phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lui754
30-04-2009, 22:25
[Problem] Instalacja
Autor Wiadomość
Czerczil

Wysłany: 13-07-2007, 15:51   [Problem] Instalacja

Cześć,

Podczas instalacji cały czas wyskakuje mi taki błąd, co z tym zrobić?

Kod:
Wystąpił błąd przy instalacji do bazy danych:

CREATE TABLE phpbb_advertisement ( id mediumint(9) NOT NULL auto_increment, html text DEFAULT '' NULL, email varchar(128) default '' NULL, clicks int(9) default '0' NOT NULL, position tinyint(1) default '0' NOT NULL, porder mediumint(4) default '0' NOT NULL, added int(11) default '0' NOT NULL, expire int(11) default '0' NOT NULL, last_update int(11) default '0' NOT NULL, notify tinyint(1) default '0' NOT NULL, type tinyint(1) default '0' NOT NULL, PRIMARY KEY (id) )

BLOB/TEXT column 'html' can't have a default value

Wystąpił nieoczekiwany błąd instalacji do bazy SQL. Plik instalacyjny: db/schemas/mysql_basic.sql

Nie można kontynuować instalacji forum.
Istnieje możliwość poprawienia błędu w pliku lub w ustawieniach serwera w celu wyeliminowania błędu.
Gdy to zostanie zrobione będzie możliwośc kontunuacji.

Gadatliwa Kasia 

joli
Yollien +Styler

Wysłany: 13-07-2007, 16:15   

Wrzuc jeszcze raz pliki na ftp, szczegolnie katalog db

Czerczil

Wysłany: 13-07-2007, 16:19   

Próbowałem, za każdym razem to samo...

Woytec

Wysłany: 13-07-2007, 18:15   

A czy wklejasz dane? Spróbuj je prepisać. I sprawdź czy podajesz prawidłowy typ bazy.

Centurion

Wysłany: 13-07-2007, 18:27   

oj http://bugs.mysql.com/bug.php?id=26798

ale starczy jedna poprawka

otworz db/schemas/mysql_schema.sql

i zamień
Kod:
html text DEFAULT '' NULL,

na
Kod:
html text,
• programowanie php/mysql

Problemarz

Wysłany: 13-07-2007, 18:45   

Podaj mi na PW info o bazie to ci zainstaluje [hasło, DSN, user....].... Za darmo :!: :!:

joli, to mowi samo za siebie:
Kod:
CheckFiles - phpBB by Przemo wersja 1.12.5Rezultat sprawdzania poprawności plików:

Wszystkie pliki (293) są poprawne

Czerczil

Wysłany: 13-07-2007, 19:47   

Centurion, zmieniłem, niestety nadal nic.

Po zmianie:

Cytat:

CREATE TABLE phpbb9_mass_email ( mass_email_user_id mediumint(8) default '0' NOT NULL, mass_email_text longtext default '' NULL, mass_email_subject text default '' NULL, mass_email_bcc longtext default '' NULL, mass_email_html tinyint(1) default '0' NOT NULL, mass_email_to varchar(128) default '' NULL, PRIMARY KEY (mass_email_user_id) )

BLOB/TEXT column 'mass_email_text' can't have a default value

Problemarz

Wysłany: 13-07-2007, 20:01   

Cytat:
Podaj mi na PW info o bazie to ci zainstaluje [hasło, DSN, user....].... Za darmo :!: :!:

To mówię na serio!! Sam dzis instalowalem forum. 8)

Czerczil

Wysłany: 13-07-2007, 20:34   

Problemarz, a według Ciebie co źle robie? Źle wpisuje "dane"? To jeszcze potrafię zrobić, a w tym co dzieje się potem nawet Twoja instalacja nie pomoże. ; )

Radek

Wysłany: 13-07-2007, 22:23   

Czerczil, to jeszcze:
otworz db/schemas/mysql_schema.sql

zmien to:
Kod:
mass_email_text longtext default '' NULL, mass_email_subject text default '' NULL, mass_email_bcc longtext default '' NULL

na to:
Kod:
mass_email_text longtext, mass_email_subject text, mass_email_bcc longtext

Czerczil

Wysłany: 13-07-2007, 22:42   

Pokonasz jedno pojawia się następne...

Cytat:

CREATE TABLE php_pa_settings ( settings_id int(1) NOT NULL default '1', settings_dbname text NOT NULL, settings_sitename text NOT NULL, settings_dbdescription text NOT NULL default '', settings_dburl text NOT NULL, settings_topnumber int(5) NOT NULL default '0', settings_homeurl text NOT NULL, settings_newdays int(5) NOT NULL default '0', settings_stats int(5) NOT NULL default '0', settings_viewall int(5) NOT NULL default '0', settings_showss int(5) NOT NULL default '0', settings_disable int(5) NOT NULL default '0', allow_html int(5) NOT NULL default '0', allow_bbcode int(5) NOT NULL default '0', allow_smilies int(5) NOT NULL default '0', allow_comment_links int(5) NOT NULL default '0', no_comment_link_message varchar(255) NOT NULL default '', allow_comment_images int(5) NOT NULL default '0', no_comment_image_message varchar(255) NOT NULL default '', max_comment_chars int(255) NOT NULL default '0', directly_linked int(5) NOT NULL default '0' )

BLOB/TEXT column 'settings_dbdescription' can't have a default value

Sam już nie wiem, wina skryptu czy hostingu?

Gadatliwa Kasia 

joli
Yollien +Styler

Wysłany: 14-07-2007, 12:45   

Czerczil, na gg do mnie

yteraz ;]

[ Dodano: 14-07-2007, 13:53 ]
Nie niestety. Na tym serwerze, nawet po wcisnięciu na sile tabel, działać prawidlowo nie bedzie.
zamykamy. :>

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi