To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

HTML/PHP/AJAX/JS - Skrypt na liczenie sumy postów kilku u?ytkowników

Draco demonicus - 03-03-2014, 10:07
Temat postu: Skrypt na liczenie sumy postów kilku użytkowników
Witam. Kolejne pytanie, znowu ja :D

Chodzi tym razem o to, żeby dodać powiedzmy do siebie posty 5 użytkowników i pokazać zsumowaną ich wartość.
Czemu takie coś chcę? mam forum RPG, 1 osoba ma kilka postaci. Chcę aby zliczało posty jednej osoby czyli kilku postaci (użytkowników).

Jak to by miało wyglądać? Wystarczyłaby mi nowa strona (np. w katalogu głównym byłoby posty.php), w której po prostu jest napisane:

Taka osoba napisała xxxx postów.
Inna osoba napisała yyyy postów.

I te iksy oraz igreki byłyby właśnie tą zsumowaną wartością.

Z góry wielkie dzięki za pomoc. Nie wiem jeszcze jak się posługiwać SQLem, ale myślę, że dałoby radę wpisać aby z tabeli phpbb_users wybrało user_id='5' i user_id='10' i zsumowało im user_posts, podając konkretny wynik. Niestety ja jestem laikiem w tych sprawach, wiem tylko jak to mniej więcej wygląda, ale nie wiem jak tego używać.

Z góry dziękuję za pomoc.

Woytec - 05-03-2014, 20:02

Kod:
select sum(user_posts) as suma where user_id in(1,2,4)

Draco demonicus - 07-03-2014, 13:00

A jak wykonać skrypt z użyciem zapytania sql, żeby na dodatkowej stronie forum (wrzuconej do katalogu /) pokazywało coś na styl:

Osoba 1 ma XXX postów.
Osoba 2 ma YYY postów.

XXX i YYY byłyby tymi wyszukanymi zsumowanymi wartościami.

Będzie trzeba kombinować z echo i tymi $ żeby coś dało, tyle mniej więcej wiem, ale niestety na php się w ogóle nie znam, a chciałbym żeby wynik mi wyświetlało na nowej stronie.

Z góry dzięki także za tę pomoc.