[Problem] Umorzone śledztwo |
Autor |
Wiadomość |
gaget3
![](images/avatars/15780078734da86d1259ddc.png)
|
Wysłany: 10-03-2012, 21:32 [Problem] Umorzone śledztwo
|
|
|
Hej Wam. Mam kolejny dość poważny problem. Chodzi mi o telefon. Kiedyś pisałem tutaj o tym że ukradziono mi telefon. Tego samego dnia zgłosiłem to na policję. Po dwóch tygodniach dostałem list od prokuratury o tym że rozpoczynają śledztwo telefonu. Po miesiącu dostałem kolejny list. Tylko w treści było to że śledztwo zostało umorzone. Powód? Nie znaleziono sprawcy. I mam pytanie. Co powinienem zrobić? Iść ponownie to zgłosić czy jak? Proszę Was o pomoc bo ja nigdy nie byłem w takiej sytuacji i nie bardzo wiem co należy zrobić w takiej sytuacji. Zależy mi na tym i potrzebuje Waszych rad. Każda pomoc się liczy. |
_________________ Inspektor Gaget xD
Poza forum pomagam odpłatnie. Jeśli nie wiesz co napisać nie pisz. Nie marnuj mojego cennego czasu. |
Ostatnio zmieniony przez Woytec 11-03-2012, 18:58, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Boltex
![zasłużony](templates/subSilver/images/ranks/zasluzeni.gif)
![](images/avatars/97640996751aa7590dc68a.png)
|
Wysłany: 10-03-2012, 21:55
|
|
|
gaget3, skoro policja odmawia pomocy to kto Ci jeszcze w tym państwie pomoże? |
|
|
Oneitatsu
![](images/avatars/12558262794c2b1c4b21369.png)
|
Wysłany: 10-03-2012, 22:01
|
|
|
Powiem z doświadczenia; jeśli sprawca nie zostaje wykryty, to albo możesz wnosić apelacje i marnować czas na ponowne rozkręcenie machiny oślepionej Temidy, albo odpuścić i żyć dalej z jednym przykrym doświadczeniem więcej. Organy ścigania działają opieszale, to wiemy. Wiemy też, że sądy i prokuratura niewiele mają wspólnego z literacką sprawiedliwością, co przestrzeganiem przepisów, których nikt prócz osób obeznanych nie zrozumie.
Możesz także działać na własną rękę, zebrać ślady i poszukać - ale czy warto? a nuż złodziejem może się okazać jakiś gówniarz, dla którego zabić za dziesięć złotych nie robi różnicy.
Moja rada: odpuść, ale nie zapomnij. Następnym razem będziesz bardziej ostrożny, a i osoby w otoczeniu możesz pouczyć i być może ich przykra niespodzianka ominie. |
|
|
|
gaget3
|
Wysłany: 10-03-2012, 22:13
|
|
|
W sumie ciężko tu odpuścić. No ale telefon to tylko rzecz nabyta. A życie jest bezcenne. |
Poza forum pomagam odpłatnie. Jeśli nie wiesz co napisać nie pisz. Nie marnuj mojego cennego czasu. |
|
|
|
MaTeK_
Czarna lista
![](images/avatars/9994012344ed2792de3e9c.png)
|
Wysłany: 11-03-2012, 08:04
|
|
|
Nie odzyskasz telefonu, ale jest mały jeden plus z twojego zgłoszenia. Kiedy ktoś wpadnie całkiem przypadkiem, zostanie wylegitymowany lub jakieś inne sprawy i sprawdzą telefon to dopiero go odzyskasz. Jego IMEI w bazie będzie jako kradziony |
_________________ Instalacja/aktualizacja/konwersja/przenoszenie/naprawa for i portali
Więcej info na portfolio |
|
|
|
gaget3
|
Wysłany: 11-03-2012, 09:06
|
|
|
Jedynie na co mogę liczyć do na dobrego fuksa. |
|
|
|
szymon1051
|
|
|
|
gaget3
|
Wysłany: 11-03-2012, 16:18
|
|
|
Dobra. Jak odzyskam telefon ewentualnie sobie kupię. Ale tak po za tym. Są osoby które potrafią wyszukać telefon? |
|
|
|
BPL
|
Wysłany: 14-03-2012, 12:37
|
|
|
Generalnie to można namierzyć telefon szybko i bez problemów po IMEI. Jednak policja nie robi tego dla "zwykłych" obywateli - niestety. |
_________________ ranking bukmacherów 2022 |
|
|
|
szymon1051
|
Wysłany: 14-03-2012, 12:47
|
|
|
Bo jak wiadomo więcej instytucji ma nas jak to mówią "tam gdzie nie sięga słońce", no może nie same instytucje tylko chyba duża grupa ludzi tam pracujących. Dlatego trzeba samemu się zatroszczyć kupująć coś jaka kaspersky mobile sekiuryty co pozwoli zablokować telefon a potem go namierzyć. |
|
|
|
gaget3
|
Wysłany: 14-03-2012, 16:53
|
|
|
BPL, skąd wiesz? Jak przedstawie zaistniałą sytuacje to powinni wyszukać. |
|
|
|
BPL
|
Wysłany: 14-03-2012, 18:34
|
|
|
Po prostu normalka - nie robią takich rzeczy w sprawach zwykłych kradzieży... na to trzeba nakaz prokuratora, z tym policja do operatora itp. Tylko gdy grubsze rzeczy to się w takie coś bawią. Tak samo jak szukają np. rok złodzieja, którego mają zdjęcie np. z monitoringu. Umarzają śledztwa zamiast dać np. zdjęcie do gazety i tyle To tylko Polska, a nie film |
|
|
|
Bartez0
|
Wysłany: 22-03-2012, 16:59
|
|
|
Ja tak miałem z rowerem. Przekazałem policji nagrania z monitoringu, wszystko co mogłem. Rower warty był 1500zł. Niestety tak jak koledze umorzono śledztwo, pozostało jedynie szukać na własną rękę i znalazłem - pod tesco, jak jakieś pijaki sprzedawały go za 100zł o 23 wieczór.. ;d |
|
|
|
gaget3
|
Wysłany: 22-03-2012, 19:18
|
|
|
Bartez0, miałeś szczęście co do roweru że go znalazłeś. Ale rower to nie to samo co telefon. Szanse na odnalezienie telefonu nie są za wielkie, ale jeszcze będę próbował znałeść.
szymon1051, norton też chroni. |
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
BPL
|
Wysłany: 23-03-2012, 16:33
|
|
|
Jedyna szansa na znalezienie telefonu to przypadek Podczas kontroli jedynie jak sprawdzą po emei. Może to nawet za rok być o ile w ogóle to się wydarzy |
|
|
|
|