phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
[OffTopic] Beermod a serwer
Autor Wiadomość
nightwalkers

Wysłany: 04-07-2008, 21:16   [OffTopic] Beermod a serwer

Chyba dobry dział...

Zastanawia mnie na którym serwerze będzie dobrze działać forum z tą modyfikacja ?
Czy w praktyce ona zabiera dużo transferu i spowalnia działanie forum ?
Bo wiadomo, nie widać tego jak jest mało.. ale jeśli już dużo ?

Bo tak czytałem.. i teraz to już nie wiem jak sprawdzi się to na serwerze... i który wybrać....
Ostatnio zmieniony przez shqvarny 18-07-2008, 11:50, w całości zmieniany 1 raz  

Gadatliwa Kasia 

szresi

Wysłany: 05-07-2008, 06:53   

Z własnego doświadczenia Ci powiem , że beermod nie spowalnia mocno forum , natomiast problem może być na niektórych serwerach z innego powodu. Mianowicie mod ten nie jest zoptymalizowany i przy duzej tabeli beer , zapytanie sql powodujące codzienną synchronizację moda moze powodować znaczące obciążenia serwera. Np na serwerze webd.pl , admini zaczęli blokować strony generujące takie zapytania. W takim wypadku najlepiej wyłaczyć autosynchronizację.

nightwalkers

Wysłany: 05-07-2008, 09:55   

Tzn a co powoduje ta autosynchronizacja ? i jak to wyłączyć ?

Jak się wyłączy to mod będzie działać nadal ? Czy będą jakieś problemy ?

Bo powiem, że przydatne to jest... i bez tego byłoby gorzej... ale jeśli nie byłoby wyjścia.. to by trzeba było bez...

A o webd właśnie myślę... bo miałem już tam kiedyś kilka stron... a na początek myślę, że napewno starczy... a kiedyś zawsze można lepszy jak będzie taka konieczność..

A wiesz jaką wersję mysql mają na webd ?

fatherdirector

Wysłany: 05-07-2008, 10:14   

nightwalkers, zgodnie z nazwą "autosynchronizacja" synchronizuje dane wykorzystywane przez moda. Można tą funkcję wyłączyć lub ustawić odstęp czasowy pomiędzy jej wykonywaniem w panelu moda.
Co do obciążenia itp. to sprawdź sam, zainstaluj i porównaj. Jakiejś kosmicznej różnicy nie ma.
Jeżeli masz serwer na webd.pl to nie powinno być z tego powodu problemów, oni rzadko zwracają użytkownikom uwagę na skrypty przeciążające serwer ;)
A sam temat można było spokojnie zamieścić w dziale z modyfikacjami lub w temacie dotyczącym Beermoda.

szresi

Wysłany: 05-07-2008, 14:36   

fatherdirector napisał/a:

Jeżeli masz serwer na webd.pl to nie powinno być z tego powodu problemów, oni rzadko zwracają użytkownikom

Chyba żartujesz :) Może kiedyś tak było. Obecnie wychwytują każde nawet najmniejsze obciążenie ponad normę które powoduje dana strona i blokują bez ostrzeżenia. Też mi się to nie podoba ale tak robią..wiele stron się o tym przekonało , w tym moja.

[ Dodano: 05-07-2008, 15:40 ]
nightwalkers, nie da się wyłączyć autosynchronizacji. Możesz ustawić ją na maksymalna liczbę godzin czyli 999. Myślę że za jedna synchronizację na 42 dni chyba nie spowoduje problemów z administracją serwera. Ale mówie , tym się będziesz martwił za jakis rok czy dwa. Małe tabele piw nie powodują takich obciążeń.

fatherdirector

Wysłany: 05-07-2008, 15:17   

szresi77, odnośnie webd.pl to jeszcze pare miesięcy temu było inaczej, możliwe że coś się zmieniło. Tak czy inaczej Beermod nie powoduje jakiegoś gigantycznego wzrostu obciążenia ale jeżeli by jednak zaszła konieczność usunięcia moda to można go wyłączyć dwoma klikami.

szresi77 napisał/a:
nie da się wyłączyć autosynchronizacji.

W moim jakos się da:
beermod napisał/a:
Wartość "0" wyłącza autosynchronizację.

Wu

Wysłany: 08-07-2008, 08:26   

Beermod nie powoduje jakiegoś gigantycznego wzrostu obciążenia

Piszesz to po doświadczeniu z nim po instalacji go na pustym forum czy jak?

35000 userów, 61000 postów - 457577 (30mb) rekordów w tabeli - różnica ładowania/generowania tematu to dokładnie 5 sekund!
Jest od dawna niewspierany i nieoptymalizowany, nie polecam..
Tyle ode mnie w temacie beermoda.

fatherdirector

Wysłany: 08-07-2008, 08:52   

Wu napisał/a:
Piszesz to po doświadczeniu z nim po instalacji go na pustym forum czy jak?

Ta, w dodatku na localu.
Każda dodatkowa modyfikacja zwiększa obciążenie forum, to jasne.
W moim przypadku na średniej wielkości forum z 5k userów i ~30 osobami online, różnica w szybkości generowania strony to jakieś 0,07 sekundy, ale w Twoim przypadku ze statami które przedstawiłeś wcale się nie dziwie tym 5 sekundom dziwie sie tylko że dalej siedzisz z tym całym majdanem na Przemie. Wiele zależy oczywiście od serwera i jego konfiguracji.
W każdym razie na większości małych i średnich for modyfikacja nie powoduje zauważalnego spadku wydajności, jeżeli jednak coś jest nie tak to można ją bardzo łatwo wyłączyc.

Wu

Wysłany: 08-07-2008, 08:57   

ale w Twoim przypadku ze statami które przedstawiłeś wcale się nie dziwie tym 5 sekundom

W każdym razie na większości małych i średnich for modyfikacja nie powoduje zauważalnego spadku wydajności

Czyli jak napisałem:
Wu napisał/a:
Jest od dawna niewspierany i nieoptymalizowany, nie polecam..

Mówiąc krótko "bez przyszłości", no chyba, że nasze forum zawsze ma być małe... :)

fatherdirector

Wysłany: 08-07-2008, 09:37   

Dokładnie, tyle że nie każde forum ma aspiracje zostania gigantem pokroju forum.gazeta.pl czy gaiaonline.com/forum/ a nawet jeżeli to wątpię żeby wtedy siedziało na Przemie a więc kwestia Beermoda i tak nie ma w takim wypadku racji bytu.

Autor topicu nie podał o jakie wartości mu chodzi a więc ciężko wywróżyc czy chodzi o 100, 10 000 czy 100 000 userów. Wnioskując z adresu w profilu (nieaktualny dodatkowo) sądzę jednak że chodziło o stosunkowo niewielkie forum ;)

acik

Wysłany: 18-07-2008, 00:17   

Tak samo jest w nazwa.pl
Moja strona została zablokowana z powody Beermod.
Strona ruszyła dopiero po usunięciu tego moda. :evil:

Gadatliwa Kasia 

Lisu15

Wysłany: 26-08-2009, 19:30   

A powiecie mi czy Beer Mod 2.4 też robi przeciążenia? Z tego co tu analizuję to pisaliście jeszcze o 2.3

Powróciwszy, by siać zamęt.

Odpowiedz do tematu