Forum nie akceptuje zmian |
Autor |
Wiadomość |
Radek
|
Wysłany: 05-02-2006, 21:01 Forum nie akceptuje zmian
|
|
|
Jeżeli zmieniasz zawartość bazy danych poprzez phpMyAdmin lub edytujesz pliki stylu, a Twoje forum po tej operacji nie zaakceptuje zmian, musisz wyczyścić cache. Możesz to zrobić na dwa sposoby:
1. Zaloguj się na ftp i wejdź w katalog cache. Teraz wyczyść całą jego zawartość.
2. Jeżeli zmiany, które wprowadziłeś, nie odnosiły się do krytycznej konfiguracji forum, możesz skorzystać z opcji Wyczcyść cache: SQL & templates, która znajduje się na samym dole Indeksu Administracji |
Ostatnio zmieniony przez Radek 28-12-2006, 12:15, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
irekk
|
Wysłany: 05-02-2006, 21:31
|
|
|
drobna czesc jest takze zapisywana do bazy takze w formie cache'u ale dane stamtad aktualizuja sie co jakis czas (np dane o uzytkownikach ktorzy beda lub juz obchodza urodziny sa zapisywane do tabeli konfiguracyjnej, wowczas trzeba odczekac godzine bo tyle jest ustawione w przypadku wlasnie tych danych), dlatego nie panikujcie odrazu jesli po wyczyszczeniu cachu dalej jest cos nie tak - odczekajcie godzinke i dopiero wtedy zacznijcie sie pocic |
_________________ Cygantura |
|
|
|
|
chelloPL
|
Wysłany: 06-02-2006, 00:37
|
|
|
O ile nie były to zmiany w "krytycznej" konfiguracji forum (czyli nie były zmieniane: adres forum, ścieżka forum, domena cookies), to można również zalogować się do PA i na stronie głównej (Indeks administracji) masz link (na samym dole): Wyczyść Cache: SQL & templates. |
|
|
|
|
Danny
|
Wysłany: 24-03-2006, 22:51
|
|
|
chelloPL, mi Kod: | Wyczyść Cache: SQL & templates. | nie działa. Mam najnowszą wersje foruma. RObiłem update i teraz prawie codziennie musze czyscic cache a jak chce to zrobic w PA to wyskakuje ze nie mzna usunąć pliku wiec czyszcze przez ftp. Czemu tak czesto musze to czyscic? Nie zmienialem nic w "krytycznej" konfiguracji forum...
[ Dodano: 24-03-2006, 22:53 ]
Dodam jeszcze ze jak np zarejestruje sie u mnie nowy user to pokazuje tego co byl przed nim dopuki nie wyczyszcze cache. To samo jak zmieniam jakies ustawienia np na Portalu |
_________________ Pozycjonowanie =>LinkujPRO LiveLink Linkme |
|
|
|
|
Radek
|
Wysłany: 24-03-2006, 23:01
|
|
|
cache musisz czyscic tlyko wtedy, kiedy zmieniasz cos recznie w bazie... jezeli edytujesz cos przez PA to nie musisz czyscic cache |
|
|
|
|
Danny
|
Wysłany: 25-03-2006, 09:25
|
|
|
RuseK, ale ja nie zmienialem nic w bazie tylko zrobilem update. I pozniej zmienialem np cos w ustawieniach portalu i mi nie dzialaly nowe ustawienia dopuki nie wyczyscilem cache. Pozniej bylo to co napisalem w poprzednim poscie
Kod: | Dodam jeszcze ze jak np zarejestruje sie u mnie nowy user to pokazuje tego co byl przed nim dopuki nie wyczyszcze cache. |
|
_________________ Pozycjonowanie =>LinkujPRO LiveLink Linkme |
|
|
|
|
Seraphe
|
Wysłany: 17-12-2006, 13:31
|
|
|
Poczyścilem kazdy możliwy cache i nadal nie moge zmienic zezowlen ogolnych, zeby pisać i odpowiadac mogli tylko zarejestrowani. Jak to zmienić ręcznie przez bazę? |
_________________ "Dostałem warna i teraz obniżone zachowanie będę miał na semestr" |
|
|
|
|
Feekcja
|
Wysłany: 26-01-2007, 10:54
|
|
|
Hej !!!
mam ten sam problem jaki kolega opisal powyzej , nie moge zmienic zezwolen. jest jakies inne wyjscie poza wyczyszczeniem cache ktore sie nie chce wyczyscic?? |
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler
|
Wysłany: 26-01-2007, 12:38
|
|
|
Feekcja, po pierwsze, udostepnij check_files.php.
A po drugie, co rozumiesz przez okreslenie: Feekcja napisał/a: | cache ktore sie nie chce wyczyscic?? |
|
|
|
|
|
MakArios
|
Wysłany: 27-01-2007, 09:56
|
|
|
joli napisał/a: | A po drugie, co rozumiesz przez okreslenie:
Feekcja napisał/a:
cache ktore sie nie chce wyczyscic?? |
Joli, to jest proste - czyścisz cache, wchodzisz na forum (cache jest generowany na nowo), żeby zobaczyć czy są zmiany, nie ma, więc czyścisz cache, wchodzisz na forum...
Feekcja napisał/a: | mam ten sam problem jaki kolega opisal powyzej , nie moge zmienic zezwolen. jest jakies inne wyjscie poza wyczyszczeniem cache ktore sie nie chce wyczyscic?? |
Dać zapytanie bezpośrednio do bazy. Albo edytować przez phpmyadmina - "ołówkiem" (patrz FAQ => spis treści => phpmyadmin - obsługa |
|
|
|
|
RaFFuSSeK
|
Wysłany: 12-02-2007, 16:53
|
|
|
a ja mam inny problem
zainstalowałem styl BlueBlack, wszystkie pliki sprawdziłem, są na miejscu, wchodze do PA> konfiguracja > style > instaluj style i nie ma żadnego nowego stylu 0_e
Wiecie może o co chodzi?:< |
_________________ <u>Chętnie pomagam tym którzy potrafią pisać poprawnie po polsku.</u> |
|
|
|
|
arcy
|
|
|
|
|
RaFFuSSeK
|
Wysłany: 13-02-2007, 12:34
|
|
|
Już czytałem. Nic nie pomaga |
_________________ <u>Chętnie pomagam tym którzy potrafią pisać poprawnie po polsku.</u> |
|
|
|
|
..::WiSu::..
|
Wysłany: 03-03-2007, 12:30
|
|
|
Kiedy zmieniam przez PA -> Fora -> Zezwolenia Ogólne
Pisanie i Odpowiedzi na Zarejestr.
Wyskakuje:
Zezwolenia For zostały zaktualizowane
Kliknij Tutaj aby powrócić do Zezwoleń For
Klikam Tutaj i cały czas jest tak jak było, nie zmienia się na Zarejestr.
Dlaczego?
Czyściłem cache... |
_________________ POZDRAWIAM |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler
|
Wysłany: 03-03-2007, 12:53
|
|
|
..::WiSu::.. napisał/a: | Zezwolenia For zostały zaktualizowane
Kliknij Tutaj aby powrócić do Zezwoleń For
Klikam Tutaj i cały czas jest tak jak było, nie zmienia się na Zarejestr. |
Boo wraca do wyboru ustawień domyslnych, ale zmiany masz na forum. Sprawdz to ! Na temat powrotu do ustawien domyślnych w PA było juz setki razy, to jest normalne, ale ustawienia sie zmieniaja fizycznie. |
|
|
|
|
|