Przesunięty przez: joli 29-06-2009, 18:46 |
[OffTopic] Przeniesienie pliku config.php |
Autor |
Wiadomość |
krystianmagdzia
|
Wysłany: 25-09-2008, 15:22 [OffTopic] Przeniesienie pliku config.php
|
|
|
Czy da rade przenieść plik config.php na inny serwer ? Tzn. chce dać na yoyo i żeby stamtąd pobierał sobie hasła do msql
Wtedy jak tos wżuci shella nie bedzie mógł się dostać do msql |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Centurion
|
Wysłany: 25-09-2008, 15:46
|
|
|
nie da sie, zresztą jak ktoś Ci wgra shella to sobie poradzi, jako że połączenie do bazy jest nawiązywane globalnie na początku wywołania każdej strony (przez common.php) |
_________________ Poza forum pomagam tylko odpłatnie
• przenoszenie/łączenie/naprawianie baz danych
• instalacja/pisanie modów, aktualizacja for z zachowaniem modów
• programowanie php/mysql |
|
|
|
|
krystianmagdzia
|
Wysłany: 25-09-2008, 16:38
|
|
|
aha czyli to nic nie da a co mogę zrobić ? schować go gdzies daleko w db/dboader/..... zmieniając przy tym nazwe ?
Może to narobić mu problemów jak się nie zna |
|
|
|
|
Gilu
|
Wysłany: 25-09-2008, 16:43
|
|
|
krystianmagdzia napisał/a: | jak się nie zna |
Jak się nie zna a Ty będziesz miał normalne hasła to się nie dostanie nawet na FTP.
Chowanie Ci nic nie da. |
|
|
|
|
Shadow85
|
Wysłany: 26-09-2008, 07:43
|
|
|
plik config.php jak samo jego rozszerzenie wskazuje jest najpierw przepuszczany przez interpreter php, czyli nikt w normalny sposob bez podlaczenia sie pod ftp nie jest w stanie zobaczyc jego prawdziwej/pierwotnej zawartosci (no chyba ze interpreter sie wykrzaczy ale taka mozliwosc to jak trafic 6 w totolotka 3 razy z rzedu ). Moze on sobie tam spokojnie byc i jesli nikt inny nie wejdzie Ci na FTP to hasla sa bezpieczne. |
|
|
|
|
@d!r3k
|
Wysłany: 26-09-2008, 12:58
|
|
|
krystianmagdzia, możesz np. przesunąć config.php do innego folder jak coś to zrób tak:
Cytat: | ---[ otwórz ]---
common.php
---[ znajdź ]---
include($phpbb_root_path . 'config.'.$phpEx);
---[ zamień na ]---
include($phpbb_root_path . 'admin/config.'.$phpEx);
---[ zapisz i zamknij ]--- |
I przenieś plik config.php np. do folderu admin jeżeli chcesz mieć config w innym pliku to zmień nazwę folderu który pogrubiłem
Pozdrawiam d!r3k |
_________________ Odpłatnie wykonam:
- Instalację forum / Instalację modyfikacji,
- Wykonanie uniwersalnego szablonu / Kodowanie szablonów,
- Pisanie drobnych modyfikacji. |
|
|
|
|
Gilu
|
Wysłany: 26-09-2008, 13:06
|
|
|
d!r3k, to i tak nic nie da, a za chwilę będą tematy, że są problemy. Przecież jeżeli ktoś chce to znajdzie config, chociażby z pliku który sam przed chwilą podałeś. |
|
|
|
|
krystianmagdzia
|
Wysłany: 26-09-2008, 13:51
|
|
|
Gilu napisał/a: | d!r3k, to i tak nic nie da, a za chwilę będą tematy, że są problemy |
Błędów nie będzie bo kiedyś sam tak robiłem i błędów nie było
Shadow85 napisał/a: | plik config.php jak samo jego rozszerzenie wskazuje jest najpierw przepuszczany przez interpreter php, czyli nikt w normalny sposob bez podlaczenia sie pod ftp nie jest w stanie zobaczyc jego prawdziwej/pierwotnej zawartosci (no chyba ze interpreter sie wykrzaczy ale taka mozliwosc to jak trafic 6 w totolotka 3 razy z rzedu ). Moze on sobie tam spokojnie byc i jesli nikt inny nie wejdzie Ci na FTP to hasla sa bezpieczne. |
I tutaj sie mylisz wystarczy wrzucić shella i juz masz całe ftp przed swoimi oczami
Wiem bo sam tak u siebie robiłem wiec wyłączyłem download i zmniejszyłem rozmiar avka
A co można jeszcze zrobić żeby forum było bezpieczniejsze bo słyszałem że luka jest od strony połączenia z bazą danych
Co wy na to ? |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
ggigi84
|
Wysłany: 13-12-2009, 03:01
|
|
|
Nie wiem może wyda się śmieszne możne się nie znam ale czy zamiast ukrywać gdzieś config nie prościej dowland, upload zdjec i awartów przekierować na inny serwer |
|
|
|
|
|