Przesunięty przez: arcy 29-06-2008, 16:58 |
[OffTopic] 2 hostingi |
Autor |
Wiadomość |
jaco1992
|
Wysłany: 27-06-2008, 20:03 [OffTopic] 2 hostingi
|
|
|
Siema.
Mam swoje forum postawione na hostingu webd.pl lecz kończy mi się transfer, więc pomyślałem zeby załatwić inny hosting
Załatwiłem od jakiegoś kolesia za free.
2560 MB pojemności
5120 MB - transfer
cpanel
10 kont mailowych
10 subdomen
10 zaparkowanych domen
10 kont ftp
10 baz danych
tylko nie wiem czy się opłaca . a to link ale nie działa glowapcrepair.com . Koleś wyjechał na wakacje i nie powiedzial z kąd ma ten hosting
I moje pytanie czy mogę jakoś połączyć te dwa moje hostingi ? Zeby 2 hostingi działały dla jednego forum. (nie mylcie z bazą danych bo ona zostaje nie naruszona) |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
gasnica

|
Wysłany: 27-06-2008, 20:13
|
|
|
Cytat: | tylko nie wiem czy się opłaca |
a co się za free nie opłaca ??
W forum na drugim hostingu podczas instalacji podajesz adres bazy danych na WEBD (lub jeżeli nie instalujesz tylko przekopiowujesz pliki musisz wyedytować plik config.php i tam podać adres bazy
Ale i tak jakiś transfer będzie generowany
Dodatkowo na serwerze WEBD dajesz plik HTML z przekierowaniem na nowy adres |
|
|
|
 |
nike_00

|
Wysłany: 27-06-2008, 20:27
|
|
|
jaco1992, napiszę coś tylko o tym hostingu od tego kolesia
Miałem serwer od niego i szybko ładnie sprawnie działało
Ogólnie polecam koleś jest miły jak się rozmawia ale minusem jest to że wszystko współdzielisz z innymi użytkownikami mają wgląd na twój ftp itp. |
|
|
|
 |
jaco1992
|
Wysłany: 27-06-2008, 21:54
|
|
|
aha.
Hm.. zaraz oblukam jak to jest i poszukam czegoś czy jest takie coś ze mozna nadać hasło do public_html |
|
|
|
 |
fatherdirector
|
Wysłany: 27-06-2008, 22:35
|
|
|
jaco1992, być może się mylę ale webd.pl udostępnia chyba bazę tylko dla połączeń z localhosta a więc jeżeli pliki forum będą znajdowały się na innym serwerze to połączenie z bazą może być niemożliwe a co za tym idzie musiałbyś przenieść zarówno bazę jak i pliki.
Ale po co bawić się w takie bzdety ? Nie lepiej dopłacić za przekroczony transfer, przejść na wyższy pakiet lub poszukać lepszej oferty ?
Pamiętaj tez że przy zmianie serwera trzeba też zmienić DNS-y domeny a co za tym idzie forum może być niedostępne dla wielu userów przez kilka do kilkudziesięciu godzin. |
|
|
|
 |
jaco1992
|
Wysłany: 28-06-2008, 00:37
|
|
|
fatherdirector, fatherdirector napisał/a: | być może się mylę ale webd.pl udostępnia chyba bazę tylko dla połączeń z localhosta a więc jeżeli pliki forum będą znajdowały się na innym serwerze to połączenie z bazą może być niemożliwe a co za tym idzie musiałbyś przenieść zarówno bazę jak i pliki. |
mylisz się ma zewnętrzne DNSy ,
fatherdirector napisał/a: | Nie lepiej dopłacić za przekroczony transfer, przejść na wyższy pakiet lub poszukać lepszej oferty ?
Pamiętaj tez że przy zmianie serwera trzeba też zmienić DNS-y domeny a co za tym idzie forum może być niedostępne dla wielu userów przez kilka do kilkudziesięciu godzin. |
Tez tak myślałem. Te ftp co dostałem chyba dam tylko na załączniki i takie tam bzdety.
Narazie kasy nie mam to łatwie coś za free. |
|
|
|
 |
fatherdirector
|
Wysłany: 28-06-2008, 00:46
|
|
|
jaco1992 napisał/a: | mylisz się ma zewnętrzne DNSy , |
Nie chodzi o DNS-y tylko o połączenie z bazą danych, które możliwe jest z tego co wiem tylko z localhosta. Ale mogę się mylić - szczegóły w BOK. |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Mich@ł

|
Wysłany: 28-06-2008, 02:56
|
|
|
Mi również wydaje się że takie coś nie przejdzie z dwóch powodów:
1. brak zew. bazy MySQL na webd.pl
2. Gdyby nawet była zew baza to i tak "transfer baza <=> forum byłby dość spory. Wiem bo sam robiłem kiedyś taki myk na nazwa.pl jednakże transfery serwer <=> MySQL był spore.
Podsumowując nie ma sensu |
_________________ ==> Mich@ł <== |
|
|
|
 |
|