phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Błąd bazy danych
Autor Wiadomość
wokas0

Wysłany: 31-05-2009, 18:37   Błąd bazy danych

Witam. Problem dotyczy forum z pod adresu www.forumplaystation3.pl

Na bazie z forum phpBB 3.0.4 zainstalowałem forum phpBB by Przemo i wyskoczył mi taki błąd:

phpBB by Przemo : Critical Error

Could not obtain ban information

DEBUG MODE

SQL Error : 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'OR ban_email LIKE '' OR ban_email LIKE ''' at line 4

SELECT * FROM phpbb_banlist WHERE ban_ip IN ('55868518', '558685ff', '5586ffff', '55ffffff') OR ban_userid = OR ban_email LIKE '' OR ban_email LIKE ''

Line : 49
File : sessions.php

Wiecie może czego onmoże dotyczyc? Czy poprostu tabele sql są inaczej zbudowane i konieczna jest ich edycja?

Jeśli wiecie w czym tkwi błąd to prosze pomózcie mi. Pozdrawiam

Gadatliwa Kasia 

Misiek [PL]

Wysłany: 31-05-2009, 19:12   

Masz błąd w składni SQL; sprawdzić podręcznik, który odpowiada serwera MySQL w wersji dla składni prawo do korzystania w pobliżu "ban_email LUB PODOBNY LUB ban_email PODOBNY'''' 'w linii 4

Gdzieś jest błąd w MySQL w tabeli w lini 4. MySQL nieogarniam ale może trzeba wyczyścić te tabele? Poczekaj na innych wypowiedzi

joli
Yollien +Styler

Wysłany: 31-05-2009, 19:15   

wokas0 napisał/a:
Na bazie z forum phpBB 3.0.4 zainstalowałem forum phpBB by Przemo i wyskoczył mi taki błąd:
oczywiscie ze masz, bo ta baza rozni sie ewidentnie. Nie da sie przerobic phpbb3 na przemo, nawet na phpbb2. Robisz cos niewykonalnego.

wokas0

Wysłany: 31-05-2009, 19:35   

A nie da sie w zaden sposób zrobic jakiejs konwersji z tamtego systemu na przemo?

marcin565

Wysłany: 31-05-2009, 20:01   

wokas0, z phpBB3 na phpBB by przemo ?? Oczywiście, że się da dokonać konwersji bazy :)

wokas0

Wysłany: 31-05-2009, 20:06   

marcin565, a mógłbys powiedziec cos więcej na ten temat? Moze jakies rozwiazania lub podpowiedzi. Lub ile to bedzie kosztowało?

marcin565

Wysłany: 31-05-2009, 20:14   

wokas0, koszt zależy od wielkości bazy, wieku forum i innych czynników, ale możesz się też sam pobawić, czy tutaj na forum jest o konwersji, to nie wiem, ale wydaje mi się, że jest, a jeżeli nie ma, to Google :)

wokas0

Wysłany: 31-05-2009, 20:21   

Własnie w google szukałem i nie znalazłem co było by do konca zrobione. Wiele tematów, ale nie dokonczonych. A tutaj chyba nie ma, joli by wtedy wiedziała.
Jak mozesz to pomoż, prosze

Gilu

Wysłany: 31-05-2009, 20:28   

marcin565, nie kojarzę Cię zupełnie z wcześniejszych wypowiedzi, ale już mnie irytujesz.
marcin565 napisał/a:
Oczywiście, że się da dokonać konwersji bazy

To czemu nie napiszesz jak to zrobić, skoroś taki pewny?

marcin565 napisał/a:
wokas0, koszt zależy od wielkości bazy, wieku forum

O ile z tym pierwszym się zgodzę, to jakie znaczenie ma do cholery wiek forum? Co to za różnica czy jest w sieci miesiąc, czy piąty rok? Są fora niszowe które będą w sieci dekadę, a baza nadal będzie niewielka, bo pisze mało osób i mało osób jest zarejestrowanych. Są też warezy które będą miały po 3 tygodniach bazę kilkakrotnie większą od wcześniej wspomnianego "niszowca".
Jak masz coś pisać, tylko po to żeby coś napisać to zamilknij.

wokas0, bezpośredniego wstecznego konwertera nie ma i zapewne nie będzie.
Jednak gdzieś na forum czytałem, że jest możliwość przejścia:
phpBB3 --> SMF --> phpBB2 --> phpBB2 by Przemo

Zasady ogólne

I poczytaj o nazywaniu tematów. Taki nikomu nic nie mówi, błędów bazy danych może być masa.

wokas0

Wysłany: 31-05-2009, 20:38   

Gilu, dzieki za pomoc, z tematem masz racje. Moj błąd

Jesli ktos mi moze pomoc to prosze napisac jak to zrobic.

Gilu

Wysłany: 31-05-2009, 20:44   

wokas0, napisałem, ale chyba masz kłopoty z czytaniem:
Gilu napisał/a:
wokas0, bezpośredniego wstecznego konwertera nie ma i zapewne nie będzie.
Jednak gdzieś na forum czytałem, że jest możliwość przejścia:

Mam ten temat: http://www.przemo.org/php...pic.php?t=68665

marcin565

Wysłany: 31-05-2009, 20:45   

Gilu, co do wieku forum myślałem o ilości zainstalowanych modyfikacji, a nie kojarzysz mnie dlatego, ponieważ od niedawna (od jutra) zacząłem tu aktywnie na forum pisać :D taki mały Offtopic za który przepraszam, a co do tematu :)
bezpośredni konwerter z phpbb3 na phpbb by przemo nie powstał, można kombinowac drogą Gilu,
Gilu napisał/a:

Gadatliwa Kasia 

wokas0

Wysłany: 31-05-2009, 20:52   

Spróbuje ta droga. Jak cos to sie jeszcze odezwe ;)

Odpowiedz do tematu