Przesunięty przez: joli 29-06-2009, 18:40 |
[Problem] Licznik postów |
Autor |
Wiadomość |
baddo
|
Wysłany: 19-12-2007, 19:04 [Problem] Licznik postów
|
|
|
Witam!
Mam problem z licznikiem postów. Mianowicie "zacina" on się co jakiś czas i wskazuje złą liczbę postów (mimo, że w bazie pokazuje dobre wartości). Pomaga tylko napisanie nowego posta (nie zawsze) bądź uruchomienie pliku o zawartości:
Kod: | <?php
define('IN_PHPBB', true);
define('ATTACH', true);
$phpbb_root_path = './';
include($phpbb_root_path . 'extension.inc');
include($phpbb_root_path . 'common.'.$phpEx);
include($phpbb_root_path . 'includes/bbcode.'.$phpEx);
include($phpbb_root_path . 'includes/functions_post.'.$phpEx);
include($phpbb_root_path . 'includes/functions_add.'.$phpEx);
include($phpbb_root_path . 'includes/functions_log.'.$phpEx);
db_stat_update('posttopic');
db_stat_update('newestuser');
die('done');
?> |
Ma ktoś jakiś problem jak to naprawić? Ponieważ takie uruchamianie pliku codziennie jest bardzo niewygodne...
Z góry dziękuję za pomoc!
pozdr |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
arcy
|
|
|
|
|
baddo
|
Wysłany: 19-12-2007, 19:23
|
|
|
Niestety nie Nawet robiona kilka razy... |
|
|
|
|
pecador
|
Wysłany: 19-12-2007, 22:15
|
|
|
Samo z siebie się pojawiło, czy może instalowałeś jakieś modyfikacje, coś zmieniałeś?
Napraw tabele w bazie danych, w kontroli systemu sprawdź forum i poprawiaj do czasu, aż będzie informacja, że wszystko jest zsynchronizowane. |
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler
|
Wysłany: 19-12-2007, 23:07
|
|
|
Wlacz odswiezanie w konfiguracji statystyk
Kod: | Czyszczenie Cache
Czyści z cachu dane wszystkich modułów (odświeżanie) |
|
|
|
|
|
baddo
|
Wysłany: 19-12-2007, 23:10
|
|
|
Wszystko jest zsynchronizowane a tabele nie mają błędów i są zoptymalizowane. Problem występuje jednak nadal Co do kwestii modyfikacji, to ciężko stwierdzić, ponieważ forum jest dość mocno zmodyfikowane (wśród tego są 2 mody na czyste phpbb) a gdy nie było zmodyfikowane, to nie było na nim postów, więc nie wiem kiedy przestał działać Zauważyłem jednak, że licznik psuje się w momencie usunięcia jakiegoś postu.
EDIT:
Joli nie pomogło
W najgorszym wypadku rozwiąże to za pomocą crona, choć nie wiem czy (a jeżeli tak to w jak dużym stopniu) wpłynie to na prędkość działania forum. |
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler
|
Wysłany: 19-12-2007, 23:26
|
|
|
A czas uaktualnianiania statystyk? |
|
|
|
|
baddo
|
Wysłany: 19-12-2007, 23:31
|
|
|
Wyświetlił się tylko komunikat:
Cytat: | Uaktualnione : Czyszczenie Cache |
Ale całość trwała nie dłużej niż sekundę |
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler
|
Wysłany: 19-12-2007, 23:32
|
|
|
nie o to mi chodzilo, tzn tak, dobrze, szkdoa ze to nei dziala. Ale mialam na mysli jakie masz czasy uaktualniania statystyk ustawione, choc to raczej nic nei ma z tym wspolnego |
|
|
|
|
baddo
|
Wysłany: 19-12-2007, 23:44
|
|
|
joli napisał/a: | mialam na mysli jakie masz czasy uaktualniania statystyk ustawione |
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia gdzie to sprawdzić Ale znalazłem coś ciekawego, mianowicie po próbie wejścia w PA->Statystyki->Moduły statystyk wyświetla się błąd:
Cytat: | Could not delete obsolete Modules
DEBUG MODE
SQL Error : 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '))' at line 2
DELETE FROM phpbb_stats_modules WHERE (name NOT IN ())
Line : 250
File : functions_stats.php |
Może to ma coś wspólnego z tym licznikiem?
PS.
Linia 250 wygląda tak:
Cytat: | $sql = "DELETE FROM " . MODULES_TABLE . "
WHERE (name NOT IN ($dir_list))";
|
EDIT:
Powyższy błąd był spowodowany brakiem pliku. Poprawione lecz błąd licznika jest nadal |
Ostatnio zmieniony przez baddo 19-12-2007, 23:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler
|
Wysłany: 19-12-2007, 23:48
|
|
|
Moze ma. Szczerze powiem, ze kiepsko juz msyle. Ale naparwic tabele mozesz, na pewno nie zaszkodzi |
|
|
|
|
|