|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Wyci?gni?cie z bazy danych - TOTAL_POSTS i TOTAL_USERS |
Autor |
Wiadomość |
michalk1990
|
Wysłany: 27-10-2007, 18:36 Wyciągnięcie z bazy danych - TOTAL_POSTS i TOTAL_USERS
|
|
|
Witam!
Chciałbym wyciągnąć z bazy informacje odnośnie ogólnej liczbie użytkowników i postów na forum. Jest to normalnie włączone i wyświetlane na dole forum. Chciałbym z innej strony wyciągnąć te dane tak by otrzymać te same wyniki. W kodach forum znalazłem kilka wierszy odpowiadających za to ale nie umiem tego przełożyć na swoje potrzeby.
Kod: | $template->assign_vars(array(
'TOTAL_POSTS' => sprintf($l_total_post_s, $total_posts) . ', ' . $lang['topics'] . ' <b>' . get_db_stat('topiccount') . '</b>',
'TOTAL_USERS' => sprintf($l_total_user_s, $total_users), |
jak mam ułożyć kod już po połączeniu z bazą danych forum tak by pobrało wartości TOTAL_POSTS i TOTAL_USERS.
Pozdrawiam i proszę o pomoc |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Knofel
|
Wysłany: 27-10-2007, 18:58
|
|
|
Hmm może tak
Kod: | $sql = mysql_query("SELECT COUNT(user_id) as all_users FROM phpbb_users");
$row = mysql_fetch_array($sql, MYSQL_ASSOC);
$all_users = $row['all_users']; |
i
Kod: | $sql = mysql_query("SELECT COUNT(post_id) as all_posts FROM phpbb_posts");
$all_posts = $row['all_posts']; |
|
_________________ Reklamuje swoje forum |
|
|
|
|
michalk1990
|
Wysłany: 27-10-2007, 20:34
|
|
|
Dzięki za jakąś próbę pomocy, ale niestety nic to nie dało. A czy mogę prosić o pomoc w znalezieniu tego pliku gdzie to miejsce będzie zapisane jako jedna zmienna. Bo z tego nie jestem w stanie jej wyciągnąć (nie umiem).
Pomyślałem sobie, że jak bym miał ją to mogę wysłać do innej bazy jej warość i problem będzie rozwiązany. |
|
|
|
|
Knofel
|
Wysłany: 27-10-2007, 20:51
|
|
|
To co podałem to już są zmienne z zapisanymi winikami, teraz tylko wstaw je tam gdzie chcesz |
_________________ Reklamuje swoje forum |
|
|
|
|
Centurion
|
Wysłany: 27-10-2007, 21:16
|
|
|
lepiej tak:
Kod: | $sql = mysql_query("SELECT config_value FROM phpbb_config WHERE config_name='topiccount'");
$topics = $row['config_value'];
$sql = mysql_query("SELECT config_value FROM phpbb_config WHERE config_name='usercount'");
$users = $row['config_value'];
$sql = mysql_query("SELECT config_value FROM phpbb_config WHERE config_name='postcount'");
$posts = $row['config_value']; |
|
_________________ Poza forum pomagam tylko odpłatnie
• przenoszenie/łączenie/naprawianie baz danych
• instalacja/pisanie modów, aktualizacja for z zachowaniem modów
• programowanie php/mysql |
|
|
|
|
michalk1990
|
Wysłany: 28-10-2007, 08:50
|
|
|
Dzięki WIELKIE!
Wygląda na to, że wszystko już dobrze funkcjonuje. Ja z mojej strony też zapomniałem o jednej b. ważnej rzeczy, ale już jest ok. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!