phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: joli
27-08-2007, 20:37
[Problem] Przenoszenie/ aktualizacja forum
Autor Wiadomość
Martin-ko

Wysłany: 17-07-2004, 13:45   [Problem] Przenoszenie/ aktualizacja forum

Witam - mam malutki problem ;)

Otóż mam forum phpBB wersje 2.07 zainstalowane na lycosie, chce za?orzy? sobie portal i forum w opaciu o modyfikacje Przema - przenoszęc baze danych (uzytkowników i posty) ze starego forum - to tyle tytułem wstepu ;)

A teraz do rzeczy:
1. skopiow?łem pliki ze starego forum na dysk HDD
2. zapisałem baze danych ze starego forum
3. wrzuciłem pliki ze starego forum (2.07) na nowe konto
4. zażadowałem baze danych
5. wrzuciłem na serw katalog "scripts" z moda Przema żeby było łatwiej
6. zrobićem aktualizacje bazy update_phpBB_to_18_by_Przemo.php
7. wyskoczyło mi kilka blądów "table already exist" co? w tym stylu - ale wyczytałem że tak może był więc spoko
8. oczywięcie zmienićem config.php oraz ustawiłem Cookies
9. zrzuciłem wszytkie pliki z phpBB by Przemo v.1.8 na nowy serw zastepując stare pliki
(jaki żadny FAQ ;) )
10 . no i tu zacze?y sie problemy wchodzęc na forum co? nie tak było ze stylem (subSilver) - np ze zmiana koloru tabelek po najechaniu na nie kursorem.
11. zainstalowałem styl lightbrown oczywiscie ?ciągniety z forum Przema ;)
12. zniknęł problem ze stylem i już zaczyna?o był wszytko wporządku dopóki nie wszedłem do Panelu Administracyjnego, tam po wywołaniu check_files wyskoczy? mi błąd w panelu niestety nie zapisałem jaki...
13. teraz natomiast mam dostep tylko do strony głównej Portalu do forum nie chce wogóle wejść - a kiedy wchodze do Panelu teraz wywala mi Błąd Ogólny - Invalid_session - no a jak sie wylogowałem i usunałem ciasteczka, to znowurz jak chce sie zalogować to wyskakuje mi error/404.phtml lycosa

http://members.lycos.co.u...nia3/portal.php - tu jest adres do forum z którym jest co? nie tak (od razu zaznaczam że jest to konto i forum testowe więc jakby ktos byłby mi chetny pomóc to moge udostepni? hasło do konta) http://members.lycos.co.uk/forumoazowiczow/ - tutaj jest działajace forum które chce przenie? (w przyszłosci na płatne konto) i zaktualizoawac do wersji Przema

I jeszcze jedno od kilku dni staram sie znalesc na waszym forum odpowiedz nie chcęc zawraca? wam głowy jednak kompletnie nie moge sobie z tym poradziś więc stąd prosze o pomoc... powiedzcie mi co robie źle i w kórym miejscu ??

Pozdrawiam

Gadatliwa Kasia 

Widmo

Wysłany: 17-07-2004, 13:54   

bardzo BARDZO dziwne...

jak mi dasz dane do konta, to lookne oki?
odezwij sie na gg jak chcesz.

Martin-ko

Wysłany: 19-07-2004, 18:00   

Oki to ja może napisze dla potomnych jak to tzreba zrobić aby działało ;)

A zrobićem to tak:
------------------------------------------------------------------------------------------------
1.wgrałem i zainstalowałem czyste forum phpBB wersje 2.08
-------------------------------------------------------------------------------------------------
2. wgrałem ze starego forum ręcznie uzytkowników:
Zgrywa sie baze danych ze starego forum.
Usuwa sie na nowym forum tabele phpbb_users i wgrywa sie ze starego forum tą tabele potem wystarczy juz tylko dodac zapytanie do tej tabeli ze wszytkimi danymi w kodzie bazy danych, jest to kod kóry
zaczyna sie tak:
Kod:
#
# Dumping data for table `phpbb_users`
#

INSERT INTO phpbb_users VALUES

I nzajduje sie zaraz pod kodem tabeli phpbb_users - jezli zrobićes pe?n? kopię bazy danych.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
3. wgrałem ręcznie kategorie tematyczne for oraz posty
Tutaj juz trzeba było pozamienia? te tabele które zawiera?y
Kod:
#
# Dumping data for table `phpbb_auth_access`
#

Czyli jakieś zmienne ze starego forum.
Robi sie to w phpmyadminie - usuwasz starą tabele wgrywasz nową a potem robisz "Dumping"

Najwazniejsze - jezli chodzi o same kategorie oraz treść postów - są tabele:
a)
Kod:
#
# Table structure for table `phpbb_categories`
#

Ta tabele odpowiada za główne kategorie tematyczne na forum. Czyli usuwasz na nowym forum tą tabelą i wgrywasz tabele o takiej samej nazwie z zapisanej bazy danych ze starego forum.
(Pamietaj aby po tym wgrać także Dumping - zazwyczaj znajduje sie pod kodem danej tabeli) - i tak robisz z każd? tabela.

b)
Kod:
#
# Table structure for table `phpbb_forums`
#

Ta tabela odpowiada za nazyw i opisy wszytkich for.

c)
Kod:
#
# Table structure for table `phpbb_posts`
#

Tabela odpowiadająca za posty (nie tekst postów)
Tekst jest zamieszczony w Dumping (zaraz pod kodem tej tabeli)

d
Kod:
)#
# Table structure for table `phpbb_topics`
#

Kod odpowiedzialny za nazwy topiców (postepowac jak wyżej)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
4. zaktualizowałem forum do wersji Przema
(czyta? instukcje Przema)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
5. wgrałem pliki z forum Przema nadpisując stare
(czyta? instukcje Przema)
6. ustawiłem Cookies
(Klinij tu i wpisz Cookies)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
7. no i jak ostatnio byłem to działało :mrgreen:
Uwaga zaznaczam że ten opis pokazuje jak zaimportować uzytkowników i posty do nowego forum opartego na modyfikacji Przema ze zwykłego forum phpbb - nie uwzg?dnia modyfikacji, ankiet, głosowa?, avartów, - to juz trezba zrobić osobno choc bardzo podobnie jak powiedziałem wyżej.

Od razu przepraszam wszytkich zawodowców za poziom postu - ale uwierzcie mi dla kogos kto nigdy tego nie robić to jest czarna magia starałem sie to napisać jak najbardziej prosto :) - Kto wie może to komus się przyda ;)

Pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi