phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: arcy
29-06-2008, 16:58
[OffTopic] 2 hostingi
Autor Wiadomość
jaco1992

Wysłany: 27-06-2008, 20:03   [OffTopic] 2 hostingi

Siema.

Mam swoje forum postawione na hostingu webd.pl lecz kończy mi się transfer, więc pomyślałem zeby załatwić inny hosting

Załatwiłem od jakiegoś kolesia za free.

2560 MB pojemności
5120 MB - transfer
cpanel
10 kont mailowych
10 subdomen
10 zaparkowanych domen
10 kont ftp
10 baz danych

tylko nie wiem czy się opłaca . a to link ale nie działa glowapcrepair.com . Koleś wyjechał na wakacje i nie powiedzial z kąd ma ten hosting ;]

I moje pytanie czy mogę jakoś połączyć te dwa moje hostingi ? Zeby 2 hostingi działały dla jednego forum. (nie mylcie z bazą danych bo ona zostaje nie naruszona)

Gadatliwa Kasia 

gasnica

Wysłany: 27-06-2008, 20:13   

Cytat:
tylko nie wiem czy się opłaca

a co się za free nie opłaca ?? :D

W forum na drugim hostingu podczas instalacji podajesz adres bazy danych na WEBD (lub jeżeli nie instalujesz tylko przekopiowujesz pliki musisz wyedytować plik config.php i tam podać adres bazy

Ale i tak jakiś transfer będzie generowany

Dodatkowo na serwerze WEBD dajesz plik HTML z przekierowaniem na nowy adres

nike_00

Wysłany: 27-06-2008, 20:27   

jaco1992, napiszę coś tylko o tym hostingu od tego kolesia ;]
Miałem serwer od niego i szybko ładnie sprawnie działało ;)
Ogólnie polecam koleś jest miły jak się rozmawia ale minusem jest to że wszystko współdzielisz z innymi użytkownikami mają wgląd na twój ftp itp. :/

jaco1992

Wysłany: 27-06-2008, 21:54   

aha.

Hm.. zaraz oblukam jak to jest i poszukam czegoś czy jest takie coś ze mozna nadać hasło do public_html ;)

fatherdirector

Wysłany: 27-06-2008, 22:35   

jaco1992, być może się mylę ale webd.pl udostępnia chyba bazę tylko dla połączeń z localhosta a więc jeżeli pliki forum będą znajdowały się na innym serwerze to połączenie z bazą może być niemożliwe a co za tym idzie musiałbyś przenieść zarówno bazę jak i pliki.
Ale po co bawić się w takie bzdety ? Nie lepiej dopłacić za przekroczony transfer, przejść na wyższy pakiet lub poszukać lepszej oferty ?
Pamiętaj tez że przy zmianie serwera trzeba też zmienić DNS-y domeny a co za tym idzie forum może być niedostępne dla wielu userów przez kilka do kilkudziesięciu godzin.

jaco1992

Wysłany: 28-06-2008, 00:37   

fatherdirector,
fatherdirector napisał/a:
być może się mylę ale webd.pl udostępnia chyba bazę tylko dla połączeń z localhosta a więc jeżeli pliki forum będą znajdowały się na innym serwerze to połączenie z bazą może być niemożliwe a co za tym idzie musiałbyś przenieść zarówno bazę jak i pliki.

mylisz się ;) ma zewnętrzne DNSy ,

fatherdirector napisał/a:
Nie lepiej dopłacić za przekroczony transfer, przejść na wyższy pakiet lub poszukać lepszej oferty ?
Pamiętaj tez że przy zmianie serwera trzeba też zmienić DNS-y domeny a co za tym idzie forum może być niedostępne dla wielu userów przez kilka do kilkudziesięciu godzin.

Tez tak myślałem. Te ftp co dostałem chyba dam tylko na załączniki i takie tam bzdety.

Narazie kasy nie mam to łatwie coś za free.

fatherdirector

Wysłany: 28-06-2008, 00:46   

jaco1992 napisał/a:
mylisz się ;) ma zewnętrzne DNSy ,

Nie chodzi o DNS-y tylko o połączenie z bazą danych, które możliwe jest z tego co wiem tylko z localhosta. Ale mogę się mylić - szczegóły w BOK.

Gadatliwa Kasia 

Mich@ł

Wysłany: 28-06-2008, 02:56   

Mi również wydaje się że takie coś nie przejdzie z dwóch powodów:
1. brak zew. bazy MySQL na webd.pl
2. Gdyby nawet była zew baza to i tak "transfer baza <=> forum byłby dość spory. Wiem bo sam robiłem kiedyś taki myk na nazwa.pl jednakże transfery serwer <=> MySQL był spore.

Podsumowując nie ma sensu ;)

Odpowiedz do tematu