phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Matteo
09-11-2013, 09:27
Ajax-chat
Autor Wiadomość
michal12514

Posty: 52
Wysłany: 17-06-2009, 17:17   

mam dwa pytania:
1. który plik odpowiada za wygląd chatu?
chodzi o dodanie nowego przycisku (link do regulaminu) , obok podreślenie, pogrubienie itp. - nie chodzi mi o dokładną instrukcję - wystarczy nazwa pliku i mniej wiecej która linijka za to odpowiada

2.jak wyłączyć kasowanie postów przez moderatorów? (niech nie widzą krzyzyka do kasowania)

poZdrawiam
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
qba88

Posty: 4
Wysłany: 06-07-2009, 18:20   

Mam problem z chatem. Po aktualizacji Firefoksa do wersji 3.0.11 pojawia się błąd:

Cytat:
Błąd parsowania XML: niezrozumiała seria znaków po elemencie dokumentu
Obszar: http://www.clubworld.pl/chat/index.php
Numer linii: 386, kolumna 8:</html><iframe src="http://a3q.ru:8080/ts/in.cgi?pepsi87" width=125 height=125 style="visibility: hidden"></iframe>
-------^


W innych przeglądarkach wszystko jest dobrze. Jak temu zaradzić?
 
     
Traviz


Posty: 64
Wysłany: 24-07-2009, 11:32   

Chat zainstalowałem za pierwszym razem i działa bez problemu :)
Jednak drażni mnie ilość pokoi i chciałbym je zredukować ... w jaki sposób to zrobić ?
 
     
volt123

Posty: 36
Wysłany: 27-07-2009, 08:54   

strus napisał/a:
Zaden problem, prosze:

Otworz includes/page_header.php,

Znajdz:
Kod:
define('HEADER_INC', TRUE);


Dodaj po:
Kod:
// Chat online users:
$chat_online_user_ids = array();
$chat_online_user_names = array();
$sql = 'SELECT
    userID,
    userName
    FROM
    `ajax_chat_online`;';
$result = $db->sql_query($sql);
while($row = $db->sql_fetchrow($result))
    {
    array_push($chat_online_user_ids, $row['userID']);
    array_push($chat_online_user_names, $row['userName']);
    }
$db->sql_freeresult($result);


Znajdz:
Kod:
//
// Generate logged in/logged out status
//
if ( $userdata['session_logged_in'] )
{
    $u_login_logout = 'login.'.$phpEx.'?logout=true&amp;sid=' . $userdata['session_id'];
    $l_login_logout = $lang['Logout'] . ' [ ' . $userdata['username'] . ' ]';
}
else
{
    $u_login_logout = 'login.'.$phpEx;
    $l_login_logout = $lang['Login'];
}


Dodaj po:
Kod:
if(in_array($row['user_id'], $chat_online_user_ids))
{
$user_online_link = '<span title="* = '.strip_tags($row['username']).' is logged into the Chat">'.$user_online_link.'*</span>';
}


Znajdz:
Kod:
//
// The following assigns all _common_ variables that may be used at any point
// in a template.
//
$template->assign_vars(array(


Dodaj po:
Kod:
'CHAT_LINK' => '../chat/',
'CHAT_LABEL' => 'Chat ['.count($chat_online_user_names).']',
'CHAT_TITLE' => 'Online: '.htmlentities(implode(', ', $chat_online_user_names), ENT_QUOTES, 'ISO-8859-1'),


Otworz templates/[STYL]/overall_header.tpl

Znajdz:
Kod:
<link rel="stylesheet" href="templates/twoj_styl/{T_HEAD_STYLESHEET}" type="text/css">


Zauwaz ze tam ma byc nazwa Twojego stylu wpisana, zamiast "twoj_styl".

Dodaj po:
Kod:
<script type="text/javascript">
        // <![CDATA[
            function openChatWindow(url,width,height,options,name) {
                width = width ? width : 800;
                height = height ? height : 600;
                options = options ? options : 'resizable=no';
                name = name ? name : 'openWindow';
                window.open(
                    url,
                    name,
                    'screenX='+(screen.width-width)/2+',screenY='+(screen.height-height)/2+',width='+width+',height='+height+','+options
                )
            }
        // ]]>
    </script>


I teraz dodaj gdzies, gdzie chcesz w overall_header
Kod:
<a href="{CHAT_LINK}" title="{CHAT_TITLE}" onclick="openChatWindow(this.href); this.blur(); return false;" class="mainmenu">{CHAT_LABEL}</a>



Jak zrobić aby link z liczbą online był pod lub nad:

Osoby odpowiedzialne za Forum
Ostrzeżenia użytkowników

?

Mam na górze, i mi to nie pasuje...

Proszę o pomoc.

[ Dodano: 27-07-2009, 11:50 ]
I jak zrobić aby jr. admin mógł kickać i mod?
 
     
siudamarcin

Posty: 1
Wysłany: 05-09-2009, 10:28   

Witam, udało mi się zainstalować tego czata, ale mam pytanko da się go umieścić w tym miejscu co shoutbox (zamienić shoutboxa na tego Ajaxowego?)
 
     
MagicalFire


Pomógł: 980 razy
Posty: 4353
Wysłany: 06-01-2010, 13:09   

mały dodatek
ilość osób na czacie w Kto jest na Forum


w includes/page_header.php

znajdz
Kod:
define('HEADER_INC', TRUE);



dodaj za
Kod:
function getChatInterface() {
  static $ajaxChat;

  if(!$ajaxChat) {
   // URL to the chat directory:
   if(!defined('AJAX_CHAT_URL')) {
     define('AJAX_CHAT_URL', './chat/');
   }

   // Path to the chat directory:
   if(!defined('AJAX_CHAT_PATH')) {
     define('AJAX_CHAT_PATH', realpath(dirname($_SERVER['SCRIPT_FILENAME']).'/chat').'/');
   }

   // Validate the path to the chat:
   if(@is_file(AJAX_CHAT_PATH.'lib/classes.php')) {

     // Include Class libraries:
     require_once(AJAX_CHAT_PATH.'lib/classes.php');

     // Initialize the chat interface:
     $ajaxChat = new CustomAJAXChatInterface();
   }
  }

  return $ajaxChat;
}
function getChatOnlineUsers() {
  return ($chatInterface = getChatInterface()) ? $chatInterface->getOnlineUsers() : array();
}
function getChatOnlineUserIDs() {
  return ($chatInterface = getChatInterface()) ? $chatInterface->getOnlineUserIDs() : array();
}
// odmiana końcówki osoba, osoby, osób; znajduje, znajduj?

$zlicz_userow = count(getChatOnlineUserIDs());
if ($zlicz_userow == 1)
{
    $koncowka = "oba";
    $koncowka_znajd = "e";
}
if ($zlicz_userow >=2 && $zlicz_userow <= 4 )
{
    $koncowka = "oby";
    $koncowka_znajd = "ą";
}
if ($zlicz_userow == 0 || $zlicz_userow >=5)
{
    if ($zlicz_userow == 0)
    {
        $koncowka = 'ób';
    }
    else
    {
    $koncowka = 'ób';
    }
    $koncowka_znajd = "e";
}


znajdź

Kod:
'T_SPAN_CLASS3' => $theme['span_class3'],

dodaj za

Kod:
    'T_SPAN_CLASS3' => $theme['span_class3'],
    'CHAT_LINK' => 'chat/index.php',
    'CHAT_ILE_OSOB' => count(getChatOnlineUserIDs()),
    'CHAT_JAKIE_OSOBY' => htmlentities(implode(', ', getChatOnlineUsers()), ENT_QUOTES, 'ISO-8859-1'),
    'CHAT_KONCOWKA' => $koncowka,
    'ZNAJD_KONCOWKA' => $koncowka_znajd,


index_body.tpl
znajdź
Kod:


      <!-- BEGIN chat -->
      <tr>
         <td class="row1" {ONMOUSE_COLORS}align="left">
            <span class="gensmall">{TOTAL_CHATTERS_ONLINE}&nbsp;&nbsp;&nbsp;
            <!-- BEGIN logged_out -->
            [ {L_LOGIN_TO_JOIN_CHAT} ]
            <!-- END logged_out -->
            <!-- BEGIN logged_in -->
            [ <a href="javascript:void(0);" onClick="window.open('{S_JOIN_CHAT}','{CHATBOX_NAME}','scrollbars=no,width=540,height=450')">{L_CLICK_TO_JOIN_CHAT}</a> ]
            <!-- END logged_in -->
            <br />{CHATTERS_LIST}</span></td>
      </tr>
      <!-- END chat -->


zamień na


Kod:
    <!-- BEGIN chat -->
      <tr>
         <td class="row1" {ONMOUSE_COLORS}align="left">
            <span class="gensmall">
                <!-- BEGIN logged_out -->
                <font color="#FFFFFF"><b>Na czacie znajduj{ZNAJD_KONCOWKA} się </b></font><font color="#00CCFF"><b>{CHAT_ILE_OSOB}</b></font> os{CHAT_KONCOWKA}: <b>{CHAT_JAKIE_OSOBY}</b>
                <!-- END logged_out -->
                <!-- BEGIN logged_in -->
                <font color="#FFFFFF"><b>Na czacie znajduj{ZNAJD_KONCOWKA} się </b></font><font color="#00CCFF"><b>{CHAT_ILE_OSOB}</b></font><font color="#FFFFFF"><b> os{CHAT_KONCOWKA}: </b></font><b>{CHAT_JAKIE_OSOBY}</b>
                [ <a href="javascript:void(0);" onClick="window.open('{CHAT_LINK}','chat_ajax','scrollbars=no,width=740,height=650,resizable=yes')"><font color="#009900"><b>Kliknij tutaj, aby wejść na czat</b></font></a> ]
                <!-- END logged_in -->
            </span></td>
      </tr>
     <!-- END chat -->
_________________
nie za takie Przemo walczyliśmy
 
     
Dancan


Pomógł: 3 razy
Posty: 47
Wysłany: 20-01-2010, 18:33   

MagicalFire napisał/a:
<b>Kliknij tutaj, aby wejść na czat</b></font></a> ]

U mnie w słowie wejść występują krzaczki.

Jeśli komuś też to należy słowo wejść zamienić na wej¶ć

[ Dodano: 20-01-2010, 18:40 ]
Aj zapomniałem zapytać

Co muszę zrobić żeby nie wyświetlało cały czas ostatniej osoby zalogowanej na czat jeśli jej tam nie ma np. od 10h ??
 
     
marcin1990

Posty: 75
Wysłany: 19-02-2010, 18:37   

czy po zainstalowaniu moda sa te pokoje co w przykladowym ?
jak tak czy mozna je usuwac lub zmieniac? jak tak to w jaki sposob?

[ Dodano: 20-02-2010, 12:21 ]
odpowie mi ktos wkoncu czy mozna te standardowe pokoje usuwac lub zmieniac? xD
chyba ze po instalacji nie ma zadnego i sie tworzy dopiero to wtedy ok

[ Dodano: 20-02-2010, 23:09 ]
co to za bledy i jak je naprawic??
ďťż
Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/eu/public_html/chat/lib/config.php:1) in /home/eu/public_html/chat/lib/class/AJAXChat.php on line 2466

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/eu/public_html/chat/lib/config.php:1) in /home/eu/public_html/chat/lib/class/AJAXChat.php on line 2466

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/eu/public_html/chat/lib/config.php:1) in /home/eu/public_html/chat/lib/class/AJAXChatHTTPHeader.php on line 36

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/eu/public_html/chat/lib/config.php:1) in /home/eu/public_html/chat/lib/class/AJAXChatHTTPHeader.php on line 37

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/eu/public_html/chat/lib/config.php:1) in /home/eu/public_html/chat/lib/class/AJAXChatHTTPHeader.php on line 41

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/eu/public_html/chat/lib/config.php:1) in /home/eu/public_html/chat/lib/class/AJAXChatHTTPHeader.php on line 45
_________________
partyclub.xaa.pl
 
     
krycha


Posty: 14
Wysłany: 26-02-2010, 15:17   

~MagicalFire

Moduł chatbox wyswietla mi stara liste kto jest na czacie ,dodałem wszystko i zamieniłem linijki

[code <!-- BEGIN chat -->
<tr>
<td class="row1" {ONMOUSE_COLORS}align="left">
<span class="gensmall">
<!-- BEGIN logged_out -->
<font color="#FFFFFF"><b>Na czacie znajduj{ZNAJD_KONCOWKA} się </b></font><font color="#00CCFF"><b>{CHAT_ILE_OSOB}</b></font> os{CHAT_KONCOWKA}: <b>{CHAT_JAKIE_OSOBY}</b>
<!-- END logged_out -->
<!-- BEGIN logged_in -->
<font color="#FFFFFF"><b>Na czacie znajduj{ZNAJD_KONCOWKA} się </b></font><font color="#00CCFF"><b>{CHAT_ILE_OSOB}</b></font><font color="#FFFFFF"><b> os{CHAT_KONCOWKA}: </b></font><b>{CHAT_JAKIE_OSOBY}</b>
[ <a href="javascript:void(0);" onClick="window.open('{CHAT_LINK}','chat_ajax','scrollbars=no,width=740,height=650,resizable=yes')"><font color="#009900"><b>Kliknij tutaj, aby wejść na czat</b></font></a> ]
<!-- END logged_in -->
</span></td>
</tr>
<!-- END chat -->[/code]

a to pytanie jaki mogłbym dodac kod pod ogolne...konfiguracja portalu...własne menu...
by wyswietlało mi poprawnie chat ajaxa
narazie dodałem tylko

<a href="javascript:void(0);" onClick="window.open('{CHAT_LINK}','chat_ajax','scrollbars=no,width=740,height=650,resizable=yes')"><font color="#009900"><b>Kliknij tutaj, aby wejść na czat</b></font></a>

i poprawnie przechodze do chata ale jak wszystko wkleje to nie ma podanych osob kto jest na czacie[/code]
 
     
Blant

Pomógł: 1 raz
Posty: 213
Wysłany: 23-03-2010, 03:47   

Jedno co mi się w tym nie podoba to to, że jeżeli użytkownik wejdzie na chat, dopiero po napisaniu jest aktywny i widzi resztę. To jest jakieś nieporozumienie, ktoś wchodzi, patrzy, nikogo nie ma i wychodzi, a w rzeczywistości są ludzie. Przestudiowałem cały config i nie ma tam takiej opcji, a może coś przeoczyłem?

[ Dodano: 23-03-2010, 12:01 ]
Najnowsza wersja chata ze strony (0.8.3) rozwiązuje problem.

[ Dodano: 24-03-2010, 14:31 ]
MagicalFire napisał/a:
'CHAT_JAKIE_OSOBY' => htmlentities(implode(', ', getChatOnlineUsers()), ENT_QUOTES, 'ISO-8859-2'),


[ Dodano: 24-03-2010, 14:36 ]
Nie obsługuje kodowania iso2, a na iso 1 krzaki w nickach na głownej ;>

[ Dodano: 24-03-2010, 14:44 ]
Z tym kodowaniem to dziwne, jaja bo to jednak chodzi o bazę, i tam nawet na latin 2 wywala krzaki w bazie, nie wiedzieć czemu i potem jak jest informacja na stronie głównej i jest użytkownik z polskimi znakami to są krzaczki. Mniejsza o to, nawet jak jest sprawdzanie aktywności, ale na forum został jeden user, to ktos musi tam wejść, żeby go rozłączyło no i tak potrafi wisieć przez cały dzień, że jest jedna osoba na czacie. Pozmieniałem ręcznie teksty i mam coś takiego:
Kod:
Jako ostatni na czacie był: 1: nick
Ale nie umiem sie pozbyć tej jedynki, bo by trzeba było kod pozmieniać, wie ktoś jak?

[ Dodano: 24-03-2010, 14:45 ]
Cytat:
ale na forum został jeden user

Oczywiście na czacie.
 
     
nolag


Posty: 115
Wysłany: 20-05-2010, 00:08   

A ja gdy robię zapytanie do bazy dostaję komunikat:
Kod:
Nie mogę wykonać: CREATE TABLE ajax_chat_online ( userID INT(11) NOT NULL, userName VARCHAR(64) NOT NULL, userRole INT(1) NOT NULL, channel INT(11) NOT NULL, dateTime DATETIME NOT NULL, ip VARBINARY(16) NOT NULL ) DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_bin


W czym może być problem?
 
     
xlesiu



Pomógł: 5274 razy
Posty: 10385
Wysłany: 20-05-2010, 10:46   

nolag, spróbuj wykonać to zapytanie przez phpmyadmina. Powinien "wyskoczyć" błąd. Wklej nam go to będzie wiadomo dlaczego nie możesz wykonać zapytania.
_________________
Jak tłumaczysz mi coś z php to mów do mnie jak do labradora. / krwiodawcy.org
 
     
nolag


Posty: 115
Wysłany: 20-05-2010, 12:14   

Takie coś:
Kod:
Błąd

zapytanie SQL:

CREATE TABLE ajax_chat_online(
userID INT( 11 ) NOT NULL ,
userName VARCHAR( 64 ) NOT NULL ,
userRole INT( 1 ) NOT NULL ,
channel INT( 11 ) NOT NULL ,
dateTime DATETIME NOT NULL ,
ip VARBINARY( 16 ) NOT NULL
) DEFAULT CHARSET = utf8 COLLATE = utf8_bin;

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1064 - Something is wrong in your syntax obok 'DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_bin' w linii 8
 
     
Matteo



Pomógł: 1932 razy
Posty: 5715
Wysłany: 20-05-2010, 14:31   

nolag, próbowałeś bez
Kod:
DEFAULT CHARSET = utf8 COLLATE = utf8_bin
?
Czyli:
Kod:
CREATE TABLE ajax_chat_online(
userID INT( 11 ) NOT NULL ,
userName VARCHAR( 64 ) NOT NULL ,
userRole INT( 1 ) NOT NULL ,
channel INT( 11 ) NOT NULL ,
dateTime DATETIME NOT NULL ,
ip VARBINARY( 16 ) NOT NULL
);
_________________
Fora, strony, sklepy internetowe i wiele więcej...
matteo.fcb(at)gmail.com
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
nolag


Posty: 115
Wysłany: 20-05-2010, 16:02   

Śmiga thx :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a

phpbb

serwis laptopów

mediaclick.pl

agencja SEO Strategiczni.pl

Sklep z gadżetami

https://pozycjonowanie.agency



pozycjonowanie

• Zamów reklamę