phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: joli
29-06-2009, 19:44
[Problem] Podwójna aktywacja konta
Autor Wiadomość
combo

Wysłany: 28-06-2008, 15:30   [Problem] Podwójna aktywacja konta

witam,
co trzeba zrobić, żeby na forum uruchomić podwójną aktywacje kont nowych użytkoników, tj. jednocześnie poprzez e-mail aktywacyjny jak i przez administratora?

- widziałem gdzies na forum że taka opcja jest możliwa. usilnie probowałem znaleźć rozwiązanie, lecz bezskutecznie,

z góry dziękuję za pomoc,
pzdr,

combo

Gadatliwa Kasia 

Gilu

Wysłany: 28-06-2008, 15:38   

combo, jest taka niepisana opcja tj. ustawiasz aktywację via e-mail.
A w PA --> Użytkownicy --> Nieaktywni użytkownicy możesz ręcznie aktywować usera.
Wtedy jednak, czy chcesz czy nie, użytkownik który skorzysta z linka w mailu bedzie aktywny na forum.

combo

Wysłany: 28-06-2008, 16:04   

Gilu, kurcze nie urządza mnie to :roll:

koleś moze już korzystać z forum zanim go aktywuje. a chce użyć tej podwójnej aktywacji żeby mieć lepszą kontrole nad nowymi userami.

czyli aktywacja koniecznie przez e-mail - bo chce być pewny że podaje prawdziwy adres, ale jednocześnie za moim przyzwoleniem (nie chce nikogo z zewnątrz) :>

Gilu

Wysłany: 28-06-2008, 16:06   

combo, w takim razie z tego co mi wiadomo, takiej opcji nie ma. Ale nie jestem w 100% pewien.

combo

Wysłany: 28-06-2008, 21:51   

Gilu, kurcze jestem pewien że gdzieś widziałem taki system podwójnej aktywacji konta. dlatego wlasnie przyszło mi do głowy żeby włączyć to również u siebie :roll:

fatherdirector

Wysłany: 28-06-2008, 22:08   

Możesz skorzystać z zezwoleń i skonfigurować forum lub poszczególne fora tak żeby pisać w nich mogli tylko użytkownicy z danej grupy - do której będzie przydzielał tych którzy już się zarejestrowali.
Oczywiście jest to niezbyt wygodne zarówno dla Ciebie jak i użytkowników, ale skoro się upierasz...

combo

Wysłany: 28-06-2008, 23:55   

fatherdirector, nie, nie o to chodzi.

generalnie chce zrobić tak, żeby:
a) usera aktywować recznie
b) mieć pewność że jego adres e-mail jest prawdziwy, a nie wzięty nie wiadomo skąd.

bo fajnie sie aktywuje recznie, ale wówczas nie ma możliwości sprawdzenia czy dana osoba podała prawdziwy adres,

z kolei aktywacja przez mail potwierdza prawdziwość adresu, ale wyklucza ingerencje admina w procesie rejestracji...

- czy naprawde nie można połączyć tych dwóch opcji? przeciez to takie wazne :mrgreen:

Gilu

Wysłany: 28-06-2008, 23:58   

combo, a co rozumiesz przez nieprawdziwy adres?
Jak masz zabezpieczenie przeciw botom, typu tokken ze standardu albo jakieś potwierdzenie tekstowe, to w czym problem?

fatherdirector

Wysłany: 29-06-2008, 00:17   

combo napisał/a:
przeciez to takie wazne :mrgreen:

Jak dla kogo ;) Dla większości nowych użytkowników będzie to tylko zbędne utrudnienie, ale rozumiem że masz swoje powody.

Sposób który Ci podałem wyżej spełnia w dużej mierze twoje wymogi. Użytkownik musi podać prawidłowy adres email żeby potwierdzić rejestrację, ale nawet wtedy nie widzi zawartości forum lub nie może się na nim udzielać (w zależności od zezwoleń) dopóki nie przydzielisz go do grupy która ma do tego uprawnienia.

Gadatliwa Kasia 

combo

Wysłany: 29-06-2008, 11:34   

Gilu, przez nieprawdziwy adres rozumiem to, że osoba może sobie wpisać cokolwiek, np. kowalski1241@wp.pl i jak mam wiedzieć czy ten adres faktycznie należy do tej osoby? 8)

fatherdirector, faaaaaktyyyycznieeeee! ale ze mnie kaleka! to jest rozwiązanie! :mrgreen: dopiero teraz zczaiłem! dzieeki bardzo Ojcze Dyrektorze! :mrgreen: już ide to zastosować.

jeszcze raz dzienks & pozdro! :mrgreen:

Odpowiedz do tematu