phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
[OffTopic] Komputer z Allegro :)
Autor Wiadomość
Lisu15

Wysłany: 22-01-2011, 17:53   [OffTopic] Komputer z Allegro :)

Witajcie,
Mam do was wielkie pytanie. Aktualnie posiadam niewielką ilość gotówki i chciałem sprawić sobie nowy komputer. Nie robił bym tego, gdyż obecny mi Pasował. Tryb przeszły wszystko wyjaśnia.

Z uwagi na fakt iż mam jedynie 500zł. zacząłem szukać sobie komputera zastępczego (lub na dłuższy okres czasu). Mój obecny komputer mi nie pasuje od niedawna z uwagi na to że zwolnił w ostatnim okresie czasu. Zresztą ma swoje lata...

Czy może mi ktoś powiedzieć coś o tym http://allegro.pl/dell-gx...1408158474.html sprzęcie :?: Czy dane techniczne tam podane są prawdziwe :?: Może ktoś coś nabywał u tego użytkownika :?: Jak to jest w przypadku gdy okazuje się że komputer jest zepsuty :?:

Mam nadzieje że dostane jakąś odpowiedź w najbliższym okresie czasu...

...dziś logowałem się na forum ok.15 minut :o

Powróciwszy, by siać zamęt.

Gadatliwa Kasia 

Oneitatsu

Wysłany: 22-01-2011, 18:02   

Nie ma znaku równości pomiędzy chęcią nabycia sprzętu na dłuższy czas i oszczędnością. Jeśli zależy ci na urządzeniu, które ma obsługiwać coraz to nowe standardy, to musi być ono solidne.

Za pięćset złotych można kupić zasilacz, bądź pamięć, czy inny komponent - ale całą konsolę? Nie widzi mi się ten pomysł. Był początek roku 2002 kiedy zaczynałem pracę z tym co obecnie mi służy - ponad dwa tysiące kosztował już wtedy.
Obecnie zbieram na kolejne części, a wydałem już ponad tysiąc złotych na sam procesor i płytę główną - gdzie tam do końca.
Dobry zestaw komputerowy - na dłuższy okres czasu - raczej musi trzymać się granic dwa tysiące złotych i wyżej. Tańsze albo bazują na przestarzałych (zestawiając z nowym oczywiście) komponentach, bądź tanich odpowiednikach, których jakość można określić znakiem zapytania.

Sumując: jeśli zależy ci na sprzęcie na lata, to lepiej zbierać, nie śpieszyć się - lepiej zaoszczędzić i kupić konkret, niż zmarnować fundusze i tego żałować.

Lisu15

Wysłany: 22-01-2011, 18:32   

Oneitatsu napisał/a:
jeśli zależy ci na sprzęcie na lata, to lepiej zbierać, nie śpieszyć się - lepiej zaoszczędzić i kupić konkret, niż zmarnować fundusze i tego żałować.

Fakt.

Ale co wspólnego ma jakość do tych Tanich odpowiedników :?: Kupujesz LejsY i chipsy z biedronki...smak troche inny ale chwila. Chipsy z biedronki szybciej tracą ważność :?:

Ja nie potrzebuje jakość hiciora tak jak ty (wnioskują po tym że wydałeś tysiąc zł na procek i płytę).

Tak na marginesie:
----
Ja przez [niech no policze] 10 lat (?) działałem na komputerze który na starcie miał procesor Intel Celeron D: 2,6 GHz, RAM: 2GB, płytka jakaś nowsza jak na tamten okres, graficzna to była GeForce, też jakaś nowsza na tamten okres. Od tamtego czasu przez awarie mój sprzęt ma wartość ok.800zł. Procek ten sam, ram 600MB, płyta to jakaś przedwojenny AsRock a grafika to lepiej nie mówić...
----

Oneitatsu

Wysłany: 22-01-2011, 18:52   

Ma ma, tanie odpowiedniki są tanie, gdyż są wykonane z tańszych materiałów, więc i szybciej ulegają one degradacji i zużyciu, niż tzw. markowy sprzęt. Dlatego choćby wspomniałem tutaj o zasilaczu jako urządzeniu, za które warto wydać kilka stówek. Warunkuje ono stabilną pracę całości - tanie mają to do siebie, że nie są w stanie udźwignąć nic co dotyka nowości i swoją pracę mogą skończyć smażąc siebie i niekiedy to co jest po drugiej stronie przewodów.

Mój obecny sprzęt gwoli ciekawostki kosztował 2100zł i jedyną jego wadą był kiepski zasilacz. Podkręcony nie sięga dwóch gigaherców, pamięć 256 megabajtów, radeon 9550 i choćby 38 gigabajtowy dysk - kiepsko? niekoniecznie, gdyż pomimo małych stosunkowo parametrów działał i działa bardzo optymalnie.

Ty na przykład myślisz o zakupie konsoli za około 500zł, gdzie pojemność hdd wynosi 80gb - za szybki i solidny dysk twardy o mniejszej pojemności można wydać więcej niż 500zł - jakość ma naprawdę ogromne znaczenie w niemalże każdym aspekcie tutaj.

Oszczędzić można chyba tylko na karcie dźwiękowej (która nie jest szczególnie ważna) i obudowie (bo można sobie każdy kawałek blachy samemu zmodyfikować).

PatrykSpec

Wysłany: 22-01-2011, 21:17   

Lisu15, mamy w firmie prawie identycznego, są to komputery z jakiś banków i innych instytucji, jedyna jego zaleta to taka że jest mały :) .

Uruchomisz na nim więcej programów to się zwiesi i zrestartuje.

Oneitatsu, ma racje lepiej nazbierać z 2tys i kupisz porządną machinę. Sam poskładałem ostatnio pudło za 2tyś i jestem z niego bardzo zadowolony.

lui754

Wysłany: 23-01-2011, 21:54   

Nie kupuj niczego z allegro, o dziwo jest tam drożej niż jakbyś kupował nowe części, no chyba, że upatrzysz jakąś okazje od bogatego dzieciaka.

Sprzedaj stary komputer, dołóż przynajmniej tyle aby było 1700 zł. Za to masz coś takiego:

Kod:
Procesor:
AMD Phenom II X2 555 Black Edit /3.2GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/
330 zł

Płyta główna:
AsRock 770 Extreme3 /AMD 770/
269 zł

Pamięć RAM:
GoodRam 2GB 1333MHz CL9
80 zł

Dysk twardy:
Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3
149 zł

Karta graficzna:
MSI GeForce GTS 450 Cyclone 1GB DDR5 /128bit/ 2xDVI/HDMI
499 zł

Nagrywarka DVD:
LG GH22LS50 SATA SecurDisc LightScribe (black)
110 zł

Obudowa:
Thermaltake V4 okno (b/z)
179 zł

Zasilacz:
OCZ StealthXStream2 500W
220 zł

1836 zł brutto

alternatywą dla zasilacza może być Fortron FSP460-60GHN 460W za 169 zł.
W tym zestawie masz wszystko co potrzeba, w razie czego mozesz rozbudowac o dodatkowe kości RAM. Akurat są tanie więc można dołożyć. Na tym zestawie pograsz we wszystko, a po ulepszeniu będziesz miał to na kilka latek.
O i moze procka uda Ci się odblokować.

Misiek [PL]

Wysłany: 25-01-2011, 16:26   

Pomyśl właśnie nad sprzętem poleasingowym - ten DELL chyba właśnie jest poleasingowy.

http://allegro.pl/zestaw-...1420824013.html
http://allegro.pl/dell-gx...1410741570.html
http://allegro.pl/ogien-d...1417853508.html

Lisu15

Wysłany: 25-01-2011, 17:04   

Lui, o składaku myślałem ale niestety nie zbyt dobrze znam się na montowaniu tego...kiedyś jak wymieniałem wentylator to połamałem 3 z 4-ech zawiasów :>

[ Dodano: 25-01-2011, 17:25 ]
Czy takie coś zadziała:

Procesor: AMD Athlon II X2
Płyta Główna: AsRock N68C-S UCC
Grafika: Radeon HD 4800 Series
Zasilacz: TRACER TAKE ME 500W SILENT
Ramki: GOODRAM DDR3 2GB

Misiek [PL]

Wysłany: 25-01-2011, 17:34   

Lisu15 napisał/a:
TRACER TAKE ME 500W SILENT
unikaj tego rodzaju zasilaczy jak ognia. Na zasilaczu się nie oszczędza.

Procesor: AMD Athlon II X2 250
Płyta główna: Gigabyte 880GM-UD2H
Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1333 MHz
Dysk twardy: Samsung 500GB F3
Napęd: Samsung SH-223C
Zasilacz: Fortron FSP460-60GHN

Karta graficzna jest zintegrowana na płycie głównej. Jest to bodajże Radeon HD 4250. Razem za zestaw zapłacisz 978 zł.

Nie uwzględniłem obudowy. ModeCom Harry Black. Jeśli możesz wykorzystać tą ze starego PC'ta to jeszcze lepiej ;) .

lui754

Wysłany: 25-01-2011, 17:55   

Lisu15, Zamawiaj na esc.pl i poproś o złożenie kompa, za darmo Ci to zrobią, później tylko sprawdzisz czy działa i czy wszystko powkładali z zamówienia.

Lepiej kupić składaka, bo wiesz co kupujesz i zestaw powinien byc znacznie wydajniejszy od tych z allegro.

Misiek [PL]

Wysłany: 25-01-2011, 18:17   

Lui napisał/a:
Lepiej kupić składaka, bo wiesz co kupujesz i zestaw powinien byc znacznie wydajniejszy od tych z allegro.
I masz pewność że zasilacz który siedzi w składaku nie jest jakimś no-name który strzeli przy minimalnym skoku napięcia.

NineX

Wysłany: 25-01-2011, 20:55   

Misiek [PL], wszystko zależy od funduszy. Jest na prawdę dużo świetnych zasilaczy, firmy które polecam: OCz, Tagan, Pentagram, Chieftec. Co do propozycji luiego, można dołożyć parę zł i pójść w ślady i5.

lui754

Wysłany: 25-01-2011, 20:59   

Jeżeli i5 to tylko Sandy Bridge i tylko wersja 2500K

Ale to już nie takie tanie cacko. Czytałem testy, że na powietrzu OC spokojnie idzie na 4,8 GHz, a nawet dla specjalistów poszło około 5,0GHz. Radziłbym tez poczekać na AMD i jego Buldożer na AM3+.

Ale 2000-2500 zł to minimum na taki sprzęt.

Misiek [PL]

Wysłany: 25-01-2011, 21:10   

Lui napisał/a:
Radziłbym tez poczekać na AMD i jego Buldożer na AM3+.
Na co komu 16 rdzeni w domu :o ?

Gadatliwa Kasia 

lui754

Wysłany: 25-01-2011, 21:22   

jakie 16 rdzeni, jedynie 8 i do tego 8 wątków. Podobno wydajniejszy będzie na wstepie od starych i7 950. Ale nie wiadomo.

Odpowiedz do tematu