phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lui754
30-04-2009, 14:27
[Problem] przenoszenie forum - brak polskiej czcionki
Autor Wiadomość
Napster

Wysłany: 07-04-2006, 13:21   [Problem] przenoszenie forum - brak polskiej czcionki

Witam. Pisze do was w konkretnej sprawie. Mianowicie: chciałem przenieść (Nie zmieniałem nic tylko miałem ustawienia domyślne i wykonałem kopię bazy) forum no i wykonałem kopię bazy danych przez Panel Admina (razem z odbudowanym Search). Dodam że wersja mojej bazy danych to MySQL 4.1.18-standard. Wgrałem bazę danych i patrze.... BRAK POLSKIEJ CZCIONKI :( :( :( . Zaczołem szukać na tym forum odpowiedzi. No i tak po 1 godzinnej lektutrze konwertowałem ten plik .sql nie zapisałem kopi... i tak się wlokło... i w pliku mam, np. w ogłoszeniu:

Cytat:
Nie umieszczamy linków FTP! Wolno umieszczaae tylko i wy^3+/-cznie HTTP (np. RapidShare, MegaUpload). To samo tyczy sie torrentów i linków do emule - nie umieszczamy ich. Tematy z takimi linkami bed+/- l+/-dowaae w koszu! Nie twórz nowego tematu jePli ju? istnieje! Nie tytu^3uj ca^3ych tematów WIELKIMI LITERAMI! Takie tematy równie? zostan+/- przeniesione do kosza.

Czym i jak i do czego mam konwertować plik SQL z bazą danych? Nie wiem jakie ma kodowanie. :(

Błagam o pomoc dobrych ludzi.... :( :( :(

P.S. Miałem PRZEMO 1.12.3 (chyba) ;)

Gadatliwa Kasia 

MikiGHC

Wysłany: 07-04-2006, 13:25   

A czytałeś ten temat:
http://www.przemo.org/php...648&view=newest

Napster

Wysłany: 07-04-2006, 13:27   

MikiGHC napisał/a:
A czytałeś ten temat:
http://www.przemo.org/php...648&view=newest

Jasno napisałem:

Cytat:
No i tak po 1 godzinnej lektutrze

Nic z tego nie zrozumiałem - z tego tematu.... :|

Marshal's

Wysłany: 07-04-2006, 13:43   

Cytat:
Mamy już wykonaną kopię bazy przy pomocy phpMyAdmina (NIE zaznaczyliśmy kompatybilność eksportu MYSQL40 i/lub w zrobionym zrzucie bazy mamy ciąg "DEFAULT CHARSET..." )
* Wchodzimy do phpMyAdmina
* Na pierwszej stronie powinniśmy mieć coś w stylu: "System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)"
Z innymi kodowaniami się nie spotkałem i ich nie będę opisywał. Jednak jeśli takie występuje, to należy najprawdopodobniej to samo wpisać w poleceniach SET poniżej (wyróżnione kolorkiem)
* Edytujemy nasz plik .sql z kopią bazy.
* Na samym początku pliku dopisujemy:

Kod:
SET NAMES 'utf8';
SET CHARACTER SET 'utf8';
SET SESSION collation_connection = 'latin1_general_ci';   

* Zapisujemy plik
* Wybieramy w phpMyAdminie naszą bazę.
* Na górze wybieramy SQL (interesuje nas na stronie tylko ramka: "lub Lokalizacja pliku tekstowego")
* Klikamy "Przeglądaj" i wskazujemy nasz plik z kopią
* Na rozwijanej liście może zostać dowolna wartość (np: utf8)
* Klikamy "Wykonaj"

Mamy już wykonaną kopię bazy przy pomocy wbudowanej w forum "Kopii zapasowej"
* Kopiujemy plik z backupem na nowe forum do katalogu głównego forum.
* Wchodzimy do DumpLoadera (http://twojeforum/dbloader/dbloader.php)
* Wybieramy "Wczytaj bazę danych"
* Przed wybraniem pliku (o ile mamy już cokolwiek na forum) proponuję usunąć wszystkie tabele prefix_* (unikniemy w ten sposób błędów, iż nie można utworzyć tabeli, a ponieważ tabele będą już zawierały dane, stąd może dojść do zdublowania informacji). Na wszelki wypadek możesz wykonać aktualną kopię.
* No to zaczynamy: "Rozpocznij wgrywanie"
* Czekamy... i sprawdzamy czy wszystko ok jest z forum (przy tej metodzie nie spotkałem się aby wykonany i wgrany dump nie działał bądź były z nim jakieś problemy z kodowaniem polskich liter)

Napster

Wysłany: 07-04-2006, 17:45   

Marshal's napisał/a:
Mamy już wykonaną kopię bazy przy pomocy wbudowanej w forum "Kopii zapasowej"
* Kopiujemy plik z backupem na nowe forum do katalogu głównego forum.
* Wchodzimy do DumpLoadera (http://twojeforum/dbloader/dbloader.php)
* Wybieramy "Wczytaj bazę danych"
* Przed wybraniem pliku (o ile mamy już cokolwiek na forum) proponuję usunąć wszystkie tabele prefix_* (unikniemy w ten sposób błędów, iż nie można utworzyć tabeli, a ponieważ tabele będą już zawierały dane, stąd może dojść do zdublowania informacji). Na wszelki wypadek możesz wykonać aktualną kopię.
* No to zaczynamy: "Rozpocznij wgrywanie"
* Czekamy... i sprawdzamy czy wszystko ok jest z forum (przy tej metodzie nie spotkałem się aby wykonany i wgrany dump nie działał bądź były z nim jakieś problemy z kodowaniem polskich liter)

NIE POMOGŁO! ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;(

evo4
zbanowany

Wysłany: 07-04-2006, 20:23   

Witam
Też miałem taki problem na niektórych serwerach... Zmienianie w bazie trwało bardzo długo, w końcu problem rozwiązałem w taki sposób:
W pliku config.php:

Kod:
<?php

Zamieniłem na:

Kod:
<?php header('Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2');

Mi to pomogło... :) :D

prosze!!! to na pewno pomoze

Marshal's

Wysłany: 07-04-2006, 21:04   

No!! Wreszczćcie ktoś na to wpadł!

Gadatliwa Kasia 

Napster

Wysłany: 07-04-2006, 22:30   

evo4 napisał/a:
prosze!!! to na pewno pomoze

Raczej nie. Mi nie pomogło. ;( ;( ;(
Nie wiem może dlatego że grzebałem przy konwenterowaniu plików z różnych formatów znaków...? Ale jakie jest to kodowanie:

Cytat:
Nie umieszczamy linków FTP! Wolno umieszczaae tylko i wy^3+/-cznie HTTP (np. RapidShare, MegaUpload). To samo tyczy sie torrentów i linków do emule - nie umieszczamy ich. Tematy z takimi linkami bed+/- l+/-dowaae w koszu! Nie twórz nowego tematu jePli ju? istnieje! Nie tytu^3uj ca^3ych tematów WIELKIMI LITERAMI! Takie tematy równie? zostan+/- przeniesione do kosza.

Proszę powiedzcie bo sam nie wiem bo tak już grzebałem.... czym i jak i do jakiego kodowania mam plik SQL konwertować? :roll:

Odpowiedz do tematu