phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
[Problem] Komp się zawiesza (problem z grafą)
Autor Wiadomość
Shusky

Wysłany: 27-10-2011, 20:27   [Problem] Komp się zawiesza (problem z grafą)

Witam mój sprzęt to

Kod:
ASUS P5L-VM

DUAL CORE E6420 2X2,13GHZ,

Kingston  3GB DDR2 RAM

GeForce  8800GT Gainward

HDD 320 + 600 GB sata II 16 MB

Monitor HP L1906 19

Klawa i gryzon : Logitech Cordless Desktop LX 700

Gosniki: Logitech X 530 5+1

Problem jest taki.

Wczesniej mogłem grać w gry itp i w zasadzie prócz mocno grzania się karty nie było najmniejszych problemów.

Problemy zaczęły się nagle przy grze RAGE. Zrobiłem około połowy gry kiedy nagle komp się wieszał. Było takie buczenie i pomagał tylko twardy reset. Sprawdziłem inne gry słabe nawet sprzed 8 lat i dokładnie to samo miałem.

Wywaliłem karte z kompa i dałem na zintegrowana kompa i wszystko swietnie działa. No wiec to jest coś nie tak z kartą grafiki. Dałem ją z powrotem i udało mi sie zaktualizować sterowniki. A potem nic na kompie nie mogłem robic. Nawet kurssorem ruszać. Przed aktualizacją sterów też tak było. Po prostu czasami po minucie czasami po 2-5 minutach komp stoi i pomaga twardy reset. Czasami przy wczytywaniu win seven jak pisze trwa uruchamianie systemu to w tym momencie się zawiesza. Dzieje się to tylko wtedy jak mam karte podpiętą do kompa.

Czy to znaczy że karte moge na smietnik wyrzucić ?? Dodam że nie mam artefaktów ani nic innego. Jak uruchamiam kompa jest tylko jeden pisk biosa i nie ma innych sygnałów.

Nie wiem albo wywale to albo może jakaś rada co zrobić?? Karty nigdy nie kręciłem ani nic z tych rzeczy. Bardzo prosze o pomoc.

Gadatliwa Kasia 

Misiek [PL]

Wysłany: 28-10-2011, 21:29   

Shusky, jaki zasilacz masz w tym komputerze? Jak miały się temperatury karty graficznej?

Karta prawdopodobnie spalona ze względu na trefny zasilacz lub tzw. "zimne luty", ale jak piszesz że żadnych artefaktów nie było to można chyba tą drugą opcje wykluczyć.

gaget3

Wysłany: 29-10-2011, 20:16   

Do takiej grafiki potrzebny jest mocny zasilacz. Podaj moc swojego. Dla takich kart to powinno być min 450W.

Shusky

Wysłany: 29-10-2011, 20:43   

Mam 400 W. Ale przez 2 lata nie miałem problemów. Wszystko grało jak ta lala. Zasiłka spokojnie daje rade. Niestety nie mam jak sprawdzic u kogoś ani karty ani zasiłki ani np podmienic u mnie grafike np od kumpla.

Bucu

Wysłany: 30-10-2011, 00:39   

No jeśli zasilacz ma 2 lata, to nie ma się czemu dziwić. Sprawdź napięcia zasilacza. Najlepiej miernikiem, a nie pogramami. w internecie masz podane normy napięć dla zasilaczy ATX.

gaget3

Wysłany: 30-10-2011, 15:45   

Bucu napisał/a:
Najlepiej miernikiem
Mógłby tez sprawdzić w biosie jakie ma napięcia.

Shusky

Wysłany: 30-10-2011, 15:51   

Ok zobacze w biosie i potem napisze bo miernika i tak nie mam niestety

Misiek [PL]

Wysłany: 30-10-2011, 16:33   

Bucu napisał/a:
No jeśli zasilacz ma 2 lata, to nie ma się czemu dziwić.
Co sugerujesz? Że zasilacze ulegają zużyciu? Co za bzdura.

gaget3 napisał/a:
Mógłby tez sprawdzić w biosie jakie ma napięcia.
BIOS przekłamuje.

Autorze tematu, nadal nie znamy modelu zasilacza jaki posiadasz.

Shusky

Wysłany: 30-10-2011, 17:19   

to zwykły feel. Ale jak wczesniej pisałem grałem we wszystkie gry takie jak rage , COD black ops i inne nowosci. Zero problemów było. Czasami detale nie były na max ale wszystko płynnie chodziło. Wiec to nie wina zasilacza. Zreszta wtedy raczej zasiłka by padła a po 2 na zintegrowanej karcie gram też w gry ( te starsze ) i działa wszystko dobrze. Jednynie jak włoze karte wtedy sa cyrki. I to jest dziwne bo nie ma artefaktów i karta raczej jest sprawna. Bo jak wejde na pulpit to wszystko normalnie działa to pierwszej zwiechy. wtedy twardy reset.

szymon1051

Wysłany: 31-10-2011, 17:27   

Shusky, może po prostu zużycie materiału lub ma jakiś defekt który przeszkadza w pracy ale ujawnił się po pewnym czasie. Chyba nikt mi nie powie że wszystkie karty typu "GeForce 8800GT Gainward" będą działać na 100%, może po prostu trafiłeś na 1 z 1 miliarda tych kart.

Bucu

Wysłany: 31-10-2011, 22:01   

Cytat:
Wiec to nie wina zasilacza

Sprawdź napięcia, jednego dnia były wystarczające, drugiego już pewnie nie.

Miałem bardzo podobnie, więc nie masz racji na 99%

Shusky

Wysłany: 31-10-2011, 22:27   

A jakie powinny być prawidłowe ?

Bucu

Wysłany: 31-10-2011, 22:55   

Cytat:
Napięcie: Zakres Minimum Normalne Maksimum
+12V | 5% | +11.40V | +12.00V | +12.60V
+5V | 5% | +4.75V | +5.00V | +5.25V
+3.3V | 4% | +3.16V | +3.30V | +3.43V
-12V | 10% | -10.80V | -12.00V | -13.20V
-5V | 10% | -4.50V | +5.00V | -5.50V
+5Vsb | 5% | +4.75V | +5.00V | +5.25V

źródło: http://www.wgk.com.pl/forum/viewtopic.php?t=12836

Shusky

Wysłany: 31-10-2011, 23:05   

Acha . Wielkie dzieki. Bios mi i tak nie bardzo pokaże ale jutro załatwie miernik i wtedy pomierze. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzieki jeszcze raz. Skopiowałem do notatnika.

Gadatliwa Kasia 

gaget3

Wysłany: 01-11-2011, 17:01   

http://forum.dobreprogram...02.html#p457080
Tu masz fajnie opisane jak mierzyć napięcia na zasilaczu. Możesz tak jak pisałem wcześniej sprawdzić w biosie, albo w programie everest utlimate edition

Odpowiedz do tematu