phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Widmo
09-01-2006, 00:32
Dostępna wersja Beta 7
Autor Wiadomość
Przemo

Wysłany: 08-01-2006, 23:19   Dostępna wersja Beta 7

Uaktualniłem forum do (chyba juz ostatniej wersji Beta 7)
Z nowych rzeczy w stosunku do poprzednich "bet": zamienione calkiem generowanie modułów w PA stare strasznie obciążało i wywalało komunikaty o braku pamięci. Nowy system zarządzania JuniorAdminami, niestety wymaga to ustawienia modułów JR od nowa przy aktualizacji. Ukrywanie numeru GG i inne. Oraz najciekawsze - NOWE ZABEZPIECZENIE CIASTEK!!! W tej chwili można ciastka rozdawac wszystkim nie włamią się na forum :D Wydaje się niemozliwe, ale jednak się udało :) Każdy z użytkowników oprocz ekipy widzi w swoim profilu:
Kod:
Zezwól na autologowanie tylko z ostatniego adresu IP
Jeżeli adres IP będzie inny niż adres IP ostatniej wizyty wymaga ręcznego logowania. Wył±cz to TYLKO wtedy jeżeli masz zmienne IP i jest dla Ciebie kłopotem ręczne logowanie. Funkcja ta w dużym stopniu zabezpiecza twoje konto.
Oraz w PA:
Kod:
Automatyczne logowanie jest bezpieczne gdyż istnieje zabezpieczenie kont użytkowników i automatycznego logowania które polega na sprawdzaniu adresu IP ostatniej wizyty, jeżeli jest on inny, wymaga ręcznego zalogowania. Może to być utrudnieniem dla osób ze zmiennym IP. Zwykli użytkownicy mają możliwość wyłączenia tego zabezpieczenia w swoim profilu, nie mają jej Moderatorzy i Junior Administratorzy. Administrator ma możliwość wyłączenia tej funkcjii dla dowolnego użytkownika w edycji jego profilu.

Czyli przełom w bezpieczeństwie :) Wiele włamań było przez ciastka.

phpBB modified by Przemo Beta 7
UWAGA - Jest to wersja tylko do testów

Gadatliwa Kasia 

miszko

Wysłany: 08-01-2006, 23:23   

Great job! To tylko czekac juz za finalna wersja, ktorej juz nie moge sie doczekac.

marcinek

Wysłany: 08-01-2006, 23:23   

A czemu nie ma chmurek z napisem jaki user w jakim dziale sie znajduje??

irekk

Wysłany: 08-01-2006, 23:24   

wow, gratuluje posredniego rozwiazania dot. bezpieczenstwa. i w koncu nowa wersja :D swietnie :mrgreen: :mrgreen:

Przemo

Wysłany: 08-01-2006, 23:24   

marcinek, gdzie nie ma na stronie głównej, ja widze Ty nie widzisz?

[ Dodano: 08-01-2006, 23:25 ]
qbs, to nie pośrednie zabezpieczenie, to całkowite zabezpieczenie ciastek lepiej sie chyba nie da. Zabezpieczenia haseł w bazie to zupełnie inny temat i mniej ważny jeśli chodzi o ataki z zewnątrz

nasedo

Wysłany: 08-01-2006, 23:33   

wydaje mi sie, ze w viewforum w tych chmurkach z pierwszym i ostatnim postem zmienila sie czcionka.
Przemo napisał/a:
Nowy system zarządzania JuniorAdminami, niestety wymaga to ustawienia modułów JR od nowa przy aktualizacji.
czy to znaczy, ze wreszcie zostal poprawiony dostep juniorow do styli?
Przemo napisał/a:
Każdy z użytkowników oprocz ekipy widzi w swoim profilu:
a ekipa czemu tego nie widzi? to chyba ich konta na forum sa najwazniejsze.. :P a mam nadzieje, ze na ekipie nie ebdzie to przymusowo wlaczone, bo logowanie sie na nowo zawsze gdy tepsa zerwie polaczenie bedzie meczace..

irekk

Wysłany: 08-01-2006, 23:36   

Przemo, chodzilo mi o to ze posrednie pomiedzy md5() x 10000 a nie robienie niczego ;)
naprawde swietny pomysl ;)

Przemo

Wysłany: 08-01-2006, 23:36   

nasedo, zmienila sie czcionka overliba, przypisalem jej staly rozmiar zeby sie nie zwiekszala bo czasem sie to zdarzalo. Nie wiem dobra jest czy ja troche zmniejszyc?

Junior admini teoretycznie moga miec dostep do wszystkiego nie testowalem dokladnie kazdego miejsca w PA ale glowne moduly wszystkie im dzialaja. Nie moga tylko odbierac admina adminowi, nadawac nowych adminow i nie moga nadawac uprawnien JuniorAdminow.

Ekipa nie ma tego w profilu, domyslnie kazdy ma na 1 czyli kazdy ma sprawdzane ekipa tez.

nasedo

Wysłany: 08-01-2006, 23:40   

Cytat:
nasedo, zmienila sie czcionka overliba, przypisalem jej staly rozmiar zeby sie nie zwiekszala bo czasem sie to zdarzalo. Nie wiem dobra jest czy ja troche zmniejszyc?
wydaje mi sie, ze powinna byc troche mniejsza, ta dawna wygladala lepiej
Przemo napisał/a:
Ekipa nie ma tego w profilu, domyslnie kazdy ma na 1 czyli kazdy ma sprawdzane ekipa tez.
czyli mam rozumiec, ze teraz za kazdym razem wchodzac na forum, czy tez po zwyklym zerwaniu polaczenia ( a neostradzie czesto to sie zdarza) bede musial na nowo wklepywac 20 znakowe haslo? :|

Przemo

Wysłany: 08-01-2006, 23:43   

nasedo, tak bedziesz musial chyba ze poprosisz administratora zeby ci to wylaczyl. Zobaczymy jak to bedzie tutaj na forum. Neostrada chyba nie zmienia IP zawsze po kazdym rozlaczeniu? Pamietam ze kiedys jak ją mialem i dostalem gdzies bana, probowalem sie rozlaczac i nic to nie dawalo :) Ale to bylo bardzo dawno.

irekk

Wysłany: 08-01-2006, 23:44   

niestety zmienia

niedzwiedz_2

Wysłany: 09-01-2006, 00:06   

nasedo napisał/a:
czyli mam rozumiec, ze teraz za kazdym razem wchodzac na forum, czy tez po zwyklym zerwaniu polaczenia ( a neostradzie czesto to sie zdarza) bede musial na nowo wklepywac 20 znakowe haslo?
też mam ten problem Naruto. Ale w FF jest autouzupełnianie więc nie będzie tak źle. (ale ja sobie to i tak wyłącze)
Przemo napisał/a:
Neostrada chyba nie zmienia IP zawsze po kazdym rozlaczeniu?
nestety tak :/

nasedo

Wysłany: 09-01-2006, 00:11   

Przemo napisał/a:
nasedo, tak bedziesz musial chyba ze poprosisz administratora zeby ci to wylaczyl
no to jesli mozesz to wylacz mi to tutaj odrazu :)
Przemo napisał/a:
Neostrada chyba nie zmienia IP zawsze po kazdym rozlaczeniu?
zmienia zawsze
niedzwiedz_2 napisał/a:
Naruto
grr.. :P
niedzwiedz_2 napisał/a:
Ale w FF jest autouzupełnianie więc nie będzie tak źle.
dlatego jakiekolwiek wymuszanie ciastek jest zbedne, bo jesli nie zapisze mi tego w ciastku z forum to zapisze w autouzupelnianiu

irekk

Wysłany: 09-01-2006, 02:30   

a gdzie ty widzisz avatara u siebie? :|

Gadatliwa Kasia 

irekk

Wysłany: 09-01-2006, 02:34   

wcisnij 2x F5

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi