phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Import bazy danych na forum
Autor Wiadomość
Noxes

Wysłany: 26-08-2012, 01:18   Import bazy danych na forum

Witam, mam oto taki problem, gdyż robiłem reinstall całego forum, gdyż było ono zaśmiecone - FTP i chciałem wgrać nową wersję przema, oczywiście zrobiłem kopie bazy danych..

opiszę wszystko dokładnie, by nie było potem niepotrzebnych pytań.

Pierwsze co zrobiłem, to zgrałem bazę, zrobiłem nawet 2 kopie.
Potem wyrzuciłem wszystko z FTP, zachowując sobie plik config.php

Gdy wgrywał się przemo na serwer, wywalilem wszystko z bazy - tabele etc.
Potem normalnie przy instalacji, podałem wszystkie hasła - dane takie jakie były w config.php
oczywiście forum zainstalowalo się z powodzeniem, i tu zaczęły się schody..
Wszedłem do phpmyAdmin'a po czym wszedłem w opcję Import, wybrałem scieżkę do bazy .sql
i dalem wykonaj - wyślij czy coś - przycisk do załadowania.

Baza ładuje się ze 3min, waży ona jakieś 5,3 mb po czym potem wyskakuje błąd

Kod:
Błąd
Zapytanie SQL:
--
-- Zrzut danych tabeli `amx_amxadmins`
--
INSERT INTO `amx_amxadmins` ( `id` , `username` , `password` , `access` , `flags` , `steamid` , `nickname` , `icq` , `ashow` , `created` , `expired` , `days` )
VALUES ( 1, 'STEAM_0:1:47864589 ', 'd99d5536c20acc0b5a2a3d930e05c7a2', 'abcdefghijklmnopqrstu', 'ce', '`zaQ', '', 0, 1, 1341589469, 0, 0 ) , ( 2, '', '', 'abcdefghijklmnopqrstu', 'de', '195.211.2.36', '', 0, 1, 1341589573, 0, 0 ) ;
MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1062 - Powtórzone wyst?pienie '1' dla klucza 1

Widzę że ma to coś związanego z amx-bansem, ale w sumie interesuje mnie on najmniej w tej chwili, chcialem przywrócić forum do poprzedniego stanu - użytkowników, tematów etc.

Dodam że widzę że dodały się pewne tablele ze starej bazy - tej której kopie staram wgrać się teraz.. lecz nie ma żadnego efektu, forum jest czyste jak łza..

Kod:
http://unixfps.eu/index.php
- to nie żadna reklama..

Bardzo proszę o pomoc.

Dziękuję,
Pozdrawiam.

Gadatliwa Kasia 

Woytec

Wysłany: 26-08-2012, 09:45   

Usuń wszystkie tabele z bazy przed impoertem

Noxes

Wysłany: 26-08-2012, 11:28   

Woytec, dzięki, masz rację, nie pomyślałem o tym, lecz teraz mam inny błąd z którym nie bardzo wiem co mam zrobić, a więc.. teraz na forum mam błąd ogólny

Kod:

Couldn't access list of Forums

DEBUG MODE

SQL Error : 1054 Nieznana kolumna 't.topic_accept' w field list

SELECT f.*, p.post_time, p.post_username, p.post_approve, u.username, u.user_id, u.user_level, u.user_jr, t.topic_last_post_id, t.topic_title, t.topic_poster, t.topic_accept FROM phpbb_forums f LEFT JOIN phpbb_posts p ON (p.post_id = f.forum_last_post_id) LEFT JOIN phpbb_users u ON (u.user_id = p.poster_id) LEFT JOIN phpbb_topics t ON (t.topic_last_post_id = p.post_id AND t.forum_id = f.forum_id) ORDER BY f.forum_order, f.forum_id

Line : 233
File : functions.php

Jeśli nie potrafisz znaleźć rozwiązania tego problemu,
możesz spróbować poszukać, lub zadać pytanie na forum: http://www.przemo.org/phpBB2/

nadpisywałęm czysty plik functions.php z paczki z przemem..

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Deotho

Wysłany: 26-08-2012, 11:39   

Kod:
Nieznana kolumna 't.topic_accept'

Usuń kolumnę.
Ostatnio zmieniony przez Deotho 26-08-2012, 11:56, w całości zmieniany 1 raz  

Noxes

Wysłany: 26-08-2012, 11:44   

Deotho, tak, też o tym myślałem, tylko gdzie ta kolumna jest.. w której tabeli?

dodam że w phpbb_topics
Nie zauważyłem tam nic takiego.

kevin_

Wysłany: 26-08-2012, 11:51   

bo Ty NIE MASZ tej kolumny - dlatego mysql error zwraca Ci komunikat;
Kod:

Nieznana kolumna

musisz z zapytania w functions.php#233 usunąć aby nie pobierało Ci nie istniejąca kolumnę

Noxes

Wysłany: 26-08-2012, 11:57   

kevin_, a nie trzeba przygotować starej bazy przema, do nowej wersji? poprzez wgranie pliku update.php do /scripts czy coś? bo tak coś czytałem.. Jeśli się mylę to kevin_, byłbyś tak miły i opisał mi to troche dokładniej co mam zrobić? ;)

[ Dodano: 26-08-2012, 13:00 ]
Chyba jednak się myliłem, bo przeczytałem teraz o tym troche dokładniej ; )

[ Dodano: 26-08-2012, 13:07 ]
Dobra, chyba sobie poradziłem z pliku functions.php

wywaliłem
Kod:
    {
        message_die(GENERAL_ERROR, 'Couldn\'t access list of Forums', '', __LINE__, __FILE__, $sql);
    }

i aktualnie jestem przy wgrywaniu szablonu, napiszę potem czy wszystko poszło dobrze.. i potem postawie pomógł

[ Dodano: 26-08-2012, 13:16 ]
---------------------------------------------------------------
Wgralem styl itd, userzy sa, ale mam nastepny problem.. brak for.. jak przywrocic stare dzialy/tematy?

[ Dodano: 26-08-2012, 13:19 ]
---------------------------------------------------------------
Wgralem styl itd, userzy sa, ale mam nastepny problem.. brak for.. jak przywrocic stare dzialy/tematy?

[ Dodano: 26-08-2012, 14:06 ]
Dodam że nie mogę zalogować się na moje konto (administratora) ani na konto administratora kolegi.

Za pierwszym razem, mogłem zalogować się na konto, a potem gdy chcialem wejsc do panelu administracyjnego pisalo ze bledne haslo, potem do konta tez nie moglem sie dostać, uzylem tez opcji przypomnij haslo, i na nowym haśle też mi nie działa.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam ;)

kevin_

Wysłany: 26-08-2012, 15:39   

nie, nie wywalaj tego polecenia message_die.
NAD tym kodem masz zmienną $sql - po prostu usuń tam wpis
Kod:

, t.topic_accept

UPDATE: jeśli kolumna "topic_accept" powstała w wyniku aktualizacji skryptu to proszę o usunięcie moich postów wyżej - nie chce wprowadzać nikogo w błąd; jeszcze nie analizowałem kodu z najnowszej aktualizacji i wszystko co piszę to piszę z pamięci (-:
Ostatnio zmieniony przez kevin_ 26-08-2012, 18:34, w całości zmieniany 1 raz  

Woytec

Wysłany: 26-08-2012, 16:09   

Przywróć i message die i nie usuwaj t.topic_accept. Wykonaj zapytania sql z instrukcji lub uruchom update.php

Noxes

Wysłany: 26-08-2012, 18:28   

kevin_, zrobiłem to co mi mówiłeś, ale wyskakiwały kolejne błędy, i dalej wywalalem je, ale nic to nie dało..

Woytec, a co do uruchomienia pliku update.php to nie bardzo, gdyż dalej mam ten sam błąd - błąd ogólny.

Kod:
http://unixfps.eu/scripts/update.php
- nie reklama.

Woytec

Wysłany: 26-08-2012, 19:53   

Wykonaj zapytania sql z instrukcji ręcznej. Przywróć co usunąłeś.

Noxes

Wysłany: 26-08-2012, 20:00   

Woytec, a gdzie ta instrukcja jest? ; )
Przywrocilem to co usunąłem. ; )

.::Trac3r::.

Wysłany: 26-08-2012, 20:01   

Noxes, w głównym temacie publikacji wersji 1.12.7 w manualnej wersji :)

Noxes

Wysłany: 27-08-2012, 00:14   

jedyne co zrobiłem z tej instrukcji to wykonałem do bazy zapytanie

Kod:
TRUNCATE TABLE phpbb_shoutbox;
TRUNCATE TABLE phpbb_sessions_keys;
ALTER TABLE phpbb_search_results ADD search_time int NOT NULL;
ALTER TABLE phpbb_search_results CHANGE search_id search_id int(11) NOT NULL auto_increment;
ALTER TABLE phpbb_topics ADD topic_accept TINYINT( 1 ) NOT NULL DEFAULT '1';
ALTER TABLE phpbb_users CHANGE user_password user_password VARCHAR( 40 ) NOT NULL DEFAULT  '';
ALTER TABLE phpbb_users CHANGE user_newpasswd user_newpasswd VARCHAR( 40 ) NOT NULL DEFAULT  '';
UPDATE phpbb_config SET config_value = '1.12.7' WHERE  config_name = 'version';
UPDATE phpbb_shoutbox_config SET config_value = 'd.m.y, H:i:s' WHERE config_name = 'date_format';
UPDATE phpbb_shoutbox_config SET config_value = '30' WHERE config_name = 'count_msg';
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) values ('shout_refresh', '5');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) values ('sb_group_sel', 'all');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) values ('usercall', '0');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) values ('shoutbox_smilies', '0');
INSERT INTO phpbb_config (config_name, config_value) VALUES ('last_visitors_time_count', '0');
INSERT INTO phpbb_config (config_name, config_value) VALUES ('search_keywords_max', '5');
INSERT INTO phpbb_config (config_name, config_value) VALUES ('protection_get', '1');
INSERT INTO phpbb_config (config_name, config_value) value ('rand_seed_last_update', '0');
INSERT INTO phpbb_config (config_name, config_value) value ('rand_seed', '0');

Ponieważ po co mam to wszystko robić, gdyż wywalałem przecież wszystkie pliki z FTP i instalowalem nowego przema - nową wersję..

To zapytanie podziałało na tyle dobrze, że nie mam błędu ogólnego, i znów mi pisze brak for, czyli po staremu.. aa i naprawiło mi te logowanie, teraz przynajmniej mogę się zalogować na konto..

Proszę o pomoc.. gdyż już nie wiem co mam robić.. czemu nie przywróciło mi for? ani nic?

Kod:
unixfps.eu/index.php

Gadatliwa Kasia 

.::Trac3r::.

Wysłany: 27-08-2012, 07:36   

Noxes, ja widzę jako gość wszystkie fora..

Sprawdź ten temat :
http://www.przemo.org/php...pic.php?t=11998

Odpowiedz do tematu