|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przycisk na zasadzie "Lubię to" |
Autor |
Wiadomość |
cziter

|
Wysłany: 12-09-2013, 07:11 Przycisk na zasadzie "Lubię to"
|
|
|
Witajcie,
Szukałem na internecie systemu oceniania, ale interesuje mnie jeden przycisk na zasadzie "Lubię to", czyli nie chcę żeby było typowo "Podoba się/Nie podoba się", tylko jeden konkretny przycisk "Podoba się".
I z tym to nie ma dużego problemu aczkolwiek chciałbym zrobić tak żeby te kliknięcia obok się zliczały (coś na zasadzie 'Podoba się: 20') i zapisywało na IP lub tak żeby każdy z komputera mógł raz tylko głosować.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Majkelo

|
Wysłany: 13-09-2013, 15:52
|
|
|
Tworzysz tabelkę w bazie danych, np. phpbb_like_votes, w niej następujące pola:
user_id - id usera, który głosował,
topic_id - id tematu, który został oceniony przez danego usera (strzelam, że chcesz oceniać tematy),
user_ip - IP usera, który głosował
Dodatkowo w tabeli phpbb_topics, trzeba dodać pole np. topic_like_votes, w której będziesz trzymać sobie ilość wszystkich głosów (wartość domyślna oczywiście ustawiona na 0).
Teraz przy oddawaniu głosu przez danego usera sprawdzasz czy istnieje ciasteczko o nazwie "voted" (nazwa oczywiście przykładowa) - dwie możliwości:
a) jeśli ciasteczko istnieje, to wypluwasz mu błąd, że już głosował i jemu już dziękujemy,
b) jeśli ciasteczko nie istnieje, to sprawdzasz w bazie czy jego user_id lub user_ip istnieje w tabeli phpbb_like_votes (user_id tylko w przypadku gdy user jest zalogowany!) - jeśli coś znajdzie to jak wyżej - wypluwasz błąd, że już głosował + możesz na nowo stworzyć mu ciacho w przeglądarce
c) jeśli ciasteczko nie istnieje oraz w bazie nie ma jego IP ani user_id to:
- aktualizujesz pole topic_like_votes w phpbb_topics o +1 przy rekordzie z danym topic_id,
- dodajesz do tabeli phpbb_like_votes jego dane, czyli user_id, user_ip, topic_id,
- tworzysz mu ciasteczko o nazwie "voted" na jakiś tam okres czasu |
Ostatnio zmieniony przez Majkelo 22-02-2014, 09:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
cziter

|
Wysłany: 13-09-2013, 17:47
|
|
|
3/4 zrozumiałem bez najmniejszego problemu bo tutaj chodzi o bazę danych. Pomógł i tak leci a jeszcze pytanie, w jaki sposób to połączyć ze stroną www, żebym miał te wszystkie opcje itp? |
|
|
|
 |
Majkelo

|
Wysłany: 13-09-2013, 17:54
|
|
|
To pytanie z serii - jak posmarować bułkę masłem... No zwyczajnie, nie wiem jak mam Ci odpowiedzieć na to pytanie. Kodu za Ciebie nie napiszę |
|
|
|
 |
kevin_

|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!