|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Tabela - rowspan |
Autor |
Wiadomość |
Draco demonicus
|
Wysłany: 03-03-2014, 09:36 Tabela - rowspan
|
|
|
Witam. Chciałbym stworzyć tabelę, która wyglądała by tak:
Pierwsza kolumna utworzona z trzech komórek.
Druga kolumna utworzona z dwóch komórek.
Trzecia kolumna utworzona z trzech komórek.
Czyli mniej więcej tak jak na obrazku:
Mój skrypt wygląda tak:
Kod: | <html>
<head>
</head>
<body>
<table border="1">
<tr>
<td rowspan="3">Komórka 1</td>
<td rowspan="1.5">Komórka 2</td>
<td>Komórka 3</td>
</tr>
<tr>
<td rowspan="1.5">Komórka 5</td>
<td>Komórka 6</td>
</tr>
<tr>
<td>Komórka 9</td>
</tr>
</table>
</body>
</html> |
Ale tylko komórka 1 jest potrójna, 2 5 i 9 jest w drugiej kolumnie, a 3 i 6 w trzeciej, a ostatnie pole po prostu puste. Oto screen:
I nie za bardzo wiem co jest nie tak. Trochę w tym grzebałem i zmieniałem, ale nic nie działało. |
_________________ Avek jest mojego autorstwa. Zastrzegam sobie prawo do jego kopiowania, przerabiania i posiadania. Niestosowanie się do tego oznacza kradzież. |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Tommekk80
|
Wysłany: 04-03-2014, 18:55
|
|
|
Draco demonicus napisał/a: | rowspan="1.5" |
Nie ma czegoś takiego. To muszą być całe.
Jedynie zagnieździć tabelę w tej prawej komórce.
Do czego chcesz tę tabelę? Może inaczej to rozwiążemy. |
|
|
|
|
Draco demonicus
|
Wysłany: 07-03-2014, 12:49
|
|
|
Jest coś takiego jak 1.5 bo nawet mi w colspanie działało. Z resztą osoba, która mnie uczy też tak mówi. No a w Internecie pełno przykładów połowicznych wartości w row/colspanach.
A jak dałem wszystko *2, to wyszło jeszcze gorzej.
Tabelkę mam na zajęcia. A z zagnieżdżeniem już zrobiłem, tylko miało to dotyczyć rowspana, a nie nestów, dlatego chciałem rozwiązać ten problem.
I o dziwo "trudniejsza", bardziej skomplikowana tabelka mi wyszła bez zarzutów.
Ale zapytałem kolegów z semestru i w sumie mam już to zrobione, dodali oni dodatkowe komórki i zadziałało. |
_________________ Avek jest mojego autorstwa. Zastrzegam sobie prawo do jego kopiowania, przerabiania i posiadania. Niestosowanie się do tego oznacza kradzież. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!