|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: lui754 30-04-2009, 22:25 |
[Problem] Instalacja |
Autor |
Wiadomość |
Czerczil
|
Wysłany: 13-07-2007, 15:51 [Problem] Instalacja
|
|
|
Cześć,
Podczas instalacji cały czas wyskakuje mi taki błąd, co z tym zrobić?
Kod: | Wystąpił błąd przy instalacji do bazy danych:
CREATE TABLE phpbb_advertisement ( id mediumint(9) NOT NULL auto_increment, html text DEFAULT '' NULL, email varchar(128) default '' NULL, clicks int(9) default '0' NOT NULL, position tinyint(1) default '0' NOT NULL, porder mediumint(4) default '0' NOT NULL, added int(11) default '0' NOT NULL, expire int(11) default '0' NOT NULL, last_update int(11) default '0' NOT NULL, notify tinyint(1) default '0' NOT NULL, type tinyint(1) default '0' NOT NULL, PRIMARY KEY (id) )
BLOB/TEXT column 'html' can't have a default value
Wystąpił nieoczekiwany błąd instalacji do bazy SQL. Plik instalacyjny: db/schemas/mysql_basic.sql
Nie można kontynuować instalacji forum.
Istnieje możliwość poprawienia błędu w pliku lub w ustawieniach serwera w celu wyeliminowania błędu.
Gdy to zostanie zrobione będzie możliwośc kontunuacji. |
|
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler

|
Wysłany: 13-07-2007, 16:15
|
|
|
Wrzuc jeszcze raz pliki na ftp, szczegolnie katalog db |
|
|
|
 |
Czerczil
|
Wysłany: 13-07-2007, 16:19
|
|
|
Próbowałem, za każdym razem to samo... |
|
|
|
 |
Woytec

|
Wysłany: 13-07-2007, 18:15
|
|
|
A czy wklejasz dane? Spróbuj je prepisać. I sprawdź czy podajesz prawidłowy typ bazy. |
|
|
|
 |
Centurion

|
Wysłany: 13-07-2007, 18:27
|
|
|
oj http://bugs.mysql.com/bug.php?id=26798
ale starczy jedna poprawka
otworz db/schemas/mysql_schema.sql
i zamień
Kod: | html text DEFAULT '' NULL, |
na
|
_________________ Poza forum pomagam tylko odpłatnie
• przenoszenie/łączenie/naprawianie baz danych
• instalacja/pisanie modów, aktualizacja for z zachowaniem modów
• programowanie php/mysql |
|
|
|
 |
Problemarz
|
Wysłany: 13-07-2007, 18:45
|
|
|
Podaj mi na PW info o bazie to ci zainstaluje [hasło, DSN, user....].... Za darmo
joli, to mowi samo za siebie:
Kod: | CheckFiles - phpBB by Przemo wersja 1.12.5Rezultat sprawdzania poprawności plików:
Wszystkie pliki (293) są poprawne |
|
_________________ AMD Athlon XP 2000+, 256 MB RAM, Radeon 9200, DVD+RW |
|
|
|
 |
Czerczil
|
Wysłany: 13-07-2007, 19:47
|
|
|
Centurion, zmieniłem, niestety nadal nic.
Po zmianie:
Cytat: | Wystąpił błąd przy instalacji do bazy danych:
CREATE TABLE phpbb9_mass_email ( mass_email_user_id mediumint(8) default '0' NOT NULL, mass_email_text longtext default '' NULL, mass_email_subject text default '' NULL, mass_email_bcc longtext default '' NULL, mass_email_html tinyint(1) default '0' NOT NULL, mass_email_to varchar(128) default '' NULL, PRIMARY KEY (mass_email_user_id) )
BLOB/TEXT column 'mass_email_text' can't have a default value
|
|
|
|
|
 |
Problemarz
|
Wysłany: 13-07-2007, 20:01
|
|
|
Cytat: | Podaj mi na PW info o bazie to ci zainstaluje [hasło, DSN, user....].... Za darmo |
To mówię na serio!! Sam dzis instalowalem forum. |
_________________ AMD Athlon XP 2000+, 256 MB RAM, Radeon 9200, DVD+RW |
|
|
|
 |
Czerczil
|
Wysłany: 13-07-2007, 20:34
|
|
|
Problemarz, a według Ciebie co źle robie? Źle wpisuje "dane"? To jeszcze potrafię zrobić, a w tym co dzieje się potem nawet Twoja instalacja nie pomoże. ; ) |
|
|
|
 |
Radek

|
Wysłany: 13-07-2007, 22:23
|
|
|
Czerczil, to jeszcze:
otworz db/schemas/mysql_schema.sql
zmien to:
Kod: | mass_email_text longtext default '' NULL, mass_email_subject text default '' NULL, mass_email_bcc longtext default '' NULL |
na to:
Kod: | mass_email_text longtext, mass_email_subject text, mass_email_bcc longtext |
|
|
|
|
 |
Czerczil
|
Wysłany: 13-07-2007, 22:42
|
|
|
Pokonasz jedno pojawia się następne...
Cytat: | Wystąpił błąd przy instalacji do bazy danych:
CREATE TABLE php_pa_settings ( settings_id int(1) NOT NULL default '1', settings_dbname text NOT NULL, settings_sitename text NOT NULL, settings_dbdescription text NOT NULL default '', settings_dburl text NOT NULL, settings_topnumber int(5) NOT NULL default '0', settings_homeurl text NOT NULL, settings_newdays int(5) NOT NULL default '0', settings_stats int(5) NOT NULL default '0', settings_viewall int(5) NOT NULL default '0', settings_showss int(5) NOT NULL default '0', settings_disable int(5) NOT NULL default '0', allow_html int(5) NOT NULL default '0', allow_bbcode int(5) NOT NULL default '0', allow_smilies int(5) NOT NULL default '0', allow_comment_links int(5) NOT NULL default '0', no_comment_link_message varchar(255) NOT NULL default '', allow_comment_images int(5) NOT NULL default '0', no_comment_image_message varchar(255) NOT NULL default '', max_comment_chars int(255) NOT NULL default '0', directly_linked int(5) NOT NULL default '0' )
BLOB/TEXT column 'settings_dbdescription' can't have a default value |
Sam już nie wiem, wina skryptu czy hostingu? |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler

|
Wysłany: 14-07-2007, 12:45
|
|
|
Czerczil, na gg do mnie
yteraz
[ Dodano: 14-07-2007, 13:53 ]
Nie niestety. Na tym serwerze, nawet po wcisnięciu na sile tabel, działać prawidlowo nie bedzie.
zamykamy. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!