Napisanie stylu kompletnie od zera |
Autor |
Wiadomość |
TolkFan
|
Wysłany: 02-02-2006, 21:41 Napisanie stylu kompletnie od zera
|
|
|
No właśnie, czy ktoś próbował już zrobić styl całkowicie od zera? Od nowa napisać cały kod html? I czy to w ogóle ma jakiś sens?
Ja ostanio popróbowałem, i mimo, że żadnym mistrzem nie jestem, to objętość strony głównej (przepisałem na nowo tylko główne elementy, index, vewtopic itp.) spadła z 75kb do 52kb (w viewtopic z122 do 77) Może wartobyłoby zastanowić się nad takim całkowitym przepisaniem kodu i zrobienie nowego css'a?
Podam mały przykład:
Przed:
Kod: | <tr>
<th colspan="{SPAN_I}" align="center" class="thCornerL" style="height: 24px;" nowrap="nowrap"> {L_NORMAL_TOPICS} </th>
<th width="50" align="center" class="thTop" style="height: 24px;" nowrap="nowrap"> {L_REPLIES} </th>
<th width="100" align="center" class="thTop" style="height: 24px;" nowrap="nowrap"> {L_AUTHOR} </th>
<th width="50" align="center" class="thTop" style="height: 24px;" nowrap="nowrap"> {L_VIEWS} </th>
<th width="150" align="center" class="thCornerR" style="height: 24px;" nowrap="nowrap"> {L_LASTPOST} </th>
</tr>
|
i po :
Kod: | <tr class="header-row">
<th colspan="{SPAN_I}">{L_NORMAL_TOPICS}</th>
<th>{L_REPLIES}</th>
<th>{L_AUTHOR}</th>
<th>{L_VIEWS}</th>
<th>{L_LASTPOST}</th>
</tr>
|
Wszystkie te nowrap'y, wysokosci itp. won do css'a!
I tego śmiecia mnóstwo jest, chyba niezmienione od czasów kedy wyszło phpbb Gdyby za to się zabrał ktoś doświadczony (nie Przemo, on już się napracował, no i jego dziewczyna by się wkurzyła ze znowu nad forum siedzi ) to ciekawe rzeczy mogłyby być :] By Przemo już przebija normalne phpBB poz względem wydajności (zapytania etc.) po takiej optymalizacji kodu html możei przebiłoby je pod względem transferu
Aha, jest jeszcze jedna bolączka, za dużo htmla jest w kodzie php, np. nie mogłem zrozumieć czemu ikonka 'online' przechodzi zawsze do nowej linii, okazało sie że w kodzie php ma wstawione <br /> |
_________________ Używasz Internet Explorera? => www.browsehappy.pl
Używasz Gadu Gadu? => www.jabberpl.org
Używasz phpBB? => czekaj cierpliwie na Olympusa |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
irekk
|
Wysłany: 02-02-2006, 23:11
|
|
|
ja pisalem styl pod 1.9.5 od nowa ale odechcialo mi sie przerabiac go by dzialal na innych przegladarkach jak ffox i projekt porzucilem roznica byla ogromna pomiedzy nim a subsilverem |
_________________ Cygantura |
|
|
|
|
ORI
|
Wysłany: 03-02-2006, 09:46
|
|
|
TolkFan, moze jakies demko tego stylu ? |
|
|
|
|
TolkFan
|
Wysłany: 03-02-2006, 12:04
|
|
|
ORI napisał/a: | TolkFan, moze jakies demko tego stylu ? |
=> http://knightonline.kom.pl/forum/ => styl 'invision'
Chyba nie musze mówić na jakim stylu się wzorowałem? |
|
|
|
|
ORI
|
Wysłany: 03-02-2006, 12:39
|
|
|
TolkFan, styl git Ciekawe czy dasz go do downloadu..
BTW: Popraw chmody na forum u siebie |
|
|
|
|
neurolunatic
|
Wysłany: 03-02-2006, 13:55
|
|
|
TolkFan, mógłbyś udostępnić te dwa ciemne style? (subBlack) i ten drugi? Dzięki. |
|
|
|
|
TolkFan
|
Wysłany: 04-02-2006, 16:02
|
|
|
ORI napisał/a: | Ciekawe czy dasz go do downloadu.. |
Raczej nie Nie jest ani dokończony (download, portal i album zostały do przerobienia), ani nie jest kompatybilny z innymi stylami, tzn żeby działał dobrze trzeba kilka rzeczy wywalić z plików php, skutkiem czego inne, normalne style mogą nie działać poprawnie
A chmody mam ustawione tylko te, które potrzebuje
neurolunatic napisał/a: | TolkFan, mógłbyś udostępnić te dwa ciemne style? |
suBlack juz chyba jest ;p A ten drugi... prosze bardzo, ale nie daje żadnych gwarancji że będzie działał poprawnie ;P
blackSilver.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 486 raz(y) 394,25 KB |
|
|
|
|
|
Gracek
|
Wysłany: 04-02-2006, 16:12
|
|
|
daj go na style.vplus.pl bo bardzo ladny |
_________________ ### |
|
|
|
|
PHOENIX
|
Wysłany: 05-02-2006, 00:09
|
|
|
SB się rozwala pod operą... |
_________________ Life is life |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
nasedo
|
Wysłany: 05-02-2006, 00:23
|
|
|
1. podswietlenie textarea zmien
2. logo nie jest na cala szerokosc wiec dobrze by bylo zdefiniowac stala szerokosc w plikach
3. skopales cos bo modul reklam rozwala |
_________________ Wejdź na Najlepsze forum wielotematyczne. Skazzza czeka na Ciebie
Pomoc tylko na forum. Nie pisz do mnie na gg/PW/e-mail chyba, że sam Cię o to poproszę. |
|
|
|
|
|