Przesunięty przez: joli 29-06-2009, 19:44 |
[Problem] Podwójna aktywacja konta |
Autor |
Wiadomość |
combo
|
Wysłany: 28-06-2008, 15:30 [Problem] Podwójna aktywacja konta
|
|
|
witam,
co trzeba zrobić, żeby na forum uruchomić podwójną aktywacje kont nowych użytkoników, tj. jednocześnie poprzez e-mail aktywacyjny jak i przez administratora?
- widziałem gdzies na forum że taka opcja jest możliwa. usilnie probowałem znaleźć rozwiązanie, lecz bezskutecznie,
z góry dziękuję za pomoc,
pzdr,
combo |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Gilu

|
Wysłany: 28-06-2008, 15:38
|
|
|
combo, jest taka niepisana opcja tj. ustawiasz aktywację via e-mail.
A w PA --> Użytkownicy --> Nieaktywni użytkownicy możesz ręcznie aktywować usera.
Wtedy jednak, czy chcesz czy nie, użytkownik który skorzysta z linka w mailu bedzie aktywny na forum. |
|
|
|
 |
combo
|
Wysłany: 28-06-2008, 16:04
|
|
|
Gilu, kurcze nie urządza mnie to
koleś moze już korzystać z forum zanim go aktywuje. a chce użyć tej podwójnej aktywacji żeby mieć lepszą kontrole nad nowymi userami.
czyli aktywacja koniecznie przez e-mail - bo chce być pewny że podaje prawdziwy adres, ale jednocześnie za moim przyzwoleniem (nie chce nikogo z zewnątrz) |
|
|
|
 |
Gilu

|
Wysłany: 28-06-2008, 16:06
|
|
|
combo, w takim razie z tego co mi wiadomo, takiej opcji nie ma. Ale nie jestem w 100% pewien. |
|
|
|
 |
combo
|
Wysłany: 28-06-2008, 21:51
|
|
|
Gilu, kurcze jestem pewien że gdzieś widziałem taki system podwójnej aktywacji konta. dlatego wlasnie przyszło mi do głowy żeby włączyć to również u siebie |
|
|
|
 |
fatherdirector
|
Wysłany: 28-06-2008, 22:08
|
|
|
Możesz skorzystać z zezwoleń i skonfigurować forum lub poszczególne fora tak żeby pisać w nich mogli tylko użytkownicy z danej grupy - do której będzie przydzielał tych którzy już się zarejestrowali.
Oczywiście jest to niezbyt wygodne zarówno dla Ciebie jak i użytkowników, ale skoro się upierasz... |
|
|
|
 |
combo
|
Wysłany: 28-06-2008, 23:55
|
|
|
fatherdirector, nie, nie o to chodzi.
generalnie chce zrobić tak, żeby:
a) usera aktywować recznie
b) mieć pewność że jego adres e-mail jest prawdziwy, a nie wzięty nie wiadomo skąd.
bo fajnie sie aktywuje recznie, ale wówczas nie ma możliwości sprawdzenia czy dana osoba podała prawdziwy adres,
z kolei aktywacja przez mail potwierdza prawdziwość adresu, ale wyklucza ingerencje admina w procesie rejestracji...
- czy naprawde nie można połączyć tych dwóch opcji? przeciez to takie wazne |
|
|
|
 |
Gilu

|
Wysłany: 28-06-2008, 23:58
|
|
|
combo, a co rozumiesz przez nieprawdziwy adres?
Jak masz zabezpieczenie przeciw botom, typu tokken ze standardu albo jakieś potwierdzenie tekstowe, to w czym problem? |
|
|
|
 |
fatherdirector
|
Wysłany: 29-06-2008, 00:17
|
|
|
combo napisał/a: | przeciez to takie wazne |
Jak dla kogo Dla większości nowych użytkowników będzie to tylko zbędne utrudnienie, ale rozumiem że masz swoje powody.
Sposób który Ci podałem wyżej spełnia w dużej mierze twoje wymogi. Użytkownik musi podać prawidłowy adres email żeby potwierdzić rejestrację, ale nawet wtedy nie widzi zawartości forum lub nie może się na nim udzielać (w zależności od zezwoleń) dopóki nie przydzielisz go do grupy która ma do tego uprawnienia. |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
combo
|
Wysłany: 29-06-2008, 11:34
|
|
|
Gilu, przez nieprawdziwy adres rozumiem to, że osoba może sobie wpisać cokolwiek, np. kowalski1241@wp.pl i jak mam wiedzieć czy ten adres faktycznie należy do tej osoby?
fatherdirector, faaaaaktyyyycznieeeee! ale ze mnie kaleka! to jest rozwiązanie! dopiero teraz zczaiłem! dzieeki bardzo Ojcze Dyrektorze! już ide to zastosować.
jeszcze raz dzienks & pozdro! |
|
|
|
 |
|