phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
[OffTopic] Po gimnazjum...
Autor Wiadomość
Lisu15

Wysłany: 29-09-2010, 15:40   [OffTopic] Po gimnazjum...

Witam,
Mam taki dość spory problem. Otóż trzecia klasa gimnazjum (niestety dopiero bo z pewnych przyczyn nie jestem rok wyżej...) i nie wiem zupełnie jaką szkołę wybrać. Myślałem o technikum informatycznym (np. w Elblągu ; ZSTI), lecz jakoś dziwnie dręczy mnie ta niewiedza, czego się trzeba uczyć w technikum informatycznym.

Też nie wiem czy lepiej iść do jakiejś szkoły Informatycznej czy właśnie lepiej do Techniczno-Informatycznej.

Pomocy. Potrzebuje jakiś informacji czego trzeba się uczyć w technikum informatycznym, czy poleca ktoś tą szkołę w Elblągu i gdzie będę mógł się zatrudnić w przyszłości.

Proszę o pomoc :-)

Powróciwszy, by siać zamęt.

Gadatliwa Kasia 

maminowiec

Wysłany: 29-09-2010, 15:47   

jesli jesteś dobry z przedmiotów ścisłych to możesz iść , bo tam podstawa to matma , fizyka , ang itp

szresi

Wysłany: 29-09-2010, 15:56   

Lisu15, Jeśli wiążesz swoją przyszłość z informatyką to śmiało możesz iść do technikum informatycznego, nauczą Cię tam podstaw, jak w każdym technikum, ale będziesz miał przepustkę po maturze na jakąś politechnikę.

a program masz tu http://www.zspjelcz.pl/programti.pdf

i oczywiście wszystkie przedmioty kształcenia ogólnego z naciskiem na przedmioty ścisłe ( wiadomo, mniej historii, geografii itd )

Lisu15

Wysłany: 29-09-2010, 16:03   

maminowiec napisał/a:
jesli jesteś dobry z przedmiotów ścisłych

Nie wiem czy jestem dobry. Nauczyciele od czasu SP mówią mi że jak chce to mogę (bo szczerze to w 2 gim w ciągu jednej godziny nauczyłem się 2 działów (po 5 tematów każdy) z chemii i zdałem na 5. Ale że mi się nie chce to jakoś tak na 3-4 ciągnę :-P

Matma mi łatwo wchodzi, angielski też, ale gorzej z fizyką...bo tam są wzory z księżyca.

szresi napisał/a:
Jeśli wiążesz swoją przyszłość z informatyką

No tak.
szresi napisał/a:
nauczą Cię tam podstaw, jak w każdym technikum

Tak, ale jak patrzałem na plan zajęć ZSTI w Elblągu to widziałem że tam jest znikoma ilość przedmiotów takich jak geografia (której nie ma tam), biologia itd.

Więc tak bardziej zależy mi na wiedzy czy w technikum trzeba robić np. jakieś rysunki techniczne (taki ołówkiem na kartce od linijki :-P ). Z tego to ja zupełnie padam.

Link do szkoły: http://zsti.elblag.pl/

kevin_

Wysłany: 29-09-2010, 16:11   

Interesuje Cię tylko technik informatyk, czy mamy Ci nasunąć inne propozycje?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mechatronika Mechatronika > Informatyka :mrgreen:

Rzecz jasna dużo nauki jest przy tym, ale to też dość dużo wiąże się z komputerami (programowanie sterowników, itp) więc możesz połączyć coś co lubisz z czymś nowym, ciekawym. Informatyków jest pełno, a jeślibyś zdobył zawód, maturka i ciągniesz dalej na studiach o kierunku automatyka+robotyka to jak to słyszałem świat należy do Ciebie :)

Lisu15

Wysłany: 29-09-2010, 16:17   

kevin_ napisał/a:
Interesuje Cię tylko technik informatyk, czy mamy Ci nasunąć inne propozycje?

Nie tylko technik informatyk ale też...kierowca TIR'a :-P Nie no żartuje.

Ogólnie informatyka. Co do robotów, to nie przepadam za nimi :-) Możliwe że jestem jakimś odłamem osób które chcą być technikiem/informatykiem ale jakoś mi nie podchodzą.

Ogólnie zależy mi na czymś związanym właśnie z komputerami. Testowanie gier (ale na to nie trzeba szkoły kończyć xD), w końcu, jakby takie zawody były na miejscach Stałych to nie było by ich kilka dni po ogłoszeniu naboru...hehehe.

Nie no. Właśnie nie wiem czy lepiej Szukać poza Gdańskiem szkoły o profilu Informatycznym czy Technikum Informatyczne (poza GD bo na terenie to wszystkie zapytania kierują mnie do technikum elektronicznego, czy jakoś tak).

A czy to prawda, że w technikum informatycznym są zajęcia związane coś podobnego do zajęć elektryka :?:

Server

Wysłany: 29-09-2010, 16:51   

Mój brat w gimnazjum miał 2-3 i na informatyka poszedł i nie narzeka ;]

Lisu15

Wysłany: 29-09-2010, 16:52   

2-3 to znaczy ocenę :?: Ja to mam 5 bo informatyczka nie daje 6... :evil: :evil:

Barty

Wysłany: 29-09-2010, 17:03   

Lisu15 napisał/a:
2-3 to znaczy ocenę :?: Ja to mam 5 bo informatyczka nie daje 6... :evil: :evil:

Niestety u nas jest to samo :evil: :mrgreen:

Ale jeżeli chodzi o Ciebie to naprawde proponowałbym iśc do tego technikum informatycznego.
Widać, że to lubisz i sprawia Ci to przyjemność. To jest najważniejsze.
Nie ma co zmuszać się do Robotyki, za która jak pisałeś wyżej nie przepadasz.

Ja mam zamiar iść w tym samym kierunku jak tylko, że w Wawie :twisted:

Lisu15

Wysłany: 29-09-2010, 17:11   

Barty napisał/a:
Ale jeżeli chodzi o Ciebie to naprawde proponowałbym iśc do tego technikum informatycznego

No wszyscy mi to proponują. Ale np. weźmy matematykę. Jaki to poziom :?: Taki że wpychają wszystko związane z matematyką w ciebie :?: Albo fizyka. Wpychają wszystkie wzory :?:

A powtarzam moje pytanie. Czy jest tam takie gówno że trzeba coś rysować (czyt. rysunki techniczne) :?:

Barty

Wysłany: 29-09-2010, 17:15   

Lisu15 napisał/a:
Ale np. weźmy matematykę. Jaki to poziom Taki że wpychają wszystko związane z matematyką w ciebie Albo fizyka. Wpychają wszystkie wzory

Możliwe, że wpychają, może nie. To jest Technikum więc trochę wyższy poziom.
Co do rysunków to nie wiem, ale wydaje mi się, że jeżeli już to w małych ilościach.
Bardziej tego typu zajęcia miałbyś na Robotyce czy Elektronice.

Server

Wysłany: 29-09-2010, 17:19   

Lisu15, on nawet nie miał średniej na koniec roku 3,30 i się dostał na technik informatyk. Zawsze dostawał dwóje, tróje a pałek miał pewnie 30 :D

Lisu15

Wysłany: 29-09-2010, 17:19   

Barty napisał/a:
To jest Technikum więc trochę wyższy poziom.

Wiesz. Gdy jesteś w SP, wyższy poziom do Gimnazjum. Gdy gimnazjum to wyższy poziom to Technikum. Potem studia. Każda szkoła w ciągu edukacji jest na wyższych poziomach...ale chodzi o to czy nie ma sytuacji że zamiast informatyka, robią z ciebie Matematyka...albo fizyka...

krystianr

Wysłany: 29-09-2010, 17:23   

Lisu15, ja ci powiem tak, chodzę do tej szkoły, też chciałem iśc tam na informatyka ale przyjeli mnie na elektronika :mrgreen: Dla mnie to jest tam taki sam poziom jak w gimnazjum lub mniejszy nawet :D
btw. zobacz mój plan : http://zsti.elblag.pl/plan/plany/o8.html
repeat

Ostatnio odwiedziłeś nas 04-01-2016, 11:36
Obecny czas to 03-12-2021, 16:58

Gadatliwa Kasia 

Barty

Wysłany: 29-09-2010, 17:24   

Lisu15 napisał/a:
Barty napisał/a:
To jest Technikum więc trochę wyższy poziom.

Wiesz. Gdy jesteś w SP, wyższy poziom do Gimnazjum. Gdy gimnazjum to wyższy poziom to Technikum. Potem studia. Każda szkoła w ciągu edukacji jest na wyższych poziomach...ale chodzi o to czy nie ma sytuacji że zamiast informatyka, robią z ciebie Matematyka...albo fizyka...

Z SP i gimnazjum masz rację. Ale w Technikum zaczynają tak naprawdę ustalasz kim chcesz być i musisz się do tego przyłożyć

A co do przedmiotów,
Raczej nie powinni Cię przeciągać.
Twoim głównym przedmiotem jest Informatyka i tego się powinni trzymać.

Odpowiedz do tematu