwidoczniej projekt ten ją przerasta. Pozwalam sobie na taką agresywną opinię tylko dlatego, że samotnie pracuję obecnie nad drugim szablonem pod phpbb by przemo, który spełnia standardy dni obecnych. Innymi słowy, skórka która ma działać wszędzie, zje więcej czasu, niż taka, której przeznaczenie jest konkretnie dedykowane.
Możesz albo przepisać sobie logotyp, czy tam inne drobne elementy, albo wszystko. Pamiętajmy, że skoro to forum dla młodzieży, to i powinno być nowoczesne, bo i młodzi lubują się we wszystkim co nowe.
ps. w tym momencie logo masz zbudowane z tabeli zagnieżdżonej w innej. Szerokość masz ustawioną na całej tabeli, a nie poszczególnych jej komórkach (td). Jeśli nie chcesz, by dana komórka modyfikowała układ odsyłaczy przy zwężaniu, to i ustaw jej konkretną wielkość. |
|
|
|
|
BRC
|
Wysłany: 27-05-2014, 19:32
|
|
|
Oneitatsu napisał/a: | Jeśli nie chcesz, by dana komórka modyfikowała układ odsyłaczy przy zwężaniu, to i ustaw jej konkretną wielkość. | A widzisz, już będzie coś!
Dzięki za tę radę oraz za całą, bardzo konkretną odpowiedź. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!