|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: arcy 12-09-2007, 18:26 |
[Problem] Kilka powaznych bledow - m.in wysylanie postow |
Autor |
Wiadomość |
Jediloop

|
Wysłany: 27-12-2005, 13:51 [Problem] Kilka powaznych bledow - m.in wysylanie postow
|
|
|
Witajcie drodzy i mam nadzieje pomocni Masterzy phpBB by Przemo
Mam kilka bardzo powaznych problemow z moim forum, ktorych nie potrafie rozwiazac sam. Mam nadzieje, ze mi pomozecie.
To niezmiernie wazne, bo Forum musi dzialac dobrze i poprawnie.
Na poczatek kilka kwestii formalnych:
1. Wersja phpBB by Przemo 1.9.5, z wgranymi wszystkimi "apdejtami" jakie wyszly
2. Adres forum: www.prawo.pnth.net
3. Serwer/provider: www.pnth.net
4. Uzytnownik testowy -> ID: test, PASS: test2
-=-=-
BLAD I - zla ikonka
1. Sa dwie ikonki: "icon_latest_reply" i "icon_newest_reply", ktore pokazuja sie przy "Idz do ostatniego posta", a zmieniaja sie w zaleznosci od tego, czy post byl juz czytany przez usera, czy nie.
Obie ikonki mam i mam ustawione, chyba poprawnie. Ale zawsze, bez znaczenia czy post byl czytany, czy nie, pokazuje sie ikonka w przypadku posta przeczytanego.
2. Wyglada to tak:
3. Co moze byc zle? Dlaczego nie rozroznia ikonek? Chcialbym, zeby zaznaczone bylo, ktorych odpowiedzi jeszcze nie czytalem, a ktore juz widzialem
-=-=-
BLAD II - "brak postow"
1. Kuriozalny blad. Forum pokazuje w jednym polu, ze sa nowe posty i... ze nie ma nowych postow. Najlepiej to widac na przykladzie:
2. Bleh:
3. Dlaczego tak jest? Jak to naprawic?
4. Kiedy przeczytam ten nieprzeczytany post, to widze cos takiego:
Calkowity absurd. Tam jest pelno postow. W tym kilka swiezych, sprzed kilku minut...
-=-=-
BLAD III - uzytkownik z 0 iloscia postow
Powiazany z bledem II. Czesto zdarza sie tak, ze kiedy wystepuje powyzszy error, to wystepuje takze i ten. Wchodzi sie na ten post, ktory niby nie istnieje. W statystykach uzytkownika nowego, ktory napisal ten post jako pierwszy, jest: "Ilosc postow: 0". Ale ja wlasnie czytam jego wypowiedz! Czyli powinno byc, ze napisal chociaz jeden post...
-=-=-
BLAD IV - WIELKI blad z wysylaniem postow i innych
1. Gdy pisze posta w oknie odpowiedzi/szybkiej odpowiedzi, a nastepnie chce go wyslac, CZASAMI (ostatnio prawie zawsze, chociaz nic, dokladnie nic nie robilem z Forum) wyglada sytacja tak, jakby sie nie wyslal. Klikam na "wyslij", znaznacza sie, strona sie laduje...
...ale nic nowego sie nie pojawia. Pasek ladowania strony znika, wyglada tak, jakby nowa juz byla, ale jej nie ma!
2. Klikam wiec ponownie "wyslij" i co sie pojawia?
Czyli jednak post zostal na poczatku wyslany, ale ja nie dostalem o tym zadnego info!
3. Analogicznie jest ze wsztystkimi innymi rzeczami, gdzie trzeba cos zaakceptowac czy wyslac, np. zyczenia urodzinowe:
A takze rejestracja uzytkownika...
4. To jest najwiekszy blad ze wszystkich Prosze, pomozcie z tym, bo to naprawde utrudnia korzystanie z Forum i zniecheca do niego ludzi!
-=-=
BLAD V - zla ilosc nowych postow
1. Najlepiej teraz zaczac od przykladu:
2. Niby sa trzy nowe wiadomosci, ale ja wszystko przeczytalem nowego w danej kategorii/forum! Naprawde, dokladnie wszystko - ogloszenia, stare topici, ktore sie pochowaly, robilem: "zobacz nieprzeczytane", odswiezalem strone. Nic sie nie uchronilo.
Ale nadal mam, ze nie przeczytalem czegos...
3. Jakie jest zrodlo problemu? Czy zle pokazuje? Czy moze nie pokazuje niektorych nieprzeczytanych? Nie zaznacza ich, wiec ich rzeczywiscie nie czytam, bo nie rozpoznaje?
-=-=-
BLAD VI - podobny j. w.
1. Cos podobnego jak powyzej, ale zdarza sie rzadziej i nie mam dlatego screenshota Ale opisze: klikam wyslij po napisaniu jakiegos posta i laduje mi sie strona nie-forumowa, ze problem z polaczeniem, ze nie udalo sie wyslac/zaladowac itd.
2. Ale gdy wracam na Forum, patrze - post jest! Wyslal sie!
3. Co do diaska
-=-=-
Prosze o jakiekolwiek rady! Potrzebuje Waszej pomocy i z gory dziekuje za wskazowki!
I wesolych swiat |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Paszczak000

|
Wysłany: 27-12-2005, 13:59
|
|
|
zrób synchronizację forum to powinno pomóc z postami |
|
|
|
 |
Jediloop

|
Wysłany: 27-12-2005, 14:00
|
|
|
Cytat: | zrób synchronizację forum to powinno pomóc z postami | Sprobuje. A mozesz wytlumaczyc co to dokladnie robi i czy trzeba to robic regularnie? |
|
|
|
 |
Paszczak000

|
Wysłany: 27-12-2005, 14:03
|
|
|
co robi synchronizacja? hmm..... jak na moje oko to synchronizuje :]
sprawdza ile jest faktycznie napisanych postów, kto ile napisał, znajduje putse posty, albo same tematy bez postół i inne tak. regularnie? nie. robisz to wtedy jak check_files pokaze, ze baza sie zdesynchronizowala |
|
|
|
 |
Jediloop

|
Wysłany: 27-12-2005, 14:10
|
|
|
OK. No to pomoglo z czescia klopotow.
Pozostaly problemy: I, IV, VI, najwazniejsze
PS. Dzieki wielkie Paszak000 |
|
|
|
 |
Paszczak000

|
Wysłany: 27-12-2005, 14:19
|
|
|
Zrób optymalizację SQL. Synchronizację. Jak masz CPanel to naprawę tabel. Też tak miałem, ale to była wina serwera i nie wyrabiał poporstu.
Zawsze miałeś z tym kłopoty, czy pojawiły się niedawno? |
|
|
|
 |
Jediloop

|
Wysłany: 27-12-2005, 14:37
|
|
|
Paszczak000 napisał/a: | Zrób optymalizację SQL. | Poszla optymalizacja bazy. Zobaczymy, czy pomoze
Paszczak000 napisał/a: | Jak masz CPanel to naprawę tabel. | Niestety. Mam na serwie jakiegos durnego DirectAdmina Nie ma tam nic o naprawie tabel
Mam jeszcze jedno pytanie: mam 100 mb przestrzeni na serwie. Forum juz ma 33 MB, a dziala dopiero 3 miesiace!
Jakos mozna kontrolowac jego rozmiar? Bo teraz sie rozrasta szybko i jakos bardzo obfite sie robi.
Nie wiem, czy nie jest powodem tego, ze robie kopie zapasowe bazy danych podwojnie? Jakos wyrobilem sobie nawyk i robie kopie bazy rownoczesnie uzywajac Panelu Admina w forum, jak i DirectAdmina na serwie.
Czy to moze byc problem tej duzej wielkosci Forum? Jak najlepiej zarzadzac tymi kopiami baz danych? |
|
|
|
 |
warez
|
Wysłany: 27-12-2005, 14:39
|
|
|
Co do błędu II i VI to tak mi się działo na forum jak miałem włączone Spider Friendly, a jak zostało to wyłączone to wszystko cacy. Masz wgranego tego moda? |
|
|
|
 |
Paszczak000

|
Wysłany: 27-12-2005, 14:41
|
|
|
Jediloop napisał/a: | Mam jeszcze jedno pytanie: mam 100 mb przestrzeni na serwie. Forum juz ma 33 MB, a dziala dopiero 3 miesiace!
Jakos mozna kontrolowac jego rozmiar? Bo teraz sie rozrasta szybko i jakos bardzo obfite sie robi. |
Kasuj stare załączniki, stare zdjecia z albumu, może wyłączyć upload avatarów i sygnaturek.
Jediloop napisał/a: | Czy to moze byc problem tej duzej wielkosci Forum? Jak najlepiej zarzadzac tymi kopiami baz danych? |
i obie kopie baz SQL trzymasz na serwerze? przecież jak serwer padnie to jak odzyskasz kopie? :] kopie powinieneś mieć na dysku lub płytce w domu |
|
|
|
 |
Jediloop

|
Wysłany: 27-12-2005, 15:27
|
|
|
warez napisał/a: | Co do błędu II i VI to tak mi się działo na forum jak miałem włączone Spider Friendly, a jak zostało to wyłączone to wszystko cacy. Masz wgranego tego moda? | Nie, zadnego moda nie wgrywalem. Czyste phpBB by Przemo 1.9.5 z tymi latkami co wyszly potem. Nie bawilem sie w nic dodatkowego.
Cytat: | Kasuj stare załączniki, stare zdjecia z albumu, może wyłączyć upload avatarów i sygnaturek. | Zalacznikow prawnie nie ma, album jest wylaczony
Moze zmniejsze avatary i sygnaturki, bo zrobilem je wieksze i troche duze rozmiary plikow zostaly zezwolone.
A z tymi bazami, to jak lepiej robic? Przez Panel Administratora w Forum, czy przez CPanel (DirectAdmin)?
A potem kopiowac na dysk (CD) i kasowac z serwera? |
|
|
|
 |
Paszczak000

|
Wysłany: 27-12-2005, 15:29
|
|
|
Jak robić kopie? poprawnie :]
rób przez PA i ściagaj na dysk a z serwera kasuj. Ja powiem, że ja robię przez phpmyadmina z kompresją gz |
|
|
|
 |
Jediloop

|
Wysłany: 02-01-2006, 19:58
|
|
|
Kurcze, niestety, nadal wysylanie postow sie chrzani, bezposrednio po synchronizacji tez.
Po prostu niby nie udaje sie wyslac, a sie wysyla... |
|
|
|
 |
mck1964

|
Wysłany: 02-01-2006, 21:33
|
|
|
dokladnie mam to samo juz myslalem ze to wina stylu zmienilem ale jednak nie
u mnie wystepuje to tylko w przypadku pisania odpowiedzi obojetnie czy szybka co ciekawe niezdarza sie to caly czas ale 2 na 3 razy napewno
Gdy pisze nowy temat wszystko jest cacy
mam nadzieje ze ktos pomoze.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Jediloop

|
Wysłany: 17-01-2006, 20:04
|
|
|
Pomocy!
Nadal mam ten problem...
Teraz tylko czasami psuje sie chyba bardziej, bo zamiast braku akcji, pokazuje sie cos takiego:
Dobrzy ludzie, zechcijcie spojrzec na to swoim profesjonalnym okiem...
[ Dodano: 17-01-2006, 20:03 ]
Czy to moze byc problem serwera? |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
PHOENIX

|
Wysłany: 17-01-2006, 22:18
|
|
|
tak |
_________________ Life is life |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!