|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: joli 27-08-2007, 21:04 |
[kolor] Selektywna zmiana koloru czcionek |
Autor |
Wiadomość |
medeski
|
Wysłany: 16-09-2005, 10:57 [kolor] Selektywna zmiana koloru czcionek
|
|
|
Witam!
Chciałbym troche bardziej pozmieniać kolory w stylu i robiłem to najpierw w PA, ale tam generalnie da się zmienić tylko kompleksowo kolor np. linków (czyli razem menu, nawigatora, tematów, etc.). Chciałbym, by menu w nagłówku, nazwy forum, oraz w końcu nazwy tematów i inne zwykłe linki miały różne kolory (barwy forum uniemożliwiają mi wsadzenie wszędzie tego samego koloru)
Najbardziej zależy mi oczywiście na kolorze linków menu. Zakładam, że nie dam rady tego zrobić w PA, zatem trzeba grzebać w overall_header.tpl albo w pliku stylu.
Mógłby mi ktoś wskazać drogę jak to poprawnie zrobić i gdzie te style pozmieniać? Nie mam niestety czasu, jak to zawsze robię, szukać i robić metodą prób i błędów, bo zapewne sam bym jakoś sobie do rozkminił:)
ps. styl to oczywiście subSilver.
Z góry dzięki za info! |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
irekk
|
Wysłany: 16-09-2005, 11:15
|
|
|
doradzal bym ci przerabianie metoda prob i bledow bo rozpisywanie sie co jest do czego bylo by masakrycznie nudne i dlugie, podpowiem ze kolor czcionki znajdziesz w czyms takim:
lub Kod: | color: #xxxxxx; (6 znakow od 0-9a-f) |
|
_________________ Cygantura |
|
|
|
|
medeski
|
Wysłany: 16-09-2005, 11:42
|
|
|
takie rzeczy wiem:)
Juz nawet nakombinowałem coś, ale niestety brak czasu mi na szukanie w plikach co jest gdzie i sprawdzać na serwerze czy localhoscie, gdzie się zmieni kolor i czy w ogóle się zmieni, niby, że jest to opisane, ale kurcze potrzebuje szybko zmienić, a nie mam kompletnie czasu tego studiować.
Myślałem, że jest jakaś solucja hehe, albo ktoś wskazałby (bo wie i chce się podzielić wiedzą) w którym miejscu dokładnie można zmienić kolor menu w stylu, bądź gdzie akurat w kodzie jest fragment odpowiadający za kolor linków tematów.
W zasadzie to boję się, że nie ma takich fragmentów, tylko jest jeden styl na wszystkie linki i będzie potrzebna modyfikacja, a wiadomo jak to z mod, przyplączą się jakiś błędy jeszcze:/
ps. Chyba zacznę, przy okazji tej modyfikacji stylu, spisywać w jedno miesce co ważniejsze fragmenty i miejsca do szybkich zmian kolorów w plikach, heheh, bo zapół roku znów zapomnę;) |
|
|
|
|
irekk
|
Wysłany: 16-09-2005, 11:45
|
|
|
a.mainmenu to chyba kolor linkow w menu najlepiej zainstaluj sobie dodatekdo ffoxa - colorpicker i wowczas nim bedziesz mogl zczytywac (<- nie ma takiego wyrazu - przyp. przecinek) nazwy klas jakie sa na danym objekcie |
|
|
|
|
medeski
|
Wysłany: 18-09-2005, 09:29
|
|
|
Dzięki, tak to ten fragment, natomiast mam pytanie, czy muszę to zmienić w overall_header? Wolałbym w css-ie, ale po wgywaniu css-a na serwer nic się nie zmienia, kiedyś to chyba było coś w PA a propo odświeżania plików czy coś, nie wiem? Co trzeba zrobić?
Z góy dzięki za info! |
|
|
|
|
irekk
|
Wysłany: 18-09-2005, 09:32
|
|
|
overall_header.tpl
Kod: | <!-- link rel="stylesheet" href="templates/subSilver/subSilver.css" type="text/css" --> |
zamien na to:
Kod: | <link rel="stylesheet" href="templates/subSilver/subSilver.css" type="text/css"> |
oraz wywal wszystko od:
Kod: | <style type="text/css"> |
do
wlacznie |
|
|
|
|
medeski
|
Wysłany: 18-09-2005, 10:06
|
|
|
Dzięki jeszcze raz, zmieniłem co trzeba - przynajmniej nie będę miał już bałaganu w kodzie, w overallu coś innego w css-ie znów inaczej, jak miałem wcześniej:)
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
DaDuLa
Gość
|
Wysłany: 15-10-2005, 15:25
|
|
|
a Ja Tam Nadal nie wiem co mam zrobić ale kij... cos sie tam wykmnini :P:P |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!