|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Rozwiązanie problemu braku polskich liter |
Autor |
Wiadomość |
zelt
|
Wysłany: 30-08-2012, 15:50 Rozwiązanie problemu braku polskich liter
|
|
|
Witam wszystkich
W związku z tym, że na wielu forach są zadawane pytania jak naprawić problem pojawiających się krzaczków ( znaków zapytania ) zamiast polskich liter np. ą, ę, ł itd. jest bardzo prosty sposób na naprawę.
Poniżej opisuję Krok po kroku :
Łączymy się serwerem za pomocą klienta FTP ( np. File Zilla ) podajemy dane hasło i po zalogowaniu w filezilla szukamy katalogu o nazwie -- db -- w tym katalogu znajdujemy plik o nazwie -- mysql4.php --
plik ten wyrzucamy. Na swoim komputerze należy otworzyć czystą instalkę PHPbyPrzemo znaleźć ten sam plik i otworzyć go za pomocą notatnika. Po otwarciu należy a pomocą Ctrl + F znaleźć wpis o treści :
$dbselect = mysql_select_db($this->dbname);
po znalezieniu tej linijki pod nią dopisujemy linijkę o treści :
mysql_set_charset('latin2');
czyli wpis ma wyglądać tak :
$dbselect = mysql_select_db($this->dbname);
mysql_set_charset('latin2');
otwarty plik nalezy zapisać i zamknąć.
Ten plik za pomocą klienta FTP przesyłamy na serwer w miejsce wcześniej usuniętego.
Po wgraniu na serwer wchodzimy do panelu Administracyjnego forum czyścimy pamięć Phpbb byPrzemo.
Otwieramy na nowo forum i problem jest rozwiązany. |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Deotho

|
Wysłany: 30-08-2012, 15:56
|
|
|
Po prostu wgraj pliki z kodowania_latin2.rar do odpowiednich katalogów i spróbuj na nowo zainstalować. Mi pomogło. |
|
 |
.::Trac3r::.

|
Wysłany: 30-08-2012, 16:03
|
|
|
Deotho, on zapodał "poradnik".
zelt, taki poradnik jest już u Nas na forum i jest bardziej rozbudowany |
|
|
|
 |
zelt
|
Wysłany: 30-08-2012, 16:09
|
|
|
.::Trac3r::. napisał/a: | Deotho, on zapodał "poradnik".
zelt, taki poradnik jest już u Nas na forum i jest bardziej rozbudowany |
Nie znalazłm a mój jest w fomie kawa na ławę. Nie każdy rozozumie mowę progamisty
Udało mi się zrobić przetestować i działa więc zapodałem |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!