|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
problem z kodowaniem bazy [ krzaki i ? ] |
Autor |
Wiadomość |
wariacik
|
Wysłany: 01-05-2013, 17:35 problem z kodowaniem bazy [ krzaki i ? ]
|
|
|
Z przemem sa same problemy tylko, usiluje poprawnie zainstalowac forum i ciagle mam problemy z polskimi znakami, albo zamiast nich krzaczki sa albo ucina reszte wyrazow w ktorych wystepuje jakis polski znak, siedze pol dnia mecze sie z kodowaniem i zadnego rozwiazania nie widac
Nie pomaga ani reczne ustawienie przed instalacja forum w phpmyadmin kodowania na latin-2, ani zabawa konwersja kodowania bazy przez konwerter ktory napisal przemo. i co ja mam teraz zrobic?
Co bardzo ciekawe takie rzeczy jak:
Nazwa twojego forum Strona Główna
Użytkownicy
Nasi użytkownicy napisali 6 postów, tematów 6
Na Forum jest 1 użytkownik
Zapomniałem hasła
Użytkownik:
Hasło:
sa wyswietlane poprawnie |
Ostatnio zmieniony przez Boltex 01-05-2013, 20:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
czesio56560

|
Wysłany: 01-05-2013, 17:43
|
|
|
Masz ustawione w bazie danych złe kodowanie, spróbuj tak:
Wejdź w phpmyadmin i wykonaj zapytanie:
Kod: | ALTER DATABASE `nazwa_bazy` DEFAULT CHARACTER SET latin2 COLLATE latin2_general_ci; |
|
_________________ Nie wiem.
Nie znam się.
Zarobiony jestem.
Przyjdź Pan jutro. |
|
|
|
 |
wariacik
|
Wysłany: 01-05-2013, 17:46
|
|
|
Czesio, pisalem, przed zainstalowaniem forum, po utworzeniu bazy recznie ustawialem w phpmyadmin latin2, przez zapytanie tez to robilem, to byl tylko komunikat ze poprawnie wykonalo zapytanie i na tym sie skonczylo, a polskie znaki jak ucinal tak ucina
Czekam na sprawdzone rozwiazanie tego problemu bo przekopalem cale google, stosoalem setki opisywanych rzeczy i nic nie pomaga.
Domyslnie po stworzeniu bazy jest kodowanie utf8_unicode, zmieniam na latin2_general_ci, instaluje forum, i okazuje sie ze miast polskich znakow wyswietla znaki zapytania. i co teraz mozna zrobic? |
|
|
|
 |
Boltex

|
|
|
|
 |
wariacik
|
Wysłany: 01-05-2013, 20:10
|
|
|
No nie znajduje sie, bo to jest nt kopii a ja wgrywam do nowa forum, z czystych plikow bez bazy. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!