|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
[dyskusja] zagraniczny hosting duzego forum? zalety/wady |
Autor |
Wiadomość |
sraken666
|
Wysłany: 08-03-2006, 18:51 [dyskusja] zagraniczny hosting duzego forum? zalety/wady
|
|
|
Witam,
Dotychczas moje forum miescilo sie na www.avx.pl. Polecam bardzo dobry hosting jednak ma jedna wade, maly limit transferu na miesiac. Ale do rzeczy.
Forum posiada aktualnie 1300 uzytkownikow i codziennie ich przybywa 40-60. Potrzeby rosna dlatego chce wybrac dobry hosting na miare DUZEGO FORUM. Potrzeba mi okolo 100 gb transferu na miech i 500 mb na baze mysql 150 mb www....
Polskie hostingi szczerze powiem niedadza rady za rozsadne pieniadze oferowac takich parametrow. Szczesliwie sie zlozylo ze gdy wspomnialem o zagranicznym hostingu znalazl sie sponsor ( z rodziny za granica ) ktory wykupi mi hosting jaki wybiore na rok.
Moja propozycja to byla:
www.bluehost.com
dostalem nastepne od "sponsora"
www.netfirms.ca
www.geohost.ca
Chce sie dowiedziec jak w praktyce wyglada posiadanie uslugi zagranica. Chodzi mi przedewszystkim o czas dostepu do forum. Na zagranicznych hostingach ping wacha sie w granicach 200-300 natomiast na polskim wiadomo 20-30. Czy to znacznie obnizy dlugosc ladowania forum? Czy na tyle aby nieoplacalo sie miec 10 razy wiekszych parametrow konta i swiety spokoj na rok?
Chce poznac wasze opinie na temat zagranicznego hostingu a i przy okazji jesli komus sie chce przeanalizowac te 3 oferty zagraniczne, ktora jest najlepsza niech da znac, a moze jakas dobra polecacie ktora niezostala wypisana?
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez shqvarny 09-03-2006, 00:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
irekk

|
Wysłany: 08-03-2006, 19:59
|
|
|
netfirms jest naprawde dobra oferta, sami mielismy okazje tam przejsc ale... wlasnie ale, zle maja skonfigurowany mod_rewrite (dopisuja fizyczna sciezke do urli) rozwalilo mnie zwlaszcza jak odnosnik do forum byl w tej postaci: .../beatsfactory/www/http://beatsfactory.netfirms.com/forum/
bez mod_rewrite smiga bez problemowo,
dwa to zajebiscie ubogi phpmyadmin w ich panelu - jak cos grzebiesz w bazie przez niego to ci zamienia polskie znaki na ɸ ... - uroki kodowania utf-8 -> trza wgrac wlasnego
a trzy to nie da rady pracowac przez ftp - rozalacza chyba po 3min bezczynnosci, co dla mnie jest kretynizmem bo jak wprowadzasz drobne poprawki w kilku plikach to cie szlag trafia. |
_________________ Cygantura |
|
|
|
 |
sraken666
|
Wysłany: 08-03-2006, 20:16
|
|
|
czyli generalnie polecasz netfirms czy NIE polecasz bo np. 3 minutowe rozlanczanie ftp to fakt jakies tam utrudnienie ale niemajace wplywu na duze forum na codzien da sie przezyc... mod_rewrite niewiem do czego sluzy szczerze a wgranie swojego phpmyadmin to chyba chwila
czy kodowanie baz danych to problem ogolnie wszystkich zagranicznych hostingow czy akurat tam bylo gorzej?
i czego powinienem sie wystrzegac jeszcze przy wybieraniu bluehost/geohost/inne |
|
|
|
 |
irekk

|
Wysłany: 08-03-2006, 20:20
|
|
|
polecam jak najbardziej, niestety te rzeczy o ktorych napisalem doprowadzaly mnie do... bo robilem przez miesiac czasu cmsa i forum wlasnie pod mod_rewrite, a ze przy nich ciagle grzebie to ftp mi potrzebny. poza tym w razie czego jest miesieczny okres probny sraken666 napisał/a: | czy kodowanie baz danych to problem ogolnie wszystkich zagranicznych hostingow czy akurat tam bylo gorzej? | kazdego jesli chodzi o te z innych kontynentow |
_________________ Cygantura |
|
|
|
 |
Termo
|
Wysłany: 08-03-2006, 20:57
|
|
|
Istnieje kilka "topek", np amerykanskich hostingow, dzieki czmeu mozemy wybrac ofertę o najlepszym stosunku cena/jakosc. np:
http://www.100best-web-hosting.com/
http://www.wbwebhosts.com/host/?btop%20webhosting
http://www.top10webhosting.com/
http://webhostinggeeks.com/
Zawsze mozna upolowac cos bezposrednio u zrodla - czyli wlasnie w jednym z zestawionych hostow, ale trzeba uwazac na wszelakie kruczki czyhające tu i tam , np
Powiedzmy jakas firma oferuje konto 5GB/200GB za 8$ (heh) miesiecznie ale juz np maks wielkosc bazy moze wynosic np 50 albo 100MB
Przy tak tanich hostach lwasciwie zawsze trzeba miec wlasną domenę, np net.
W usa, z tego co pamietam jest duze zjawisko oversellingu. Dlatego najlepiej "atakowac" hosty z pierwszej 20 i nie eksperymentowac z dalszymi lub w ogole nie zestawionymi.
No i endo - platnosci. Raczej mozna wplacac tylko przez paypal czy kartą kredytową, co niestety nie jest tak wygodne jak przelew w banku.
I dlatego przy zagranicznych hostach ja wysiadam Bez pl posrednika ani rusz Za duzo pulapek.. |
|
|
|
 |
sraken666
|
Wysłany: 08-03-2006, 23:30
|
|
|
To naprawde mila sprawa, gdy "konkurecja" daje konkretne porady :]
rankingi sie przydaly ale co do pulapek w zagranicznych hostingach... hmm niewiem czy hosting taki jak bluehost.com ryzykowalby jakimis haczykami gdy wszedzie jest rankingowany prawie jako pierwszy/host of the year itp. : d ... pisza wyraznie zadnych ukrytych kosztow + gwarancja zwrotu kasy do 30 dni jakby cos niepasilo... dla mnie to sa solidne zapewnienia
i wykupuje na probe w netfirms ; d jesli cos bedzie nie tak to zmienie na bluehost
dam znac czy daje rade pod duze forum i jak chodzi sami sie bedziecie mogli niedlugo przekonac |
|
|
|
 |
Termo
|
Wysłany: 08-03-2006, 23:34
|
|
|
Niewazne |
Ostatnio zmieniony przez Termo 04-05-2008, 21:56, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
sraken666
|
Wysłany: 08-03-2006, 23:47
|
|
|
hehehehe zonk , crackers team niema zadnego uploadu u nas... banujemy za hasla innych polskich for/inna forme reklamy
pozdra zia
utrzymania nigdy niechcialem i niebede chcial ; d proponowano mi wiele sponsoringow z roznych firm/prywatnych userow za reklamy google np... ; d wole sam zaplacic za hosting / dostac darmowy za granica ; d |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!