|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: arcy 12-09-2007, 16:58 |
Problemy z polskimi znakami - ponownie ! |
Autor |
Wiadomość |
Krzysiek18
|
Wysłany: 15-01-2006, 13:01 Problemy z polskimi znakami - ponownie !
|
|
|
Do moderatorow - problem byl juz powtarzany ale nie w tej sposob (prosze o wyrozumialosc)
Krotki opis problemu : Instaluje zmodyfikowana wersje forum (by Przemo oczywiscie), po zainstalowaniu na forum nie ma polskich znakow, zamiast nich pojawiaja sie "?".
Przegladalem juz forum i sadze ze odpowiedz zostala juz podana w paru tematach...ale...jest jeden problem. Jestem przykladem osoby ktora nie ma zielonego pojecia zarowno o php jak i o pracowaniu przy uzyciu bazy sql. Poprostu świerzak. Moja znajomosc funkcjonowania forum (od strony technicznej) jest na poziomie podstawowym (albo nizszym), wiec kiedy widze odpwiedzi w stylu : utworz tabele, dodaj zmienna tutaj, zmien wartosci tego i tego, dodaj do rejestru to i tamto itp. to mnie krew zalewa. Nie mam pojecia o co chodzi.
Stad tez prosba: Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu. Z tym ze ... najlepiej aby wszystko opisane bylo krok po kroku, po kolei, jak dziecku - aby wszyscy ci ktorzy nie maja zbyt duzego pojecia o tym wszystkim mogli pozbyc sie tego problemu. Cos w stlu : Otworz phpmyadmin, wybierz baze, kliknij tutaj, wpisz to itp.
Jesli chodzi o kwestie techniczne to dowiedzialem sie ze administrator mojej bazy wprowadzil ostatnio nowsza wersje (bodajze 5.0) . Gdybyscie potrzebowali jakis dodaktowych informacji - dajcie znac. |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Juraviel

|
Wysłany: 15-01-2006, 13:32
|
|
|
Spróbuj zmienić kodowanie na iso 8859-2. |
|
|
|
 |
Krzysiek18
|
Wysłany: 15-01-2006, 13:46
|
|
|
Z kodowaniem jest chyba wszystko w porzadku. Tu prawdopodbnie chodzi o to zrobienie kopii bazy i zmiana jakichs ustawien utf8 czy jakostak. Ale z tym wlasnie jest problem. |
|
|
|
 |
Crack

|
Wysłany: 15-01-2006, 16:21
|
|
|
W FAQ jest opisane jak zmienić plik mysql4.php żeby działał z dobrym kodowaniem. W twoim przypadku ten plik trzeba zmienić jeszcze przed instalacją forum.
Przed instalacją spróbuj zrobić coś takiego:
Kod: | #
#-----[ OPEN ]------------------------------------------
#
db/mysql4.php
#
#-----[ FIND ]------------------------------------------
#
if( $this->db_connect_id )
{
#
#-----[ AFTER, ADD ]------------------------------------------
#
mysql_query('SET character_set_client=latin2', $this->db_connect_id);
mysql_query('SET character_set_results=latin2', $this->db_connect_id); |
Po instalacji przywróć oryginalny mysql4.php i spróbuj napisać jakiś post z polskimi znakami. Jeśli forum będzie go wyświetlało poprawnie to ok. Jeśli nie, znowu zmodyfikuj mysql4.php i go tak zostaw. |
_________________ [ DumpLoader 1.0 ] [ Spider Friendly 1.3.12 Google Sitemaps 1.4 ]
[ Tanuki: recenzje anime | forum ]
|
|
|
|
 |
Krzysiek18
|
Wysłany: 16-01-2006, 16:27
|
|
|
Czyli poprostu dodac to co podales do pliku msql4 ?
[ Dodano: 16-01-2006, 16:48 ]
Tego chyba nie mam dodawac do mysql4 ... dodalem to i nic nie wyszlo tylko pojawily sie jakies bledy |
|
|
|
 |
Crack

|
Wysłany: 16-01-2006, 17:43
|
|
|
Błędy nie miały prawa wyjść. Daj mi na PW dane do konta: adres forum, ftp, phpmyadmin (login+hasło). Sprawdzę jak należy to ustawić. |
_________________ [ DumpLoader 1.0 ] [ Spider Friendly 1.3.12 Google Sitemaps 1.4 ]
[ Tanuki: recenzje anime | forum ]
|
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
patrick
|
Wysłany: 16-01-2006, 18:13
|
|
|
a to kodowanie w mysql czy php ?
Bo jak php to plik .htaccess i AddDefaultCharset ISO-8859-2 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!