phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
MULTIPOLAND @ AMXBans # 1.6.2 - Deflection
Autor Wiadomość
Mario14125

Wysłany: 25-01-2013, 22:37   MULTIPOLAND @ AMXBans # 1.6.2 - Deflection

Witam. Dziś chcę wam przedstawić mój najnowszy projekt jakim jest szablon do AMXBans. Szablon został stworzony z myślą o sieci MULTIPOLAND* i jak na razie jest używany jedynie przez nas. Do stworzenia szablonu wykorzystałem domyślnie dodany już o nazwie darkgold, edytowałem wiele linijek CSS oraz HTML, dodałem swoje rozwiązanie(według mnie usprawniające korzystanie) takie jak:
  • Nawigacja w nagłówku(domyślnie jest jedynie w sekwencji <title></title>),
  • Wyszukiwarka w nagłówku dzięki której możemy sprawdzić swój stan konta oraz inne szczegóły,
  • Po najechaniu kursorem myszki na flagę przekierowuje w konkretną lokalizację na mapie Google,
  • Nowy panel logowania,
  • Poprawione wysuwanie informacji o banie oraz dodany kursor myszki klikowej,
  • Poprawiony wygląd ikon w zakładce statusów serwerów,
  • Adres IP przekierowuje na serwis GameTracker,
  • Nowe przyciski,
  • Nowe pole wpisywania znaków,
  • Opcja "Przejdź do góry",
  • Korzystanie z serwisu banid.pl w celu sprawdzenia z kim się aktualnie gra,
  • Wygląd statustu konta "zbanowany / nie jestes zbanowany",
  • Wyszukiwarka w nagłówku została zmodyfikowana tak by można było wprowadzić tekst głosowo(wymagany mikrofon),
  • ... i wiele innych, mało widocznych dla oka usprawnień.
Generalnie założenie tworzenia tego szablonu było proste. Szukałem osobiście jakiegoś innego niż ten default lub darkgold. Znalazłem jakieś dwa lecz kompletnie mi się nie spodobały(lubię mieć wszystko idealnie zrobione) więc postanowiłem że zrobię własny i tak oto powstał szablon o nazwie Deflection. Szablon jest wzorowany na znanym już niemalże wszystkim szablonie pod silnik IP.Board o takiej samej nazwie - Deflection. Osobiście nie widzi mi się dawania tego szablonu innym siecom ponieważ męczyłem się nad nim prawie tydzień by usprawnić wszystko na ostatni guzik tak by wyglądało to perfekcyjnie. Sam jeszcze z dnia na dzień coś zmieniam i poprawiam bo coś mi nie pasuje, aczkolwiek nie wykluczam że mógłbym go odsprzedać w niewielkiej cenie nie przekraczającej 10 zł ale tego sam jeszcze nie wiem. Na razie proszę was o opinie co myślicie o nim lub co mógłbym jeszcze dodać. Poniżej prezentuję kilka zrzutek oraz przedstawię wersję demonstracyjną na żywo.

Demonstracje na żywo możecie znaleźć pod tym adresem: http://www.multipoland.pl/amxbans/

Tak więc proszę o ocenianie, komentowanie i o propozycje co można by było jeszcze dodać.

Pozdrawiam, Mario14125.

Gadatliwa Kasia 

kevin_

Wysłany: 26-01-2013, 12:13   

- W góry w opcji szukaj zrobiłbym dla inputa domyślnie value "Wprowadź słowo kluczowe" i po kliknięciu usuwało się - na pewno wiesz o co mi chodzi, często taki efekt jest stosowany na stronach www. W tej chwili ten tooltip mi osobiście nie podchodzi.

- Button "Szukaj" zrobiłbym takiej samej wysokości co sam input. W tej chwili guzik z szukają jest mniejszy. Schludniej wyglądałoby jeśli oba inputy byłby w tych samych gabarytach (wysokość)

- Usunąć tooltip z logotypu, chyba ogólnie zrezygnowanie z tego - widzę wszędzie to umieściłeś.

- Po kliknięciu w szczegóły po prawej stronie wyświetlają się dwa obrazki:
http://www.multipoland.pl/amxbans/images/page.png , http://www.multipoland.pl...page_delete.png - dałbym większy margines górny tak +/- 2-3px

- Podoba mi się paginacja (w sensie te kreski) już sądziłem, że to paginacja jak kiedyś było na demotywatorach, ale jednak nie. Jedne co tutaj bym zmienił to dla numeru strony dodałbym background w kolorze belki "DATA, GRACZ, ADMIN, POWÓD BANA" - wraz z tym borderem - i to by wypełniło się w taki kwadrat. Jeśli ta opcja odpada to chociaż większe cyferki tak o +/- 1-2px dla zwykłych numerków

- Puste tagi &nbsp; są zbędne.
Kod:

<div class="clearer">&nbsp;</div>

samo clear: both starczy.

Pzdr.

Mario14125

Wysłany: 26-01-2013, 12:49   

1. Naturalnie że wiem aczkolwiek gdy tak robiłem nie wiedzieć czemu można było kliknąć w Szukaj i przenosiło do wyszukiwarki z frazą Wprowadź słowo kluczowe. Tooltip jest generalnie w standardzie i starałem wykorzystać potencjał tego JS.

2. Również rozumiem lecz ja spisywałem linijka po linijce z kodu CSS szablonu IP.Board i tam właśnie jest nieco mniejszy przycisk od pola wpisywania tekstu dlatego tak to wyszło.

3. Jak już wspomniałem jest to w standardzie lecz mnie też zaczyna wkurzać i chyba zamienię ten tooltip na coś innego.

4. Tu o marginesach nie pomyślałem. Ale to chyba mało ważne chodź dla estetyki można by było poprawić.

5. Tak, przesuwanie między stronami jest takie jak kiedyś było na demotywatorach. Chciałem to obrać w ramkę jakąś ale zabrakło mi pomysłu o kolor i wygląd.

6. Jeśli chodzi o te tagi zauważyłem tylko dwa(chyba że już ślepy jestem).

Jednym słowem jeśli mogę prosić o ocenę? :) Podoba się i czy warty jest +/- 10 zł? :)

Odpowiedz do tematu